Pernai Kauno miesto ir rajono viešojo maitinimo įstaigose neužfiksuotas nė vienas žarnyno infekcinių ligų protrūkis. Visuomenės sveikatos specialistai tuo džiaugiasi, tačiau perspėja, kad naujų protrūkių gali kilti netikėtai.
Nė vieno proveržio
Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė pasakojo nepamenanti nė vienų metų, kai per visus 12 mėnesių Kauno viešojo maitino įstaigose nebūtų užregistruotas nė vienas žarnyno infekcinių ligų protrūkis.
„Protrūkių niekada nebūdavo daug, tačiau bent po vieną ar du, įtariant maisto įmonių kaltę, pasitaikydavo kasmet“, – pasakojo O.Ivanauskienė.
Namuose ruošto maisto sukeltų žarnyno infekcinių ligų atvejų nemažėja, tad, KVSC specialistų nuomone, sumažėjęs jų skaičius viešojo maitinimo įstaigose gali rodyti, kad jų savininkai vis atsakingiau žiūri į savo darbą.
„Prie to prisidėjo ir žiniasklaida, nuolat pranešanti apie ligų protrūkius. Galbūt viešojo maitinimo įstaigų savininkai tapo sąmoningesni, pradėjo suvokti, kad tai yra atsakingas darbas, kad daugiau dėmesio reikia skirti tinkamam maisto ruošimo technologinių procesų užtikrinimui ir darbuotojų higieniniams įgūdžiams stiprinti“, – spėjo O.Ivanauskienė.
Užpernai Kauno apskrityje dėl viešojo maitinimo įstaigų kaltės įvyko keturi infekcinių lygų protrūkiai. Du iš jų Kaune: kavinėje „Alibi“ ir „Panemunės restoranėlyje“. Pirmojoje karaliavo auksinis stafilokokas, kitoje – salmoneliozė. Abi įmonės sulaukė tūkstantinių baudas ir veiklos nebevykdo.
Atsipalaiduoti negalima
Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) statistika skelbia, kad vadinamojoje didelės rizikos grupėje šiandien yra tik dvi viešojo maitinimo įmonės. Pavyzdžiui, prieš metus šiame sąraše buvo 10 maitinimo įstaigų. Tiesa, specialistai neatmeta tikimybės, kad bet kada rizikingai dirbančių įmonių skaičius gali vėl pašokti.
„Taip, dabar atvejų nedaug, bet nežinai, kas bus rytoj. Gal didelės rizikos sąraše bus jau trys įmonės, o poryt – penkios. Nieko negali prognozuoti“, – kalbėjo Kauno VMVT viršininko pavaduotojas Petras Tarvydas.
„Statistika dar nieko nelemia. Proveržis gali įvykti bet kada. O labiausiai neramu, kai ateina vasara“, – kalbėjo O.Ivanauskienė.
Restorane – blogas kvapas
Šiuo metu didelės rizikos sąraše esančių Kauno viešojo maitinimo įmonių – „Didžiosios sienos“ ir „Pas Gertrūdą“ – savininkai savo kaltės neįžvelgia ir kaltina arba kaimynus, arba pernelyg uolius tikrintojus.
Per praėjusį pusmetį net du kartus uždaryto Kumelių gatvėje veikiančio kinų patiekalų restorano „Didžioji siena“ savininko Wenbino Hu žmona Ingrida pasakojo, kad didžiausia restorano problema – pikti kaimynai.
„Jie nuolat mus skundžia ir sako, kad nenusiramins, kol neišsikelsime“, – pasakojo I.Hu. Jos nuomone, VMVT darbuotojai tirti kaimynų skundų imasi pernelyg sąžiningai.
„Visada surasi, jeigu ką nors nori surasti“, – sakė moteris.
Kaimynai skundėsi, kad riebalai iš kinų patiekalų restorano užkemša nuotekų tinklus. Patikrinimą atlikę VMVT inspektoriai kanalizacijos kvapą užuodė ir lauke, ir restorano patalpose bei surado ne vieną kitą pažeidimą. Restorane neužtikrintas maisto produktų atsekamumas, neišsaugotos žalios mėsos ženklinimo etiketės, nebuvo nurodytas mėsos pusgaminių pagaminimo laikas.
Dėl pažeidimų pernai uždarytas restoranas susitvarkė ir vėl pradėjo veiklą, tačiau šiemet užgriuvę inspektoriai vėl aptiko netvarką, tad įstaigą uždarė dar sykį.
Siekia vidutinės grupės
Bendrovės „Pas Gertrūdą“ valdoma kavinė Kęstučio gatvėje „PuntoJazz“ į nemalonų didelės rizikos sąrašą pateko pernai vasarą.
„Sekmadienį nedirbome ir tądien baigėsi duonos galiojimo laikas, o inspektoriai atėjo pirmadienį. Tai ir rado tą duoną“, – savo įvykių versiją pateikė bendrovės savininkas Sigitas Mačiulis.
VMVT inspektoriai planinio patikrinimo ataskaitoje paminėjo ne tik pasenusią duoną. Pažymėta, kad įstaigoje nešvaru, įrangą dengia riebalai, nėra dezinfekcijos priemonių.
S.Mačiulis pasakojo, kad inspektoriai buvo atvykę ir rudenį, tačiau tąkart pažeidimų nerado.
„Jei įmonė pašalino pažeidimus ir jie nesikartoja, ji iš didelės rizikos grupės pervedama į vidutinę“, – aiškino Kauno VMVT maisto produktų inspektorė Danguolė Grigalevičienė.
Vidutinės rizikos grupės įmonėms priklauso daugelis viešojo maitinimo įstaigų. Tai nereiškia, kad jose rasta pažeidimų, tačiau jų darbo specifika darbuotojus verčia elgtis labai atsakingai.
Rizikos grupės
1211 tiek viešojo maitinimo įstaigų yra Kauno mieste ir rajone.
431 – tiek iš jų yra mažos rizikos grupėje.
626 – tiek vidutinės.
2 – didelės.
152 – tiek įmonių nepriskirta jokiai grupei.
Dažniausiai užsikrečiama namuose
Per praėjusius metus Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras iš teritorinių
Visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų gavo 362 pranešimus (be pranešimų apie virusinį hepatitą) apie žarnyno infekcijų protrūkius – susirgo 985 asmenys.
325 protrūkių kilo šeimose, 21 protrūkiai buvo susiję su maistu, vartotu
vaikų ugdymo įstaigose, 12 – maitinimo įmonėse, 3 – privačiuose pobūviuose ir 1 pirktu prekybos įmonėse.
Šaltinis: Užkrečiamųjų lygų ir AIDS centras
Naujausi komentarai