Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno rajono valdžia nesuskaičiuoja potvynio padarytų nuostolių

2010-05-18 09:46
Ženklai: Radikiuose – dabar sausa, o apie buvusį potvynį primena šiukšlių krūvos ir guminiai batai.
Ženklai: Radikiuose – dabar sausa, o apie buvusį potvynį primena šiukšlių krūvos ir guminiai batai. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Per du mėnesius Kauno rajono valdžia nesugebėjo suskaičiuoti potvynio, nusiaubusio Radikių, Salių ir Kleboniškio gyventojų būstus, nuostolių. Žmonės piktinasi ir remontuoja namus savo jėgomis.

Nuo netikėtai gyvenvietę užliejusio Neries vandens kovo pabaigoje nukentėję Radikių gyventojai stebisi, kodėl Kauno rajono savivaldybė dar nėra suskaičiavusi nuostolių ir nekompensuoja patirtos žalos.

"Valdžia greit išsireikalauja, kai vėluoji sumokėti mokesčius arba baudą, o jau kai reikia žmonėms padėti, tai delsia kiek įmanydama", – ranka numojo Svajų gatvės gyventojas Mindaugas Rūškys.

Vyras abejoja, ar pavyks gauti 5 tūkst. litų, kurių paprašė, nes seniai nebetiki valdžios institucijomis.

Jo kaimynas Rimantas Jusas taip pat negailėjo piktų žodžių valstybės tarnautojams ir politikams: "Et, siunčia paramas į Afriką ir Afganistaną, o saviems nesugeba padėti. Valdžiai mes nerūpime." R.Jusui teko girdėti, kaip vienas nuostolius vertinęs ekspertas kalbėjo, kad čia kalti patys žmonės, nes prie upės gyvena ir esą nėra reikalo reikalauti žalos kompensavimo.

Svajų gatvės gyventoja Dalia Bielozarevičienė nesulaukia žinių nei iš Kauno rajono savivaldybės, nei iš draudimo bendrovės, kurioje yra apdraudusi turtą.

"Laukiame ir dar neaišku, kada sumokės. Nežinau, ar tai normalu. Tikriausiai, kad ne", – truktelėjo pečiais D.Bielozarevičienė.

Šiomis dienomis Radikiai skamba nuo kaukšinčių plaktukų, ūžiančių žoliapjovių ir kitokios technikos. Vieni skuba saulėtas dienas išnaudoti svarbiems darbams – sugadintoms tvoroms ir durims remontuoti, beveik visiems tenka iš naujo įsirengti rūsį.

"Kai kurie prietaisai išdžiūvo ir puikiausiai veikia, dar pavyko išgelbėti parketlentes. Sudėjau jas iš naujo, bus gerai, nors kokybė jau ne ta", – pasakojo M.Rūškys.

R.Jusas džiaugiasi, kad pavyko atgaivinti kompresorių ir kai kuriuos kitus ūkyje reikalingus prietaisus.

Tačiau du jo automobiliai sugadinti nepataisomai. Be to, nepavyko išsaugoti pirmojo aukšto grindų. Vyriškis tikisi gauti 20 tūkst. litų kompensaciją.

Bielozarevičiai patyrė dar didesnį nuostolį – 42 tūkst. litų. "Mašinos, kompiuteriai, šildymo sistema, žoliapjovės – viskas nuskendo", – pasakojo D.Bielozarevičienė.

Kauno rajono savivaldybėje sudaryta komisija potvynio nuostoliams įvertinti šiandien ir vėl posėdžiaus.

Komisijos narė savivaldybės Civilinės ir darbų saugos vyriausioji specialistė Regina Cibulskienė negalėjo pasakyti, kada bus priimtas sprendimas dėl kompensacijų dydžio.

"Niekur neskubame, nes reikia viską atlikti tiksliai, – aiškino R.Cibulskienė. – Tiesiog peržiūrėsime naujas pažymas apie prarastą turtą. Kai kuriems komisijos nariams teks ir į vietą važiuoti patikrinti, ar tokie daiktai tikrai egzistuoja."

Praėjusios savaitės pabaigoje su savivaldybės administracijos direktoriumi Vytu Bancevičiumi susisiekę žurnalistai buvo paprašyti taip dažnai neskambinti.

"Aiškiai pasakiau, kad kai turėsime informacijos, tada ir pranešime. Nereikia čia skambinti", – atkirto direktorius.

Kokią sumą sudarys potvynio sukelti nuostoliai skaitykite antradienio "Kauno dienoje".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų