Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno savivaldybės kolegija užsitraukė Vyriausybės atstovės rūstybę

2013-04-12 05:00
Kauno savivaldybės kolegija užsitraukė Vyriausybės atstovės rūstybę
Kauno savivaldybės kolegija užsitraukė Vyriausybės atstovės rūstybę / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Vyriausybės atstovė siekia pažaboti Kauno savivaldybės kolegiją, nors dėl to pralaimi teismuose.

Savivaldybė laimėjo

Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Rasa Noreikienė ir po nepalankaus jai teismo sprendimo įsitikinusi, kad savivaldybės įsteigta kolegija peržengia savo įgaliojimus.

R.Noreikienė Kauno apygardos administraciniame teisme įrodinėjo, kad savivaldybė pažeidinėja Konstitucijoje numatytą savivaldos darbo organizavimo tvarką. Pirmosios instancijos teismo nutartis buvo palanki Vyriausybės atstovei, bet Vyriausiasis administracinis teismas neįžvelgė Kauno savivaldybės pažeidimų ir ankstesnį sprendimą panaikino. R.Noreikienė nenuleidžia rankų ir prašo Vyriausiojo administracijos teismo pirmininko iš naujo išnagrinėti bylą.

Neįžvelgia blogybių

Kauno meras Andrius Kupčinskas stebisi R.Noreikienės atkakliu bandymu apriboti kolegijos veiklą. „Keista, kad tenka bylinėtis dėl tokių dalykų. Mes sutinkame su Vyriausybės atstove, kad kolegija negali nieko spręsti, tik rekomenduoti ir patarti. Nematome nieko blogo, jei svarbius miestui klausimus apsvarstome kolegijoje“, – tvirtino meras.

Pasak A.Kupčinsko, jei teismas būtų nurodęs išformuoti kolegiją, vis vien niekas negalėtų uždrausti tarybos narių pasitarimus ir pasvarstymus, kurie formaliai vadintųsi kitaip.

Kauno kolegiją sudaro 13 narių: meras, jo pavaduotojai, tarybos nariai.

Dingsta atsakomybė

R.Noreikienė pralaimėjo bylą, kurioje priimta neskundžiama teismo nutartis, tačiau tebesilaiko nuomonės, kad Kauno savivaldybės kolegija nusižengia įstatymams. „Sutinku, kad kolegija gali būti kaip patariamasis tarybai organas, bet jis gali svarstyti tik mažą dalį klausimų. Dabar kolegija uzurpuoja administracijos direktoriaus darbą, o tada jis išsiplauna savo atsakomybę. Konstitucinis teismas yra išaiškinęs, kad negalima vienam asmeniui būti vykdomosios (administracijos) ir steigiamosios (tarybos) dalimi. Kauno kolegija kaip tik ir perima vykdomosios valdžios funkcijas, pataria ne tarybai, o direktoriui. Dėl to ir pykstu ant kolegijos“, – aiškino ji.

R.Noreikienė, komentuodama kitokį nei jos nuomonė sprendimą, akcentavo, kad teisme buvo nagrinėjama, ar kolegijos gali svarstyti detaliuosius planus. „Savivaldybė teigia, kad kolegijoje neva svarstomi tik su miesto vizijomis susiję detalieji planai. Bet aš keliu klausimą, kad kolegija apskritai negali svarstyti direktoriui skirtų klausimų“, – R.Noreikienė.

Ji tvirtino, kad dėl kolegijos kišimosi Kaune nuolat pažeidinėjami detaliųjų planų tvirtinimo terminai. „Be to, kolegija sumenkina Kauno tarybos komitetų veiklą. Jie teikdavo rekomendacijas, aktyviai svarstydavo svarbius klausimus, o dabar tai daro vangiai, nes viską perėmusi kolegija“, – įsitikinusi R.Noreikienė.

Neigia atstovės argumentus

Kauno tarybos sekretorius Mindaugas Šivickas nesutinka, kad kolegija konkuruoja su komitetais ir sumenkina jų darbą. „Kolegijos sudėtyje dirba tarybos nariai, priklausantys valdančiosios koalicijos frakcijoms, todėl valdantieji tik pasitaria kokiu nors klausimu, o komitetuose dirba ir opozicijos atstovai. Jei klausimas išnagrinėjamas komitetuose ir sulaukia jų narių pritarimų, paprastai tokios pačios pozicijos laikosi ir taryba“, – teigė sekretorius.

M.Šivickas neigia, kad dėl kolegijos stringa ir detaliųjų planų tvirtinimai.

„Paprasti detalieji planai kolegijoje patvirtinami greitai ir be ilgų svarstymų. Ilgiau diskutuojama tik dėl visuomenei svarbių objektų“, – tvirtino M.Šivickas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų