Pereiti į pagrindinį turinį

Kraustomės į viešbutį!

2009-01-21 09:00
Kraustomės į viešbutį!
Kraustomės į viešbutį! / Mindaugo Ažušilio nuotr. Išeitis: "Holiday Inn Vilnius" sumažėjusį klientų skaičių banso kompensuoti darbuotojų sąskaita.

Bendrovei "FlyLAL" sustabdžius veiklą ir atšaukus visus skrydžius, Vilnius dar labiau nutolo nuo svečių iš užsienio. Dėl išlikimo kovojantys sostinės viešbučiai ieško būdų, kaip privilioti vietos klientų.

Proga apsigyventi viešbutyje

Bendrovės "Mikotelgroup", sostinėje valdančios ekonominės klasės viešbučius "Panorama", "Comfort Vilnius" ir "Mikotel", vadovybė priėmė sprendimą kambarius ilgesniam laikui nuomoti už specialią kainą.

Vienvietis kambarys Autobusų stoties pašonėje įsikūrusiame trijų žvaigždučių viešbutyje "Panorama" mėnesiui kainuoja 1500, dvivietis – 2200 litų. Į šią sumą mokesčiai už komunalines paslaugas jau įskaičiuoti.

Norintiems mėnesį gyventi apartamentuose su svetaine ir miegamuoju tektų pakloti 3300 litų. Liukso kambarys nuolatiniam viešbučio gyventojui atsieitų 2900 litų.

Gėlių gatvėje esančiame trijų žvaigždučių viešbutyje "Comfort Vilnius" vienviečio kambario kaina siekia 1400, dviviečio – 1900 litų. Už gyvenimą plotu už dviejų kambarių apartamentus didesniame liukse reikėtų sumokėti 2600 litų.

Pylimo gatvėje įsikūrusiame dviejų žvaigždučių viešbutyje "Mikotel" gyventi mėnesį būtų pigiausia. Vienvietis kambarys atsieitų 990, dvivietis – 1500 litų.

Pastangos išjudinti rinką

Jei nuomotis kambarį viešbutyje klientas norėtų ilgiau, tarkime, tris mėnesius ar net pusę metų, esą būtų galima derėtis dėl nuolaidų.

Klientui pageidaujant, už simbolinį šimto litų mokestį personalas kartą per savaitę keistų patalynę ir rankšluosčius.

Akciją sumaniusi viešbučių Pardavimo ir rinkodaros vadovė Ieva Dumbliauskaitė "Vilniaus dienai" neatskleidė, kiek žmonių jau susidomėjo galimybe gyvenamąjį plotą nuomotis viešbučiuose. Jos teigimu, akcija truks iki kovo 31-osios.

"Norime padėti klientui sutaupyti ir sunkmečiu užpildyti kambarius – stengiamės išjudinti vietos rinką. Deja, užsienio rinkų kliudyti negalime, nes neleidžia komplikuotas susisiekimas su Vilniumi. Galime susitarti su partneriais, kad jie atvežtų turistų, tačiau kaip tai padaryti? Dedame visas pastangas pritraukti turistų, tačiau aplinkybės mums ne padeda, bet trukdo", – apgailestavo I.Dumbliauskaitė.

Tačiau ji pasidžiaugė, kad pavasariui viešbučiams užsakymų netrūksta. Kai kuriomis dienomis kambariai esą visiškai užpildyti.

Užsispaudė ir laukia

"Vilniaus dienos" kalbintų viešbučių atstovai tikino, kad svarbiausia iškęsti žiemą. Viliamasi, kad vasaros sezonu viešbučių rinka atsigaus ir įkvėps tyro oro.

"Pasakysiu atvirai: užsispaudėme užpakaliuką, užsiraukėme ir laukiame, kas bus toliau", – dienraščiui atviravo mažųjų viešbučių kategorijoje svetingiausiu 2008 m. pripažinto viešbučio "Grybo namai" savininkas Vladas Grybas.

Laukdamas išganingosios vasaros jis nuolaidų klientams netaikys. Personalą irgi stengsis išsaugoti visą.

"Kokios nuolaidos, kai valdžia, deklaruojanti, kad remia smulkųjį ir vidutinį verslą, šitaip pakėlė mokesčius? Išmesti darbuotojų negaliu, nes kiekvienas mano užaugintas, išpuoselėtas. Be to, negalima taip su žmonėmis elgtis", – kalbėjo V.Grybas.

Už mažą kainą nuomoti ilgam laikui kambarių jis negalėtų. "Bankrutuočiau. Tokias priemones taiko nebent daug kambarių turintys viešbučiai", – svarstė Aušros gatvėje įsikūrusio trijų žvaigždučių viešbučio savininkas.

Šalia Rotušės gyvuojantis trijų žvaigždučių viešbutis "Centro klubas" šiuo metu irgi vos kvėpsi.

"Klientų sumažėjo labai smarkiai, todėl ėmėme taikyti nuolaidas. Kambarys parai – 180 litų, anksčiau su maksimalia nuolaida būdavo 207 litai", – lygino "Centro klubo" vadovė Rūta Dulksnienė.

20 kartų mažiau klientų

"Kol kas nekeliu kainų, padidėjusių mokesčių naštą prisiimu ant savo pečių – tokia ir akcija", – sakė Kalvarijų gatvėje esančio dviejų žvaigždučių viešbučio šeimininkas Gintautas Gasparavičius.

Galimybę išnuomoti bent kelis viešbučio kambarius jis vertino kaip labai realią. "Klientų sumažėjo apie 20 kartų. Anksčiau per parą būdavo užimti bent 22 kambariai, dabar – vos vienas ar du", – apgailestavo G.Gasparavičius.

Dviejų žvaigždučių viešbučio "Ecotel Vilnius" pardavimo ir konferencijų vadybininkė Solveiga Virbalienė sakė, kad klientai gali derėtis dėl sutartinės kainos. "Kartais kambarį įmanoma gauti pigiau nei prieš pakeliant mokesčius", – teigė ji.

Taupys atsisakydami darbuotojų

Viešbučių "Ecotel Vilnius" ir "Holiday Inn Vilnius" personalo vadovė Zita Krūkonytė neslėpė, kad viešbučių išlaidas personalo darbo užmokesčiui bus stengiamasi sumažinti tiek, kiek pakilo pridėtinės vertės mokestis (PVM) – 14 proc.

"Penkis darbuotojus jau atleidome, tas pats likimas laukia dar bent dešimties ar net daugiau žmonių. Pirmiausia atsisveikiname su tais darbuotojais, kuriems bandomasis laikotarpis ir kurie stokoja motyvacijos", – pasakojo Z.Krūkonytė.

Ši žiema viešbučiams – kaip niekada sunki. "Anksčiau vykdavo konferencijos, seminarai, dabar įmonės jų neberengia – taupo. Pasijuto ir problemos su "FlyLAL" – turistai anuliuoja kambarių užsakymus. Vasarai užsakymų turime, bet irgi neaišku, kiek jie realizuosis", – svarstė Z.Krūkonytė.


Paslaugos nebent brangs

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomoji direktorė Eglė Dilkienė irgi patvirtino, kad viešbučiams ir restoranams dabar – nelengvas metas. Atleidžiami darbuotojai. Kai kas stabdo veiklą iki pavasario ar visiškai pasitraukia iš rinkos. "Akcijos yra sveikintinos. Kitas klausimas, kiek žmonių jomis pasinaudos", – akcijų veiksmingumu abejojo E.Dilkienė. Galimybę, kad viešbučiai ateityje mažins paslaugų kainas, ji atmetė kaip nerealią. "To tikrai nebus, nes mokesčiai kyla, išlaidos auga. Netgi priešingai: tikėtina, kad paslaugos brangs tiek, kiek viešbučiams kilo PVM", – prognozavo E.Dilkienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų