Pereiti į pagrindinį turinį

Konkurso „Metų kaunietė“ nugalėtojai – stiklo dizainerio statulėlė

2013-02-05 18:20
Konkurso „Metų kaunietė“ nugalėtojai – stiklo dizainerio statulėlė
Konkurso „Metų kaunietė“ nugalėtojai – stiklo dizainerio statulėlė / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Šį šeštadienį paaiškėsianti „Kauno dienos“ organizuojamo konkurso „Metų kaunietė“ nugalėtoja bus apdovanota garsaus Lietuvos karikatūristo ir stiklo dizainerio Edmundo Unguraičio sukurta statulėle.

„Kurti apdovanojimą Metų kaunietei yra labai didelė atsakomybė. Šia statulėle bus apdovanota išskirtinė moteris“, – nepaisydamas didžiulės patirties, atsiradusio jaudulio neslėpė garsus Lietuvos karikatūristas ir stiklo dizaineris.

Menininko suprojektuoti ir pagaminti įspūdingi prizai bei dovanos puikuojasi įvairių tarptautinių ir respublikinių konkursų, varžybų nugalėtojų, šou renginių laureatų namuose.

„Norisi, kad Metų kaunietės statulėlė, kaip meno kūrinys, turėtų išliekamąją vertę. Juk moteris, kuri bus apdovanota, statulėlę paliks savo vaikams, anūkams. Tai tokia simbolinė dovana, kuri turėtų eiti iš kartos į kartą. Kad anūkai galėtų girtis: va, mūsų močiutė buvo išrinkta Metų kauniete“, – kalbėjo E.Unguraitis.

Nepaisant jaudulio, svarbios užduoties jis ėmėsi drąsiai. „Tokių iššūkių nebijau. Kurti stiklines statulėles yra mano darbas“, – sakė stiklo dizaineris.

Statulėlė atspindi moterišką švelnumą, grakštumą ir visas kitas išskirtines moterims priskiriamas savybes. „Visa tai ir sudėta į stiklinę figūrėlę“, – teigė E.Unguraitis.

Jis pasakojo, kad kuriant darbą idėja ateina labai greitai, per sekundės dalis. „Kai pradedi piešti eskizą ir ranka pieštuką vedžioja po lapą, staiga netikėtai atsiranda brūkšnys, kuris, atrodo, yra tai, ko ieškai. Bet kol sulauki tokios akimirkos, kartais praeina ne savaitė ir ne mėnuo“, – neslėpė E.Unguraitis.

Nors gaminio pagrindas yra mintis, tačiau Metų kaunietės statulėlės ir gamybos procesas nebuvo vien mechaninis darbas. Sėkmė lėmė ne ką mažiau nei profesionalumas.

Dėl gamybos proceso ypatybių iš viso buvo pagamintos 12 nugalėtojai atiteksiančios 40 centimetrų aukščio statulėlės kopijų. Jas apžiūrėjus, įvertinus, vis dėlto nuspręsta, kad sėkmingiausias buvo ne pats paskutinis, o ketvirtasis bandymas. Visos kitos statulėlės versijos bus supjaustytos į detales ir panaudotos kitiems darbams.

Likusioms penkioms finalininkėms atiteks mažesnės, bet ne mažiau įspūdingos vienetinės statulėlės.

Statulėlės gamintos laisvo formavimo būdu. „Nenaudota jokia forma, modelis. Į stiklo masę įvedama spalva, masė suplojama į blyną, jis imamas už kampo ir tempiamas į viršų. Ištempti reikia iki atitinkamo aukščio, sulenkti taip, kad vaizdas primintų moters figūrą. Ir tai būtina atlikti per 10–15 sekundžių“, – pastebėjo stiklo dizaineris.

Darbo su stiklu specifika yra tokia, kad galimybės pataisyti darbą yra menkos. Belieka tik perdaryti iš naujo.


Nugalėtoja paaiškės jau šeštadienį

„Kauno dienos“ organizuojamo konkuso „Metų kaunietė“ nugalėtoja bus paskelbta vasario 9 d. finaliniame renginyje, kuris vyks „Žalgirio“ arenos amfiteatre. Renginį tiesiogiai bus galima stebėti internete adresu kaunodiena.lt/mk.

Konkurso baigiamojoje šventėje dalyvaus visos šešios finalininkės: Jolanta Šmidtienė, Lina Radzevičienė, Liukrecija Navickienė, Meilė Minkauskienė, Rūta Meilutytė ir Violeta Bakutienė.

Šventės dalyvių ir žiūrovų laukia įspūdinga programa.

Atiduoti savo balsą už jus sužavėjusią kandidatę dar galite iki vasario 7 d. 18 val. Tai galite padaryti specialiame konkurso puslapyje www.kaunodiena.lt/mk arba paprastuoju paštu atsiuntę užpildytą anketą. Ją rasite „Kauno dienos“ laikraštyje. Siųsti reikia adresu Kęstučio g. 86, 44296 Kaunas („Metų kaunietės“ konkursui).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų