Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno konservatorė kaltinama sąmokslu

2010-08-31 10:05
Atgarsiai: seniūnės postą užėmusią J.Žakevičienę atsivijo kaltinimai iš Radviliškio.
Atgarsiai: seniūnės postą užėmusią J.Žakevičienę atsivijo kaltinimai iš Radviliškio. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Per Radviliškį į seniūnės postą patekusią Jolantą Žakevičienę keiksnoja tame pačiame konkurse dalyvavę specialistai – kaunietė kaltinama iš anksto žinojusi klausimus.

Gavo šiltą vietelę

Gričiupio seniūnija turi naują seniūnę, tačiau konkurso pareigoms užimti niekas neskelbė. Apie galimą sąmokslą, kaip valstybės tarnautojos statuso neturėjusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narė Jolanta Žakevičienė tapo seniūne, "Kauno diena" rašė rugpjūčio 16 d.

J.Žakevičienė, kurį laiką ėjusi Centro seniūnijos vadovės pareigas, netikėtai išėjo iš darbo. Susidarė įspūdis, kad politikė nusprendė keisti gyvenamąją vietą: liepos pradžioje ji dalyvavo Radviliškio rajono savivaldybės skelbtame konkurse Statybos skyriaus vyriausiojo specialisto pareigoms užimti. Konkursą J.Žakevičienė laimėjo, tačiau kolegos artimiau pažinti kaunietės nespėjo. Padirbusi vos dvi dienas, ji, vadovaujantis Valstybės tarnybos įstatymu, perkelta į Kauną eiti Gričiupio seniūnės pareigas.

"Iki šiol ji nebuvo valstybės tarnautoja, Centro seniūnijoje dirbo pakaitine darbuotoja. Reikėjo parūpinti valstybės tarnautojos statusą, juolab kad ir Gričiupio seniūnijoje vieta buvo tuščia", – tuomet apie politikų žaidimus kalbėjo liberalcentristas Mindaugas Šivickas.

Kauno miesto ir Radviliškio rajono savivaldybių konservatoriai tąsyk neigė pritaikę gerai žinomą mechanizmą ir pagelbėję kolegei paaukštinti jos pareigas.

Dalyvis: konkursas – neskaidrus

"Kauno dienai" aprašius Kauno konservatorės karjeros vingius, į redakciją kreipėsi vienas Radviliškyje surengto konkurso dalyvių, inžinierius Evaldas Belickas.

"Formaliai J.Žakevičienės perkėlimas į kitas pareigas gal ir nepažeidžia teisės aktų nuostatų, tačiau pats konkursas buvo sufalsifikuotas, – rėžė E.Belickas. – Komisijai paskelbus rezultatus, iškart pareiškiau savo nuomonę, tačiau laimėtoją itin smarkiai gynė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja ir Teisės skyriaus vedėjas."

Vyro teigimu, konkursas vyko įprasta tvarka: pirmiausia pretendentai raštu atsakinėjo į testo klausimus, vėliau vyko pokalbis. Testai buvo tikrinami prie dalyvių. Greta komisijos sėdėjęs E.Belickas pastebėjo, kad dalyvis, kurio anketa pažymėta "123", pirmoje testo dalyje, parengtoje Vidaus reikalų ministerijos, padarė 17 klaidų. O antroje – savivaldybės sudarytoje – tas žmogus nė karto nesuklydo.

"Pamatęs, kad antroje testo dalyje žmogus nepadarė nė vienos klaidos, iškart supratau, kad jis laimės konkursą. Matyti, kad jam klausimai buvo žinomi", – piktinosi E.Belickas. Vėliau, paklausęs komisijos narių, jis sužinojo, kad "123" anketa buvo J.Žakevičienės.

E.Belicko teigimu, pirmos dalies klausimai buvę lengvesni, o antrojoje – suktesni. Jam pačiam abiejose dalyse nepavyko išvengti smulkesnių klaidelių.

Kaltinimus pareiškė iškart

Per pokalbį pretendentams teko atsakyti į dešimt klausimų. E.Belickas tikina išsamiai atsakęs į aštuonis, o į kitus du – silpniau. Paskelbus rezultatus paaiškėjo, kad už atsakinėjimą žodžiu jis gavo septynis balus. Aukštesnį balą gavusi J.Žakevičienė konkursą laimėjo.

"Visiems girdint pareiškiau, kad konkursas buvo neskaidrus, o komisija elgėsi negarbingai. Teiravausi, kodėl iš J.Žakevičienės nereikalaujama atestato, – pasakojo E.Belickas. – Viskas baltais siūlais suadyta, matyti iš karto."

Tiesa, oficialiai konkurso vyras neskundė. Kaip pats sako, pagailėjo savo sveikatos ir laiko, nes esą vis tiek nebūtų nieko pasiekęs.

"Paskaičiau įstatymus ir sužinojau, kad skųstis galima tik organizatoriui. Jie ten visi susimokę, ko gi aš pasiekčiau? Todėl numojau ranka, – nusivylė E.Belickas. – Apmaudu, kad dalyvavau tame konkurse. Man vien kelionė kainavo 200 litų." Kreiptis į žurnalistus specialistas nusprendė, nes, kaip pats sako, pabodo visuose konkursuose būti antram.

E.Belickas 1979 m. tuometiniame Vilniaus inžinierinės statybos institute (dabar Vilniaus Gedimino technikos universitetas) įgijo inžinieriaus statybininko specialybę. Jis turi Ypatingo statinio statybos vadovo ir Ypatingo statinio bendrosios statinio statybos techninės priežiūros statybos vadovo atestatus. Daugelį metų ėjęs Turto atnaujinimo departamento direktoriaus pavaduotojo-statybos skyriaus viršininko pareigas Turto banke Vilniuje, pernai, panaikinus struktūrinį padalinį ir jo pareigybę, iš darbo išėjo. Dabar jis jau užima naujas pareigas Vyriausiojoje rinkimų komisijoje.

Kaltinimų kratosi

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja ir aprašyto konkurso komisijos pirmininkė Rima Tarbūnienė tikina, kad E.Belicko kaltinimai nepagrįsti.

"Kaip jis nustatė, kad konkursas buvo neskaidrus? Galiu pasakyti, kad konkurso eiga buvo skaidri. Žinokit, aš pirmą kartą girdžiu tokius dalykus", – kalbėjo R.Tarbūnienė.

Kelissyk pakartojusi, kad konkursas vyko vadovaujantis teisės aktais, ji pabrėžė, kad vertinant pretendentus dalyvavo visi komisijos nariai.

Paklausta, ar nesukėlė įtarimų J.Žakevičienės testo atsakymai, kai pirmojoje dalyje padaryta 17 klaidų, o savivaldybės rengtoje – nė vienos, R.Tarbūnienė kurį laiką pagalvojusi atsakė, kad visai tikėtina, jog žmogus gali vieną sritį išmanyti geriau, kitą – ne taip puikiai.

"Į kelis klausimus ji atsakė išsamiau negu E.Belickas, todėl ir laimėjo. O jis liko antras, – pabrėžė R.Tarbūnienė. – Nėra pagrindo kalbėti, kad buvo neskaidru, jeigu komisija pati nežino tokio dalyko. Viskas buvo padaryta tvarkingai."

Radviliškio rajono savivaldybės specialistė tikina, kad jos niekas neprašė ir neragino sudaryti palankesnių sąlygų J.Žakevičienei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų