Pereiti į pagrindinį turinį

Kolumbariumų statyba Vilniuje niekas nesusivilioja

2012-09-27 05:00
Kolumbariumų statyba Vilniuje niekas nesusivilioja
Kolumbariumų statyba Vilniuje niekas nesusivilioja / Shutterstock nuotr.

Vilniuje sparčiai mažėja žemės sklypų kapinėms ir laisvų vietų kapams pačiose kapinėse, tačiau planai pastatyti kolumbariumų taip pat neišsipildo.

Kolumbariumai vertinami kaip išeitis trūkstant vietos įprastoms kapavietėms. Sudervės ir Karveliškių kapinių kolumbariumų statybos, jų nuomos ir eksploatavimo konkursus Vilniaus miesto savivaldybė jau skelbė net du kartus.

Konkurse dalyvaujanti bendrovė turėjo pateikti kolumbariumo įrengimo ir aplinkos sutvarkymo idėją, įvertindama teritorijos reljefą, pėsčiųjų takus, numatyti mažosios architektūros elementus, pateikti siūlymus dėl vietų šiukšlių konteineriams pastatyti, pateikti kolumbariumo eskizus, išklotines (su matmenimis) ir erdvinį vaizdą, įkomponuotą esamoje aplinkoje, pateikti medžiagų, iš kurių bus statomas kolumbariumas, specifikaciją, parengti techninį projektą ir vykdyti pačius statybos darbus.

Taip pat turėjo būti numatyti kolumbariumo nišų įsigijimo ar nuomos įkainiai.

Tačiau nė viena įmonė nepareiškė noro dalyvauti konkursuose.

Savivaldybei priklauso dvejos kapinės, kurios įrengtos investicinius projektus parengusių ir konkursą laimėjusių įmonių lėšomis. Šiose kapinėse 50 proc. kapaviečių gali būti komercinės.

„Kapines įrengusi bendrovė jas prižiūri ir saugo, registruoja laidojimų ir kapaviečių statinius, išduoda pažymas apie palaidotus asmenis ir kapavietės statinius, skiria ir žymi kapavietes, tikrina ir derina kapaviečių statinių projektus“, – vardijo prievoles, kurias turi prisiimti bendrovės, savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyr. specialistė Judita Nauckuvienė.

Anot jos, bendrovė taip pat pagal atskiras vienkartines ir terminuotas sutartis „stato paminklus, įrengia ir prižiūri kapavietes už papildomą mokestį, kuris yra sutartinis. Pasirašytoje sutartyje numatyta, kad administruojanti įmonė turi teisę įrengti komercinių kapaviečių – 50 proc. visų kapaviečių“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų