Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno mokyklos priverstos bylinėtis vis dažniau

2013-06-20 18:00
Kauno mokyklos priverstos bylinėtis vis dažniau
Kauno mokyklos priverstos bylinėtis vis dažniau / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Donatas Andriušis šešerius metus dirbo V.Bacevičiaus pradinės mokyklos pavaduotoju ūkio reikalams. Žiemą dėl formalumo ir be išankstinio perspėjimo vyras buvo atleistas iš pareigų. Jis nusprendė netylėti ir laimėjo bylą prieš buvusią darbovietę.

Staiga neįtiko

„Kauno diena“ neseniai rašė apie tėvus, teisme dėl savo vaiko garbės kovojančius su M.Mažvydo pagrindine mokykla, kurioje jis buvo sužalotas. Mokyklai pareikštas penkiaženklis ieškinys.

Savivaldybės atstovai tikino, kad tokie atvejai, kai Kauno mokyklos priverstos bylinėtis, yra retenybė, tačiau valdininkai linkę nutylėti, jog tokių situacijų daugėja.

V.Bacevičiaus mokyklos buvęs direktorės pavaduotojas 69 metų Donatas Andriušis buvo šokiruotas, kai šių metų pradžioje išgirdo verdiktą – atleidžiamas dėl kompetencijos stokos.

„Prieš tai mokykloje buvo atliktas auditas. Pastabose įrašyta, kad reikalinga vykdyti valstybinių pastatų priežiūrą. Tai privalu atlikti kartą per savaitę, o kartą per metus – ir rimtesnę tokių pastatų priežiūrą. Toks atleidimas be įspėjimo buvo netikėtas“, – pasakojo kaunietis.

D.Andriušis tvirtino, kad jo išsilavinimo kassavaitinei priežiūrai užteko, tačiau vyras neturėjo techninės priežiūros atestato, kuris reikalingas norint atlikti kasmetę pastato priežiūrą.

Kasmetės pastatų priežiūros komisijos pirmininku dar 2011 m. D.Andriušį paskyrė jį vėliau atleidusi mokyklos direktorė Jūratė Bijeikienė. Vyras irgi neturi aukštojo techninio išsilavinimo, tačiau tokie reikalavimai nesutrukdė priimti jo į darbą.

Balandžio pabaigoje Kauno apylinkės teismas konstatavo, kad mokyklą ir anksčiau buvo tikrinę savivaldybės auditoriai, tačiau jokių pastabų vyro kvalifikacijai jie neturėjo. Teismo išvadoje taip pat parašyta, kad į jo pareigas kasmetė statinių priežiūra neįtraukta.

Švietimo skyrius nežinojo

Teisme bylą laimėjęs vyras į „Kauno dieną“ kreipėsi, kai sužinojo, kad V.Bacevičiaus mokykla šį faktą bando nuslėpti nuo savivaldybės administracijos.

„Mano žiniomis, tokį atestatą Kauno pradinėse mokyklose turi tik vienas specialistas iš šimto. Aš mokyklą padaviau į teismą ir bylą laimėjau – ji man privalės sumokėti 15 tūkst. litų“, – pareiškė D.Andriušis.

Vyras užsiminė nujaučiantis, kad tikroji jo atleidimo iš pareigų priežastis – nesutarimai su direktore.

„Mokykloje informacinių technologijų specialistu įdarbintas direktorės vyras, kurio nė karto per šešerius metus nemačiau darbe. Kartą per metus jis atnaujina internetinę svetainę, o 600–700 litų jam mokama kas mėnesį iš mokinio krepšelio lėšų“, – rėžė vyras.

Savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas patvirtino, kad apie konfliktą V.Bacevičiaus pradinėje mokykloje sužinojo tik neseniai iš paties D.Andriušio, nors teismo sprendimas priimtas balandžio pabaigoje.

Įtartini viešieji pirkimai

D.Andriušis numano, kad prie jo atleidimo galėjo prisidėti ir, kaip įtariama, neskaidrūs mokyklos viešieji pirkimai. Buvęs pavaduotojas pasakojo, jam buvo liepta pasirašyti praėjusių metų mokyklos inventoriaus aktą. Čia jis pirmą kartą pamatė, kad yra nupirkti devyni kopijavimo aparatai, apie kuriuos jis nieko nežinojo. Pareikalavęs iš buhalterijos sąskaitų-faktūrų, jų negavo, tad ant akto nepasirašė.

Kitokios pozicijos laikėsi mokyklos direktorė J.Bijeikienė.

„Savivaldybės auditoriai tikrino viešuosius pirkimus. D.Andriušis buvo atsakingas už juos ir mane nuolat tikindavo, kad pas jį viskas gerai, ir aš buvau rami. Po patikrinimo paaiškėjo, kad jis nieko nedirbo, – dokumentai netvarkingi“, – buvusio pavaduotojo kaltinimus atrėmė direktorė.

Vengė darbo?

Direktorės teigimu, auditas nurodė, iki kada ištaisyti trūkumus, tačiau D.Andriušis esą pareiškė, kad jis nedirbs ir nieko netvarkys.

„Jis taip pat nesutiko siekti reikalingo statybos priežiūros atestato. Kadangi jis atsisakė bet ką dirbti, aš jį atleidau“, – pareiškė direktorė.

Direktorė teigė, kad kilo problemų dėl D.Andriušio kompiuterinio raštingumo, tačiau, vykstant teismui, ji patvirtino, kad vietoj D.Andriušio į darbą priimtas studentas taip pat neturi reikalingo atestato.

„Kauno dienai“ direktorė jau tvirtino, kad naujas darbuotojas įgijo atestatą.


Komentarai


Antanas Bagdonas, savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas

Tokių atvejų, kai mokykla pralaimi teismą, pastaraisiais metais nėra daug. Sakyčiau, kad tai – bene vienintelis atvejis Kaune. Perdaviau šią informaciją savo savivaldybės administracijai. Nenorėčiau plačiau komentuoti, iš kur surasime lėšų šiam atvejui. Kiek man teko aiškintis, tai yra asmens bylinėjimasis su savivaldybe, tad mokėti teks mums.


Dainius Ratkelis, savivaldybės administracijos direktorius

Tokie pinigai bus išskaičiuojami iš kasmečių mokyklai skirtų asignavimų. Tai – direktoriaus atsakomybė, kuris tokią sumą turės sumokėti iš savo biudžeto. Gal mokykla šiais metais nepadarys planuoto remonto, kažko nenusipirks. Tokių atvejų yra buvę, tačiau jie pavieniai ir nėra labai skandalingi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų