Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdietis donoras išgelbėjo kaunietę

2009-02-13 09:00

Kauno klinikose po penkias valandas trukusios operacijos 41 metų kaunietei persodinti plaučiai. Ketvirtoji Lietuvoje plaučių transplantacija pavyko sklandžiai.

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnio "Mi-8" įgula iš Klaipėdos universitetinės ligoninės į Kauno medicinos universiteto klinikas atskraidino donoro plaučius.

Transplantacijos koordinatorė gydytoja Kristina Petrulienė "Kauno dienai" pasakojo, kad Klaipėdos ligoninėje mirusio žmogaus plaučiai pagal kraujo grupę ir kitus suderinamumo rodiklius idealiai tiko vienai Kauno klinikose besigydančiai recipientei. Organus paaukoti nusprendė mirusiojo artimieji.

Kaune donoro organų laukusi 41 metų moteris sirgo ideopatine plaučių subroze.

"Ryškus kvėpavimo nepakankamumas, nuolatinė deguonies terapija, moteris negalėjo be deguonies gyventi", – apie recipientę pasakojo K.Petrulienė. Ši lėtinė plaučių liga, anot gydytojos, yra pakankamai reta. Yra buvę atvejų, kai ligoniai tinkamų plaučių nesulaukdavo.

Operacijai vadovavęs profesorius Rimantas Benetis donoro organo sulaukė praėjusią naktį, apie 2 val. Netrukus prasidėjusi operacija truko maždaug penkias valandas.

"Paprastai stengiamasi įsodinti organą kuo greičiau. Gydytojai turėjo dvylika valandų", – pasakojo K.Petrulienė. Pasaulyje, anot jos, tokios operacijos yra pakankamai dažnos. Lietuvoje tai buvo ketvirtoji plaučių transplantacija.

Donorų organus transportavo Paieškos ir gelbėjimo tarnybos Nemirsetos poste budėjusi įgula, vadovaujama kapitono Jono Devindoriaus, ir vienuolikos medikų brigada. Kauno klinikoms pristatę plaučius kariai išskubėjo į Vilniaus universiteto Santariškių klinikas, kur recipientai laukė kepenų ir inkstų.

Šiais metais tai trečias kartas, kai Karinių oro pajėgų kariai pergabeno donorų organus. Pastarąjį kartą KOP kariai padėjo transportuoti donorų organus iš Estijos. Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos atlieka donorų organų transportavimą pagal 2001 m. birželio 15 d. pasirašytą Krašto apsaugos ministerijos ir Nacionalinio transplantacijos biuro bendradarbiavimo sutartį. Tų pačių metų liepos 4 d. sutartis dėl organų transportavimo pasirašyta su Respublikiniu rekonstrukcijos ir mikrochirurgijos centru.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų