Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno padangėje – naujos mados ženklai

2012-09-20 20:45
Kauno padangėje – naujos           mados ženklai
Kauno padangėje – naujos mados ženklai / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Ne vienam kauniečiui kilo klausimas: ką reiškia nepasiekiamoje vietoje, ant elektros ar kokio kito laido ar medžio pakibusi batų pora? Pasirodo, tai Lietuvoje plintanti nauja mada.

Aukštai ore ant raištelių pakibusių batų galima pamatyti Šiaurės Amerikoje ir Pietų Amerikoje, Vakarų Europoje, Australijoje, kur šis reiškinys gyvuoja ne vieną dešimtmetį.

Internete galima rasti daugybę šio reiškinio paaiškinimų. Antai kai kuriose tautose ant laidų ar ant medžio šakų pakabinami mirusio žmogaus bateliai. Mat tikima, kad mirusio žmogaus siela juos apsiaus ir bus arčiau rojaus. Kiti viliasi, kad prie namų pakibę batai saugo nuo vaiduoklių.

Kai kuriose šalyse kabantys bateliai simbolizuoja, kad kas nors kaimynystėje išsikrausto arba priešingai – atsikrausto. Kai kas sako, kad jie žymi vietą, kur platinamai kvaišalai arba išduoda kokios nors gaujos buveinę.

Užmesdami batelius kai kurie jaunuoliai pažymi mokyklos baigimą, prarastą nekaltybę, artėjančias tuoktuves. Kai kas batų mėtymą sieja su tarnybos kariuomenėje pabaiga.

Užmesti raišteliais surištus batus taip, kad raišteliai apsivytų aplink laidą, nėra lengva. Batų poros mėtymas laikomas savotišku liaudies sportu. 

Mėtoma ne tik ant elektros, telefono ar kitokių laidų, bet ir ant aukštų medžių, tvorų bei kitokių įrenginių, kurių be papildomos pakylos neįmanoma pasiekti.

Suomijoje, Naujojoje Zelandijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse organizuojami batų mėtymo konkursai, rengiamos ir tarptautinės varžybos.

Ar batai ant laidų yra miesto tarša, ar žaismingas aplinkos elementas – kiekvienas suvokia skirtingai. Vis dėlto būtina žinoti, kad elektros laidų tarša batais ar bet kuo kitu gali būti palaikytas chuliganizmu, nes galima sukelti pavojų savo ar aplinkinių sveikatai.


Komentaras


Ernestas Naprys


Bendrovės „Lesto“ atstovas ryšiams su visuomene

Nuimti batus ar kitus užmestus daiktus nuo aukštos įtampos elektros laidų tenka retai, tačiau tokių atvejų pasitaiko. Sąmoningas jų metimas ant laidų laikomas vandalizmu. Tokia veikla labai neatsakinga, ji kelia pavojų tiek pačiam vandalui, tiek skirstomojo tinklo įrenginiams. Bet kokie objektai ant oro linijos laidų gali sukelti trumpąjį jungimą, pažeisti laidai netgi gali nukristi ir kliudyti patį neatsakingą asmenį. Kyla pavojus gyvybei, taip pat ir elektros energijos tiekimo patikimumui. Užfiksavus vandalizmo atvejį, būtų pranešta policijai. Lygiai taip pat pavojinga ką nors mėtyti ant troleibusų linijos laidų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų