Pereiti į pagrindinį turinį

Kovai dėl Seimo nario kėdės tinka ir vaiko mirtis?

2012-10-11 13:40
Kovai dėl Seimo nario kėdės tinka ir vaiko mirtis?
Kovai dėl Seimo nario kėdės tinka ir vaiko mirtis? / V.Molis. Tomo Raginos nuotr.

Dėl medikų kaltės sūnaus netekęs Egidijus Drėzas, pasiryžęs išaiškinti kaltininkus, ilgai beldėsi į Kauno politikų duris. Galiausiai jas pravėrė Vygaudas Molis, bet E.Drėzas įtaria, kad pagalbos ranka jam ištiesta politiniais sumetimais.

Kvietė kartu fotografuotis

Pavasarį Kauno klinikinėje ligoninėje (KKL) mirusio 11 mėnesių kūdikio Domo tėvas E.Drėzas, reikalaujantis nustatyti kaltininkus, nusprendė neleisti skandalui nurimti, tačiau susidūrė su neįtikimu politikų ir įvairių institucijų abejingumu.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas V.Molis buvo bene vienintelis įtakingas Kauno valdininkas, pasiūlęs pagalbos ranką. Netrukus išaiškėjo, kad prieš pat rinkimus E.Drėzui į bendražygius taikytis pradėjęs partijos Tvarka ir teisingumas narys turi ir kitokių tikslų, labai panašių į politinę reklamą.

„Jis mane kvietė kartu fotografuotis, sakė, kad kartu galime kovoti už teisybę, nes ir jis yra už tvarką ir teisingumą“, – pasakojo E.Drėzas.

Atstūmė ir meras

Balandį sūnaus netekęs E.Drėzas pasakojo iškart pastebėjęs, kad skandalą bandoma užgniaužti, bet tai darę žmonės neįvertino mirusio kūdikio tėvo atkaklumo.

Kaltuosius išaiškinti reikalaujantis vyras pradėjo belstis į visas įmanomas duris. Tačiau į kovą su netvarka ligoninėje kvietęs E.Drėzas beveik visur atsimušė į abejingumo sieną. 11 mėnesių kūdikį palaidojęs tėvas pasakojo mažiausiai penkis kartus skambinęs Kauno miesto merui Andriui Kupčinskui, tačiau šis sūnaus netekusio vyro nepriėmė.

Daugiausia, ką padarė meras, – praėjus maždaug mėnesiui po tragedijos suorganizavo E.Drėzo susitikimą su savo patarėju Zenonu Abramavičiumi.

Susidomėjo prezidentūra

„Tame susitikime pabuvau dešimt minučių ir supratau, kad man nėra čia ką veikti. Z.Abramavičius apgailestavo, kad taip įvyko, o daugiau nieko konkretaus nepasakė“, – prisiminė E.Drėzas. 

Sūnaus netekusio vyro pasakojimas ir įžvalgos sudomino tik prezidentūrą. Jį priėmė ir išklausė Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja Aira Mečėjienė.

Pasak kauniečio, į jo raštus daugiau nereagavo niekas: nei Seimo Sveikatos reikalų komitetas, nei Kauno savivaldybės Socialinių, sveikatos ir šeimos reikalų komitetas, nei kitos institucijos.

Jos E.Drėzo raštus tiesiog persiuntė Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai (VASPVT).

Kartu su partija

Iki rugpjūčio pabaigos su E.Drėzu neišreiškė noro susitikti nei už sveikatos reikalus atsakingas Kauno mero pavaduotojas Vytautas Vasilenka, nei tai pačiai partijai Tvarka ir teisingumas priklausantis, taip pat už sveikatos priežiūros klausimus atsakingas administracijos direktoriaus pavaduotojas V.Molis.

E.Drėzas teigė, kad V.Molis pasisiūlė į pagalbą tik praėjus keturiems mėnesiams po nelaimės, rudeniop. Tada partijos jau rimtai užsiėmė agitacija prieš rinkimus.

V.Molis pasakojo norintis E.Drėzui padėti kovoti su netvarka miesto sveikatos apsaugos sistemoje.

„Jis sakė, kad aš atvėriau jam akis. Man pasirodė keista, kad šią sritį savivaldybėje kuruojantis žmogus apie tai neva nieko nežino, tačiau jo pasiūlymą padėti priėmiau, nes daugiau padedančiųjų nebuvo“, – pasakojo E.Drėzas.

Be pokalbių apie kovą su netvarka ligoninėje, jokių realių V.Molio žingsnių E.Drėzas nepastebėjo. Užat E.Drėzas išgirdo, kad jis turintis kovoti kartu su partija Tvarka ir teisingumas.

Masalas rinkėjams

„Negaliu tiksliai pasakyti, ar jis prašė konkrečiai jam asmeniškai padėti patekti į Seimą, ar kvietė prisijungti prie jo partijos, tačiau porą kartų siūlė nusifotografuoti ir kovoti su partija Tvarka ir teisingumas“, – pasakojo E.Drėzas.

Toks V.Molio pasiūlymas kūdikio netekusio tėvo pernelyg nenustebino.

Politinės partijos prieš kiekvienus rinkimus ieško bent kelis rinkėjų balsus galinčių uždirbti būdų. Be abejo, nuo medicinos sistemos nukentėjusi ir su ja kovojanti auka – E.Drėzas – pro rinkėjų akis nepraslystų.

Šiltas priėmimas

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas V.Molis, kandidatuojantis į Seimą Aleksoto–Vilijampolės apygardoje, prielaidas, kad jis galbūt nutarė pasinaudoti kūdikį ligoninėje praradusiu kauniečiu, kategoriškai neigė.

 

„Kam man to reikia? Mane remia Vidas Mačiulis, remia Linas Kleiza... Remia kita moteris. Man to nereikia. Negi iš svetimo skausmo darysiu sau reklamą? Aš ne toks žmogus“, – sutrikęs „Kauno dienai“ aiškino V.Molis.

„Aš įsivaizdavau, tarsi ten mano vaikas mirė. Niekas kitas jo nepriėmė. O aš pareiškiau Drėzui užuojautą, priėmiau, pavaišinau jį kava, arbata“, – pasakojo V.Molis ir pabrėžė, kad dėl tokio šilto priėmimo E.Drėzas net susigraudinęs.

Komisija nieko neveikia

E.Drėzui savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas pažadėjo, kad šito reikalo – išaiškinti kaltuosius dėl kūdikio mirties ir nustatyti, kiek dėl to kalta netvarka ligoninėje – jis imsiąsis iš esmės.

Vis dėlto atrodo, kad apie tai V.Molis neturėjo kada galvoti, nes nuo rugsėjo vidurio išėjo atostogų – ruošiasi rinkimams.

„Esu šį įvykį tiriančios komisijos pirmininkas, bet dabar viskas sustabdyta. Nelabai galime kištis, nes vyksta ikiteisminis tyrimas, o ir ekspertizės išvadų dar nėra“, – jo paties vadovaujamos komisijos neveiksnumą dangstė V.Molis.

Politikais nebepasitiki

E.Drėzo sūnus mirė KKL Gastroenterologijos skyriuje. Jame tikrintojai aptiko daugybę pažeidimų. Skyrius buvo uždarytas.

Šiuo metu Kauno apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo netyčinio nužudymo. Spėjama, kad kūdikis mirė jam suleidus mirtiną kalio dozę.

Manoma, kad į svarbius klausimus gali atsakyti šį mėnesį savo išvadas turintys pateikti nepriklausomi ekspertai. E.Drėzas vis dar baiminasi, kad savo darbą dirba skandalą numarinti bandantys įtakingi veikėjai.

„Jau teko girdėti kalbų, kad mano sūnaus mirties priežastimi gali būti pripažinta kažkokia išskirtinė patologija, bet kažkodėl tokią versiją kelia politikai, ne medikai“, – stebėjosi E.Drėzas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų