Pereiti į pagrindinį turinį

Kontrolieriui G. Raudoniui gali būti užtrenktos Kauno savivaldybės durys

2013-01-16 08:25
Kontrolieriui G. Raudoniui gali būti užtrenktos Kauno savivaldybės durys
Kontrolieriui G. Raudoniui gali būti užtrenktos Kauno savivaldybės durys / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno savivaldybėje veikiausiai nebeliks Gedimino Raudonio – ilgamečio kontrolieriaus, kaip kalbama, sutarusio su visomis valdžiomis. Damoklo kardas pakibo ir virš jo vadovaujamos Kontrolės ir audito tarnybos – joje mažinami etatai.

Mohikanas nenori trauktis

Ilgamečio savivaldybės kontrolieriaus Gedimino Raudonio atleidimas – jau anksčiau planuotas žingsnis. Užpernai jis atšventė 65 metų sukaktį, taigi – sukako pensinis amžius.

Tada kontrolierius pasinaudojo įstatymo numatyta galimybe ir paprašė jam pratęsti tarnybos terminą dar metams, o vėliau – iki šių metų sausio 31 d.

Vakar savivaldybės kontrolierius G.Raudonis pateikė prašymą dar kartą pratęsti jo tarnybą metams.

„Parašiau pareiškimą, kad pratęstų mano tarnybą iki metų pabaigos. Turiu įstatymo numatytą teisę daryti tai, iki kol man sukaks 70. Kaip kontrolierius, norėčiau, kad mane išleistų garbingai pristačius ataskaitą – gegužės mėnesį“, – išsakė savo norą 67 m. G.Raudonis. Ir pridūrė, kad bet kuriuo atveju neverks, priims tai, ką dėl jo nusprendė politikai.

Jei politikai nepatenkins G.Raudonio prašymo palikti jį tarnyboje, jis sakė nuo vasario 1-osios eisiąs atostogų, o vėliau ieškosiąs darbo kokioje nors audito firmoje, nes jėgų dar turi.

Nuopelnas – nuosavybės grąžinimas

Vienas seniausių Kauno savivaldybės mohikanų G.Raudonis kontrolieriumi dirba nuo 2000 m. Jo, kaip valdininko, patirtis siekia sovietinius laikus, tačiau apie ją G.Raudonis kalbėti nepanoro.

Jo teigimu, paslaptis, kaip tokį rekordiškai ilgą laikotarpį išlikti eiti savivaldybės kontrolieriaus pareigas, gana paprasta: nesikišti į politiką.

Kaip vieną didžiausią savo darbų savivaldybėje G.Raudonis įvardijo nuosavybės teisių atkūrimo procesą. Jis truko apie 10 metų, o žmonėms buvo grąžinta nuosavybės už 300 mln. litų.

Į kėdę taiko konservatoriai?

Savivaldybėje jau kalbama, kad skubinama rengti konkursą šioms pareigoms užimti. Redakcijos žiniomis, šis postas itin domina miestą valdančius konservatorius.

Kaip apie tinkamą kandidatą savivaldybės užkulisiuose prabilta apie administracijos direktoriaus pavaduotoją konservatorių Remigijų Skilandį.

„Kas matys save esant tinkamiausią eiti šias pareigas, tas ir galės dalyvauti konkurse į kontrolieriaus vietą, jei ji atsilaisvins. Aš esu girdėjęs, kad ir Edita Gudišauskienė buvo įvardijama kaip kandidatė, tačiau nei iš jos, nei iš R.Skilandžio susidomėjimo ženklų nesu sulaukęs“, – tikino miesto meras Andrius Kupčinskas.

Mažina auditorių skaičių

Kauno tarybos sekretorius Mindaugas Šivickas patvirtino, kad rytoj miesto mero A. Kupčinsko inicijuotu sprendimu bus siūloma per pusę sumažinti G.Raudonio vadovaujamos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos darbuotojų skaičių.

Jei taryba pritars, iš 21-o čia dirbančio tarnautojo teliks 11-a. Paskutinė jų darbo diena turėtų tapti šių metų gegužės 20-oji.

Kontrolės ir audito tarnyba prižiūri, ar teisėtai, efektyviai ir ekonomiškai valdomas ir naudojamas savivaldybės turtas bei finansai. Priėmus šį sprendimą, atsilaisvins 10 etatų bendroje savivaldybės struktūroje.

„Gyvenimas inicijavo šį sprendimą. Pasižiūrėjome, kaip viskas vyksta kitose savivaldybėse. Analogiškuose skyriuose Vilniuje yra 13 etatų, Klaipėdoje – 7. Kaune šio skyriaus darbuotojų skaičius buvo padidintas 7 etatais prieš 2000 m., kai gyventojams reikėjo grąžinti nusavintą turtą. Darbuotojai savo misiją atliko, o žemės grąžinimo ši tarnyba nevykdo. Dėl to skaičius ir mažinamas“, – paklaustas, kas ir kodėl inicijavo šiuos pokyčius, atsakė A.Kupčinskas.

Žada kautis

Teiginius, kad jo vadovaujamoje tarnyboje dirba per daug žmonių, G.Raudonis pavadino nesąmone.

„Dėl mažinamų etatų rytoj per tarybos posėdį kausiuos. Viskas daroma nepamatuotai, neargumentuotai ir net nešnekėjus su mūsų tarnyba. Taip, Vilniuje yra kitoks tarnautojų skaičius, tačiau ten ir kitokios problemos. Jei sumažins darbuotojų, tarnyba taps neįgali“, – prognozavo G.Raudonis.

Dar padaugės tvarkdarių?

Meras užsiminė, kad administracijai buvo duota užduotis surasti papildomų etatų savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui (VTS) – buvusiai Viešosios tvarkos tarnybai. Kaip vieną galimų variantų administracija nurodė Kontrolės ir audito tarnybos mažinimą.

Į rytoj vysiančio miesto tarybos posėdžio darbotvarkę įtrauktas sprendimo projektas, kuriuo tarnautojų skaičių savivaldybėje siūloma didinti dar 18 etatų. 15 etatų atiteks savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui.

Jei taryba nuspręs sumažinti auditorių skaičių, likusieji 10 etatų ateityje, ko gero, taip pat atiteks VTS. Tai netiesiogiai patvirtino ir administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Jis akcentavo, kad etatai didinami ir mažinami proporcingai, siekiant išlaikyti tokį pat savivaldybės darbo užmokesčio balansą.

Miesto vadovai yra užsiminę, kad VTS poreikis – 25 nauji etatai. Jei auditorių skaičius bus sumažintas, būtent tiek naujų tvarkadarių mieste ir galėtų atsirasti.


Komentarai

Politikai G.Raudonį ir jo tarnybos mažinimą vertina skirtingai – galima nujausti, kad prieš lemiamą ketvirtadienio posėdį tarp jų tvyro politinė įtampa.

Rimantas Mikaitis, miesto tarybos narys, liberalas

G.Raudonis – patyręs specialistas, išeinančio vertinti nesinorėtų. Jis bus atleistas, nes valdantieji taip sugalvojo. Įžvelgiu jų norą skirti į G.Raudonio vietą sau palankų žmogų. Kelia nerimo sprendimas sumažinti jo skyrių – kodėl tai daroma nelaukiant naujojo skyriaus vadovo, jei kontrolierius bus atleistas? Sunku pasakyti, ar G.Raudonio vadovaujamas skyrius dirbo efektyviai – žinome, kad dažnai nespėdavo atlikti visų patikrinimų laiku, nors kontrolės, ypač dabar, mieste reikia.

Arvydas Garbaravičius, miesto tarybos narys, liberalcentristas

Kaip vertinu G.Raudonio darbą? Jis – geras „politikas“. Taip ir parašykite. Daugiau komentarų neturiu.

Gintautas Labanauskas, miesto tarybos narys, frakcija „Dirbam Kaunui“

Nėra rimto argumento nepritarti G.Raudonio atleidimui. Ypatingo veržlumo jo darbe nepastebėjau, tačiau ir didelių trūkumų nebuvo. Galvoju, kad pradirbus pakankamai ilgą laiką, reikėtų pagalvoti ir apie užtarnautą poilsį.

Vasilijus Popovas, vicemeras, socialdemokratas

Kiek man teko turėti reikalų su juo turėti reikalų dar dirbant Vyriausybės atstovu apskrityje, tai – kvalifikuotas žmogus. Nežinau tiksliai, kaip ten yra dėl jo pensinio amžiaus.

Stanislovas Buškevičius, vicemeras, jaunalietuvis

Nenorėčiau nieko komentuoti šiuo klausimu. Reikėtų pasikonsultuoti su koalicijos partneriais – net nenorėčiau niekaip vertinti jo darbo kokybės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų