Pereiti į pagrindinį turinį

Kūdrų parkas Užupyje laukia atgimimo

2012-07-27 17:13
Kūdrų parkas Užupyje laukia atgimimo
Kūdrų parkas Užupyje laukia atgimimo / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Užupiečiai norėtų matyti įdomiau įrengtą rajono pašonėje esantį Kūdrų parką, tačiau turi laukti, kol bus įgyvendinti didesni projektai. Parko teritorija patenka į nekilnojamojo turto plėtotojų planus.

Anksčiau Kūdrų parkas buvo mėgstama jaunimo laisvalaikio vieta. Dabar, gyventojų pasakojimu, čia retai kas užeina.

„Prieš daug metų čia buvo gyventojų daržai, vėliau juos išnaikino. Parkas iš esmės tvarkytas kartą per dešimt metų. Dabar vienas labai geras darbininkas jį prižiūri, nueikite, pamatysite“, – žvalgydamasi iš už tvoros pasakojo šalia parkelio gyvenanti moteris.

„Planai dėl teritorijos yra susiję su kitu projektu, rodos, “Architektūros parku„. Koks jo likimas, negaliu pasakyti. Anksčiau buvo galvojama tenai daryti akmenų parką, buvo kitokių idėjų, bet jos visos tarsi ištirpdavo. Dabar buvo sudaromi nauji projektai“, – sakė Užupio respublikos prezidentas Romas Lileikis.

Iš tiesų tą dieną pašlaitėje žolę pjovė viešosios įstaigos „Vilniaus miesto parkai“ darbuotojas. Įstaiga parkų priežiūrą perėmusi nuo liepos 1-osios. Per liepą iš Kūdrų parko įstaigos darbuotojams teko išvežti krūvas šiukšlių, išnaikinti piktžolių ir krūmynų džiungles.

„Parkas buvo visiškai neprižiūrėtas, apaugęs, net tiltelių nesimatė. Tiesa, sutvarkėme dar tik dalį parko, jis tęsiasi iki kalvos viršaus, kur yra kavinė. Ten apaugę krūmais, uosialapiais klevais. Bandysime tą teritoriją tvarkyti rudenį ar žiemą“, – entuziastingai pasakojo miškininkas, „Vilniaus miesto parkų“ direktoriaus pavaduotojas Laisvūnas Budrėnas.

Kūdrų parko projektiniai pasiūlymai buvo įtraukti į Vilniaus miesto savivaldybės inicijuotą projektą „Architektūros parkas“. Jį įgyvendinus, kaip teigiama projekto aprašyme, „nuo Užupio iki Belmonto miško besidriekiantys Vilnios krantai netolimoje ateityje taps išskirtiniu sostinės kvartalu, pastatytu darnios plėtros principais ir išreiškiančiu aukštųjų technologijų bei pažangių socialinių idėjų sąjungą“.

Netolima ateitis jau nutolusi: projektas buvo svarstomas nuo 2007 m. – tuomet daugiafunkcio kvartalo statybas pradėti tikėtasi po metų ar dvejų, baigti – iki 2013-ųjų. Į teritorijos plėtrą buvo numatoma investuoti apie 3 mlrd. litų.

„Vilniaus miesto parkų“ miškininkas L.Budrėnas sakė, kad Kūdrų parko sutvarkymas dabar priskirtas smulkesniam – Misionierių sodų rekonstrukcijos – projektui.

„Yra parengti priešprojektiniai siūlymai, kuriuose žadama atkurti Misionierių sodų fragmentus. Kitąmet žadame rašyti paraiškas dėl ES paramos. Tokia eiga numatoma ir dėl kitų prižiūrimų teritorijų, kurias reikia sutvarkyti: priešprojektiniai siūlymai, techniniai projektai ir jų įgyvendinimas. Tik Sereikiškių parką gavome jau kaip pradėtą projektą, kitais metais turėsime tik prižiūrėti vykdymą“, – sakė L.Budrėnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų