Pereiti į pagrindinį turinį

Kontrabandinių cigarečių upė nuseko?

2012-12-17 16:30
Kontrabandinių cigarečių upė  nuseko?
Kontrabandinių cigarečių upė nuseko? / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Atrodo, kad 30 muitininkų sulaikymas Medininkų pasienio punkte padarė nemažos žalos puikiai besisukančiam kontrabandos mechanizmui. Kauno turguose šiomis dienomis vis sunkiau įsigyti nelegalių rūkalų.

„Kauno dienos“ žurnalistai atliko eksperimentą ir apsilankė miesto turgavietėse. Reido rezultatai užkietėjusių rūkalių nenudžiugintų.

Pirmasis taikinys – Stoties turgus. Vasarą ir autobusų stoties prieigose, ir pačiame turguje galima sutikti nemažai romų tautybės žmonių, rankose laikančių pakelį cigarečių. Tai – ženklas, kad čia galima nusipirkti nuo kelių iki keliolikos kontrabandinių pakelių cigarečių. Dabar tokių siūlytojų nesutikome.

Pasukome į pačią turgaus širdį. Priešais kioskelį, iš kurio sklido tranki lietuviška popmuzika, šiltai apsirengusios stovėjo dvi vyresnio amžiaus romės. Jų rankose – didelės rankinės. Kai pasisveikinome ir pasiteiravome, gal turėtų cigarečių, moterys susižvalgė.

„O kokių norite? Pigesnių? “Minskas„ – gerai? Pakelis – penki litai, tik tokių ir teturime. Oi ne, mėtinių ir kitokių nėra“, – besidairydamos baltarusišką produkciją siūlė moterys.

Įgudusi jų akis netruko pastebėti iš už kampo kyšantį fotoaparato objektyvą, tad cigarečių jos neištraukė, o besišypsodamos pradėjo klausinėti, kas ten stovi už kampo.

Aleksoto turguje, kur gausu vyrų, prekiaujančių padangomis, automobilių detalėmis, taip pat niekas nežinojo arba nenorėjo sakyti, kaip pasikeitė kontrabandinių cigarečių srautai.

„Gal padangų ieškote? Pigesnių cigarečių? Nerasite čia tokių“, – į kalbas nesileido padangomis prekiaujantis vyras.

Tokius pat atsakymus išgirdome ir iš kitų prekiautojų. Nesėkmingai pasibaigė ir medžioklė ir Zanavykų turguje.


Smulkūs prekiautojai nebaudžiami

Vien per devynis šių metų mėnesius Kauno viešosios policijos skyriaus padaliniai organizavo 135 reidus Stoties turguje ir jo prieigose, siekdami pričiupti kontrabandinių cigarečių prekiautojus. Nustatyti 93 tokie atvejai, konfiskuota 4 tūkst. 561 pakelių cigarečių. Pažeidėjams teismas skyrė 1 mln. 468 tūkst. 900 litų baudų.

Deja, kontrabandinių cigarečių prekiautojai, neturintys legalaus darbo, nedeklaravę gyvenamosios vietos ir neturintys turto, prekiauja toliau, nes baudos, kurios neįmanoma išieškoti, negalima pakeisti administraciniu areštu, o viešaisiais darbais galima pakeisti tik gavus pažeidėjo sutikimą ar prašymą.

Pirmą kartą įkliuvus prekiaujant nedideliu kiekiu kontrabandinių cigarečių, baudžiama nuo 100 iki 300 litų bauda. Pareigūnams pažeidėją pričiupus ne pirmą kartą, gali būti taikomos ir griežčiausios baudos – nuo 20 tūkst. iki 50 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų