Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno kavinės džiaugiasi ne visais užsieniečiais

2012-07-31 23:59

Kauno kavinės, klubai, barai vasaros laukia dar ir todėl, kad šiuo metų laiku į miestą plūstelėja užsieniečių. Kas nežino, koks lobis yra pinigingas klientas, atvykęs į svetimą šalį! Deja, kartais džiaugsmas virsta problemomis.

Svečiuose darome ką norime?

Kol už turizmą atsakingi valdininkai ir užsieniečių srautais norintys pasigirti miesto politikai trina rankas ir skaičiuoja atvykusiųjų statistiką, viešojo maitinimo įstaigų personalas kartais nervingai braukia prakaitą.

Laima Vėželienė, "Vero Cafe" kavinės direktorė, pastebėjo, kad užsieniečių, atvykstančių iš įvairių šalių, ypač pagausėja per reprezentacinius sporto renginius ir po jų. Vis dėlto sporto gerbėjai, paskui mėgstamą komandą atvykę sirgaliai – ne pati sukalbamiausia ir mandagiausia kavinės klientūra.

Anot L.Vėželienės, per Europos vyrų krepšinio čempionatą buvo nemalonių incidentų.

"Kai kurie užsienio svečiai sau leidžia per daug – kelia triukšmą, elgiasi agresyviai, nemandagiai. Atrodo, kad buvimas ne savo šalyje suteikia leidimą elgtis bet kaip", – kalbėjo L.Vėželienė.

Pribloškia arogancija

Kavinės "Presto" vadovė, prašiusi neminėti pavardės, labiausiai nusivylė klientais iš kaimyninės Lenkijos. Nors lenkai tradiciškai apibūdinami kaip gerų manierų Rytų Europos piliečiai, į Lietuvą, ko gero, atvyksta ne vien šios šalies kultūros elitas.

"Lenkai nemėgsta kalbėti jokia kita kalba, tik lenkų", – atsiduso kavinės direktorė.

Anot jos, padavėjai, bandantys kalbėtis su lenkais rusiškai, nieko nepeša: lenkai klientai apsimeta nesuprantantys.

"Pasitaikė keletas atvejų, kai svečiai iš Lenkijos pakėlę balsą piktinosi, kad lietuviai nekalba jų gimtąja kalba", – prisiminė moteris.

Elgetų prakeiksmai

Centre įsikūrusios kavinės vadovė akcentavo, kad daug problemų sukuria prie lauko staliukų besisukiojantys elgetos. Romų tautybės profesionalės čia nepralenkiamos.

"Įžūliausios čigonės. Stengiamės jas išvaryti, tačiau kartais būna baisu prie jų net prisiliesti, kadangi sulaukiame grasinimų, esą mus visus prakeiks", – pasakojo kavinės vadovė.

Ji prisiminė atvejį, kai apsukruolė elgetautoja vos nepavogė pinigų, kuriuos paliko papietavę klientai. Padavėjos spėjo vagilę pagauti. Tąkart nebuvo apsieita be policijos.

Laisvės alėjos kavinių personalas jau pavargo nuo tų pačių veidų. "Vos ne kasdien ateina moteris, kuri jau penkerius metus nėščia", – juokėsi "Vero Cafe" direktorė L.Vėželienė.

"Jei kas pasakytų receptą, kaip su jais kovoti, būčiau labai dėkinga", – šyptelėjo pašnekovė, papasakojusi, kad įprastas dienos scenarijus yra toks: rytą išprašyti asmenys vakarop vėl neišvengiamai pasirodo.

Bėdos – ir dėl kauniečių

Vis dėlto ne dėl visų kavinių problemų kalti nekultūringi užieniečiai ar elgetos. Ko gero, daugiausia bėdų pridaro kauniečiai klientai.

"Gėlės lauke, saldainių krepšelis, arbatpinigių dėžutė – pavogti. Apie vagiamus laikraščius jau nekalbu. Žmonėms atrodo, kad juos galima pasiskolinti ir negrąžinti", – apmaudo neslėpė Laisvės alėjoje veikiančios kavinės vadovė.

Pasitaiko ir kitokių vagysčių atvejų – vadinamųjų išneštų sąskaitų. Anot "Charlie Pizza" kavinės administratorės Viktorijos Kentraitės, dažniausiai klientai mėgsta pavalgyti ir nesusimokėję pasišalinti vakare – tada žmonių daugiau ir padavėjai nespėja stebėti visų staliukų.

V.Kentraitė stebėjosi įžūlumu: "Žmonės neretai vagia tiesiai nuo baro. Tarkim, cigaretes, už kurias kitas klientas sumokėjo, tačiau nespėjo pasiimti."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų