Pereiti į pagrindinį turinį

Kiaulių gripas guldo vaikus

2009-11-20 09:16
Vieniši: gripo pričiuptų vaikų dėl ligoninėje paskelbto karantino artimieji negali lankyti.
Vieniši: gripo pričiuptų vaikų dėl ligoninėje paskelbto karantino artimieji negali lankyti. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kiaulių gripas įsisuko į mažųjų vilniečių gretas. Vien naktį į ketvirtadienį Santariškėse paguldyta 20 gripu sergančių vaikų. Antakalnyje vienas vaikas gydomas Reanimacijos skyriuje. Gydytojai baiminasi, kad savaitgalį ligoninėse gali neužtekti preaparato nuo viruso.

Kaupia vaistų atsargas

Vakar popietę Vilniaus universiteto Vaikų ligoninėje gulėjo apie 60 gripo užkluptų vaikų. Juos paguosti gali tik kartu likusios mamos, kiti artimieji į ligoninę neįleidžiami dėl karantino.

Vadinamąjį kiaulių gripą šios ligoninės medikai nustatė daugiau nei dešimčiai mažųjų pacientų. Ketvirtadienio naktį čia atsidūrusiems dvidešimčiai ligoniukų tyrimai dėl kiaulių gripo dar neatlikti. Pasak ligoninės direktoriaus pavaduotojo konservatyviajai medicinai ir ambulatorinei pagalbai Kazimiero Binkio, iš jų tik dalis bus tiriami.

Dalis paguldytų ligonių šiuo metu gydomi antivirusiniu preparatu. Tiesa, vaistas skiriamas tik tiems, kuriems gripo simptomai pasireiškė ne vėliau kaip per 24 valandas. Vėliau pacientui preparato skirti nebetikslinga.

Antivirusinį preparatą Vilniaus universiteto Vaikų ligoninei skiria Ekstremalių situacijų valdymo centras, kita dalis šių vaistų perkama ligoninės lėšomis vaistinėse. Ligoninėje gulintiems vaikams už antivirusinį preparatą mokėti nereikia. Tačiau gydytojai baiminasi, kad esant gripo pikui savaitgalį preparato visiems gali ir nebeužtekti.

"Šito preparato dar turime, bet stengiamės, kad turėtume savaitgalį. Ruošiame šių vaistų rezervą, o pirmadienį mums prižadėta jo dar parūpinti papildomai. O ką daryti? Jeigu kas naktį atvyks po 20–25 pacientus, sergančius gripu, arba įtariamus, kad serga, tam norime pasiruošti", – tikino K.Binkis.

Vietų skyriuje nebėra

Vilniaus universiteto Vaikų ligoninė vienintelė sostinėje gali priimti gripu užsikrėtusius vaikus. Tačiau jos Infekcinių ligų skyriaus palatos jau perpildytos. Vaikai guldomi ir į Pulmonologijos bei Pediatrijos skyrius.

"Dalies atvykusių, kurių būklė ne tokia sunki, neguldome, išleidžiame gydytis namo. Jeigu visus guldytume, per dvi paras ligoninė būtų pilna. Jau dabar gripu sergančius guldome į tris skyrius ir dar ruošiame vietas kitame skyriuje šiai nakčiai. Be to, per 70 proc. vaikų guli su mamomis. Joms statome papildomas lovas šalia. Jeigu pacientų sulauksime daugiau, visoms mamoms vietų neužteks, bet šiuo metu mes dar telpame", – vakar kalbėjo K.Binkis.

Reanimacijos skyriuje – ketvirta diena

Tačiau ne visi gripu susirgę vaikai pasiekia Vilniaus universiteto Vaikų ligoninę. Vienas 12 metų berniukas praėjusią savaitę pateko į Antakalnio vaikų ligoninę. Kadangi vaikui nustatytas gripas ir kvėpavimo takų komplikacijos, nuspręsta jo niekur nesiųsti, o guldyti čia pat, į Reanimacijos skyrių.

Pasak ligoninės Vaikų reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėjos Irenos Babianskienės, vaikui, neužsikrėtusiam gripo virusu, buvo nustatytas ir plaučių uždegimas. Jis jau ketvirta diena guli Reanimacijos skyriuje. Nors mažamečio gyvybei pavojus negresia, jo sveikatos būklė yra vidutinio sunkumo.


Prognozuoja gripo komplikacijas

Sostinėje susirgimo gripu atvejų ėmė daugėti nuo lapkričio 10 d. Medikai teigia, kad pirmiausia būna ūmaus susirgimo pikas, paskui prasideda komplikacijos. Tie, kurie nesėkmingai persirgo namuose, dažniausiai būna priversti kreiptis į ligonines dėl nervų ar širdies sistemos, plaučių komplikacijų. Dažniausiai prisideda ir bakterinės infekcijos: sinusitas ar plaučių uždegimas.

Anot sveikatos apsaugos viceministro Arūno Skiko, dar porą savaičių sergamumas didės, kol pasieks piką ir ims slūgti. Antroji gripo banga Lietuvą greičiausiai pasieks sausį vasarį.


Suaugusiuosius gripas puola mažiau

Vilniaus infekcinė universitetinė ligoninė sostinėje vienintelė, priimanti gripo virusu užsikrėtusius suaugusius gyventojus. Ligoninės duomenimis, vakar gulėjo apie 10 gripu užsikrėtusių pacientų. Kol kas visi ligoniai gydomi antivirusiniu preparatu nemokamai. Jeigu ligoninė artimiausiu metu jo pritrūktų, už vieną dėžutę vaistų pacientams tektų pakloti 136 litus.

Be to, ligoninės administracija būgštauja, kad artimiausiu metu ir čia pritrūks lovų gripo aukoms. Mat iš viso Infekcinėje universitetinėje ligoninėje yra 55 vietos, iš kurių tik pusė skirta gripu sergantiems ligoniams.

Sprendžiant iš iškvietimų skaičiaus, suaugusiųjų, užsikrėtusių gripo virusu, Vilniuje beveik keturis kartus mažiau nei vaikų. Tai akivaizdu apsilankius sostinės poliklinikose – eilių prie šeimos gydytojų kabinetų nėra. Antakalnio poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai Genė Grikevičienė tikino, kad suaugusieji serga rečiau ir dauguma gydosi namie bei su medikais konsultuojasi telefonu. Pas šeimos gydytojus lankosi tik tie, kuriems reikia nedarbingumo pažymos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų