Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno baruose susikaus krepšinis ir futbolas

2010-08-30 09:07
Pomėgis: sporto varžybų transliacijų stebėjimas kavinėse jau įprastas ir pas mus.
Pomėgis: sporto varžybų transliacijų stebėjimas kavinėse jau įprastas ir pas mus. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Į Pasaulio krepšinio čempionato maratoną įsiterps ir 2012-ųjų Europos futbolo čempionato atrankos rungtynės. Kuriam reginiui ekranus pasiryžę atiduoti Kauno kavinių šeimininkai?

Krepšiniui teiks prioritetą

2012-ųjų Europos futbolo čempionato atrankos rungtynės – vienas labiausiai futbolo aistruolių laukiamų šio rudens sporto įvykių. Ištikimiausi sirgaliai rugsėjo 3 d. jau rezervavo vietas S.Dariaus ir S.Girėno stadione, nes čia susitiks Lietuvos ir Škotijos rinktinės. Miestas jau rengiasi škotų turistų, kurie atvyks palaikyti savosios komandos, antplūdžiui. Senamiesčio ir Centro kavinių šeimininkai sprendžia dilemą: kuriems sirgaliams – futbolo ar krepšinio – rezervuoti geriausias vietas.

"Jeigu tektų rinktis, kurias varžybas transliuoti, tai, be abejonės, rodytume krepšinį, – kategoriškai nusiteikęs restorano "Miesto sodas" direktorius Gintautas Ruminas. – Kaip Kaune galėtume rodyti ne krepšinį? Kaunas yra krepšinio miestas, todėl čia pirmiausia reikia gyventi krepšinio ritmu."

Jam pritaria kavinės "Skliautas" bendraturtis Ąžuolas Gaižutis: "Ekraną pastatėme, kad galėtume rodyti krepšinį, jis šias dvi savaites bus karalius." Verslininkas įsitikinęs, kad futbolo aistruoliai nebūtų labai nuskriausti, jeigu atrankos varžybos būtų rodomos per mažesnį ekraną.

Vietas rezervuos sirgaliams

Pirmąjį rugsėjo savaitgalį daugelis Senamiesčio ir Centro kavinių planuoja rodyti krepšinio ir futbolo rungtynes. Kai kurie nauji barai, pavyzdžiui, airiško stiliaus "Shanrock", skuba atverti duris iki rugsėjo 1-osios, mat kelias dienas iš eilės kas vakarą vyks kokios nors rungtynės.

"Jeigu kurios nors rungtynės būtų rodomos vienu metu, prioritetą skirtume krepšiniui, bet suteiktume erdvę ir futbolo gerbėjams, – svarstė Ą.Gaižutis. – Vienas rodytume viduje, o kitas – per lauko ekraną." Jis įsitikinęs, kad futbolu jau pasimėgavome pakankamai: šią vasarą visą mėnesį galėjome gėrėtis šiuo žaidimu.

G.Rumino nuomone, daugelis futbolo aistruolių varžybas stebės S.Dariaus ir S.Girėno stadione. Tačiau bus galimybė stebėti varžybas ir per televizorių.

"Ateinantį penktadienį kavinę užpildys futbolo aistruoliai, o šeštadienį staliukus užleisime krepšinio sirgaliams", – planavo G.Ruminas.

Leidimai – reikšmingesniems

Transliuoti sporto rungtynes viešose vietose, pavyzdžiui, Rotušės aikštėje, galima tik gavus Kauno miesto savivaldybės Renginių organizavimo viešose vietose komisijos leidimą. Palyginti dažnai leidimą viešoje vietoje rodyti kokias nors sporto rungtynes gauna tas, kuris pirmesnis pateikia prašymą užimti tam tikrą vietą.

"Jeigu kas nors jau prieš du mėnesius pateikė prašymą, be abejonės, jam ir bus suteiktas leidimas", – aiškino Kauno miesto savivaldybės Renginių koordinavimo poskyrio vedėja Vida Jasaitytė.

Kartais keli subjektai vienu metu pateikia prašymą tam tikroje erdvėje rengti renginį. Tuomet vadovaujamasi reikšmingumo kriterijumi.

"Pirmenybė teikiama pasauliniams ir nacionaliniams renginiams, o kokio nors darželio ar mokyklos renginys tikrai negautų leidimo, jeigu tuo pačiu metu toje pačioje vietoje būtų organizuojamas miesto renginys", – pasakojo V.Jasaitytė. Esą mažiau reikšmingo renginio organizatoriams būtų pasiūlyta kita vieta arba kitas laikas.

Jos teigimu, kol kas nė viena iniciatyvinė grupė nepareiškė noro transliuoti futbolo atrankos varžybų viešoje vietoje. Pasak V.Jasaitytės, jeigu tuo pačiu metu vyktų ir krepšinio rungtynės, komisijai tektų svarstyti, kuriai sporto šakai teikti prioritetą.

"Šiaip ar taip, visoms krepšinio transliacijoms leidimai jau duoti ir tikrai jų neatimsime",– nuo tiesaus atsakymo išsisuko V.Jasaitytė.

Svarbu, kad netrukdytų

Renginių organizavimo viešose vietose komisija privalo leisti rengti tiek ir tokių renginių, kad jie vienas kitam netrukdytų ir kad pavyktų užtikrinti visuomenės saugumą.

V.Jasaitytė prisimena vieną pavasario vakarą, kai Vytauto Didžiojo universiteto didžiojoje salėje vyko tradicinis džiazo festivalio koncertas ir tuo pačiu metu griaudėjo triukšmingas renginys Vienybės aikštėje.

"Lauko koncertas garsu ir šviesa nustelbė subtilų džiazo atlikėjų pasirodymą", – lig šiol piktinasi V.Jasaitytė. Ji žino, kad džiazo festivalio publika nebuvo patenkinta kaimynystėje vykusiu triukšmingu renginiu. "Žiūrovas turi teisę pamatyti renginį, į kurį atėjo. Niekam nemalonu, jeigu kažkas trukdo koncertu mėgautis tinkamai. Tuomet renginys netenka savo prasmės", – svarstė V.Jasaitytė.

Ji tikisi, kad kavinių šeimininkai, sieksiantys ir futbolo, ir krepšinio gerbėjų dėmesio, sugebės viską suderinti, kad patenkinti liktų ir vieni, ir kiti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų