Pereiti į pagrindinį turinį

Kurti paminklą Lukiškių aikštei galės ir užsieniečiai

2012-10-23 09:08
Kurti paminklą Lukiškių aikštei galės ir užsieniečiai
Kurti paminklą Lukiškių aikštei galės ir užsieniečiai / Gedimino Bartuškos nuotr.

Lukiškių aikštės paminklo sukūrimo konkursą paskelbusi Kultūros ministerija tikisi sulaukti bent keliasdešimties dalyvių. Jeigu viskas vyks sklandžiai, aikštės sutvarkymo darbai pajudės jau pavasarį. Deja, kliūčių vis dar yra.

Suteikė tarptautinį statusą

Kultūros ministerija jau paskelbė Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo Lukiškių aikštėje Vilniuje meninės idėjos projektų konkursą. Jam pasibaigus viena didžiųjų sostinės aikščių turėtų virsti istorinio Lietuvos atminimo įamžinimo erdve.

Planuojama, kad konkurse dalyvaus ir savo pasiūlymus teiks kelios dešimtys menininkų. Be to, konkursui yra suteiktas tarptautinis statusas. Tai reiškia, kad jo sąmata bus ne mažesnė nei pusė milijono litų, o dalyvauti konkurse galės ir užsienio valstybių atstovai.

Pasiūlymai bus priimami iki kitų metų kovo. Tuomet daugmaž mėnesį vyks projektų svarstymas, taip pat visuomeninė diskusija. Vėliau bus sudaryta pasiūlymų eilė, o įgyvendinamas bus pirmoje vietoje esantis projektas.

„Svarstys ne tik specialistai ir komisija – į diskusijas galės įsijungti ir visuomenė. Visi projektai, kurių mes tikimės kelių dešimčių, bus prieinami visuomenei, juos bus galima pamatyti, pareikšti savo nuomonę“, – dienraščiui teigė Kultūros ministerijos Profesionaliojo meno skyriaus vyriausioji specialistė Janina Krušinskaitė.

Finansavimo dar nenumatė

Įvykus konkursui projektas greičiausiai kainuos daugiau, nei konkurso sąlygose numatyta minimali suma, – 0,5 mln. litų. Panašūs projektai, pavyzdžiui, V.Kudirkos paminklas, kainavo per 3,5 mln. litų. Tikėtina, kad panašiai ar netgi daugiau gali kainuoti ir Lukiškių aikštės paminklas.

„Praktika rodo, kad tokie monumentai nepigūs. Kol kas, kol dar neatsirinktas projektas, neaišku, kokių bus pasiūlymų, neaiškus ir finansavimo mechanizmas. Kai paaiškės projektų konkurso laimėtojas, tada bus apsispręsta dėl finansavimo mechanizmo“, – kalbėjo J.Krušinskaitė.

Pašnekovė patvirtino, kad konkurse gali dalyvauti ir užsieniečiai. Svarbu tik, kad žmonės gerai išmanytų ir perprastų įgyvendinamo projekto simbolinę reikšmę.

„Jeigu menininkas išmano Lietuvos istoriją, domisi mūsų praeitimi, tuo gyvena, kodėl gi jis negalėtų dalyvauti konkurse? Nesvarbu, kur jis gyvena. Tai juk gali būti ir Amerikos, ir Didžiosios Britanijos lietuvis. Lietuvių kilmės menininkų daug visame pasaulyje. Vienintelis reikalavimas tiek užsieniečiams, tiek mūsų šalies gyventojams – pateikti pažymą, kad praeityje jie nėra bendradarbiavę su KGB, ir pažymą dėl teistumo“, – teigė J.Krušinskaitė.

Vizijas jau galima siūlyti

Šiuo metu visi norintys dalyvauti konkurse menininkai ar jų susivienijimai jau gali teikti paraiškas ir siūlyti savo vizijas, koks paminklas turėtų atsirasti Lukiškių aikštėje. Vienintelis Kultūros ministerijos reikalavimas – kad planuojamas objektas būtų priderintas prie jau konkursą laimėjusio aikštės sutvarkymo projekto „Ramybė“.

Beje, nors aikštės sutvarkymo projekto konkursas jau pasibaigęs, kol kas neaišku, kada jis bus pradėtas įgyvendinti. Dėl to gali užsitęsti ir paminklo statybos pradžia. Be to, dar nebaigtas teritorijos detalusis planas, už kurio rengimą atsakinga Vilniaus savivaldybė.

„Galbūt aikštės įrengimo ir paminklo statymo darbus galima vykdyti vienu metu, tačiau būtent paminklas derinamas prie aikštės, o ne aikštė prie paminklo. Todėl ir konkurso sąlygose numatyti tam tikri reikalavimai dėl paminklo aukščio ir pločio santykio. Jeigu paminklas bus aukštas, jis turėtų būti siauras, o jeigu žemas – platesnis. Jo matmenų santykis ir tai, kurioje aikštės vietoje jis turėtų būti planuojamas, numatyta pirkimo sąlygose. Tai buvo daroma derinant aikštės rekonstrukcijos projektą prie aplinkos (šalia esančios bažnyčios), kad visi elementai – tiek aikštė, tiek paminklas – derėtų tarpusavyje“, – dėstė J.Krušinskaitė.


Vienas konkursas jau įvyko

Lukiškių aikštės ir paminklo Lietuvos laisvės kovotojams atminti projektus sudarė ir patvirtino speciali Lukiškių aikštės sutvarkymo ir Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo komisija prie Vyriausybės.

Aikštę sutvarkyti pavesta Aplinkos ministerijai, o įgyvendinti paminklo projektą – Kultūros ministerijai.

Aikštės sutvarkymo konkurso nugalėtojas, t. y. pirmą vietą konkursinėje eilėje užėmusio projekto autorius, paskelbtas dar praėjusių metų kovą. Tai bendrovės „Paleko Archstudija“ projektas „Ramybė“. Remiantis juo, aikštę buvo siūloma padengti akmens riedulių grindiniu. Valstybės reprezentacinei, memorialinei ir visuomeninei funkcijoms skiriama centrinė aikštės erdvė, kurią suptų liepų perimetras. Čia ir buvo numatyta vieta monumentui žuvusiems kovotojams pagerbti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų