Pereiti į pagrindinį turinį

Laimės geriausias ar žinomiausias?

2009-02-14 09:00
Laimės geriausias ar žinomiausias?
Laimės geriausias ar žinomiausias? / Mindaugo Ažušilio nuotr. Kandidatas: Algimanto Nasvyčio vadovaujamos "Jungtinių architektų dirbtuvių" komandos projekto pagrindinis akcentas – obeliskas. Neoficialiai šis projektas minimas kaip turintis daugiausia galimybių nugalėti.

Į kalbas, kad Lukiškių aikštės projektai per mažai nušviečiami visuomenei, pirmieji sureagavo R.Paleko "ARCH – studijos" komanda. Projektai baigti. Metas pradėti viešųjų ryšių kovą?

Vilniečiams trūko informacijos

Patobulinti Lukiškių aikštės rekonstrukcijos projektai nuo šios savaitės pristatomi savivaldybės ekspozicijų salėje ir yra prienami kiekvienam vilniečiui. Tiesa, susidomėjusių tokia galimybe neatsiranda daug. Ne visi apskritai žino, kad Lukiškių aikštė bus rekonstruojama, kitiems užtenka informacijos, randamos internete ir jie nesivargina gaišti laiko.

Tačiau pristatyti projektus viešai buvo būtina, net ir dėl negausaus visuomenės aktyvistų būrio. Keletas jaunų žmonių net buvo susibūrę į iniciatyvinę grupę, siekiančią geresnio visuomenės supažindinimo. "Lukiškių aikštė yra vieša erdvė, mums rūpi, kas joje bus daroma. Nenorime, kad su ja atsitiktų taip, kaip su Kudirkos aikšte, kurioje stovintis paminklas žmones atbaido, nors ši aikštė turėtų būti vienas svarbiausių miesto traukos centrų", – "Vilniaus dienai" yra sakęs iniciatyvinės grupės atstovas Domantas Širvinskas.

Surengė atskirą pristatymą

Nors dabar visi darbai pristatomi kartu, šią savaitę žurnalistai gavo skulptoriaus Tado Gutausko kvietimą susitikti ir išsamiau susipažinti su jo ir jo kolegų sukurtu darbu "Kelias". Šis projektas – angliško stiliaus parkas, kuriame žmonės gali laisvai vaikščioti ar sėdėti ant žolės, šiltuoju metų laiku jame veikia fontanas, o šone, prie KGB rūmų, stovi skulptūra "Laisvė", primenanti Baltijos kelią ir kitas istorines lietuvių vienybės akimirkas.

"Nenorėjome sukurti kokio nors kapinių memorialo, kuris atrodytų grėsmingai ir spaustų žmogų. Norime žmonėms sukurti tokią erdvę, kurioje gera pabūti", – kalbėjo T.Gutauskas, pasakodamas apie kitus jų komandos siūlomo projekto pranašumus.

Kiti reklamuotis neskuba

Kol kas apie savo projektą garsiai kalba tik ši komanda. "Čia kiekvieno kūrėjo pasirinkimas. Mes tikime savo darbu, norime, kad žmonės jį pastebėtų ir įvertintų, todėl ir norime jį kuo plačiau pristatyti", – pristatymo priežastis vardijo T.Gutauskas.

Tačiau ne visiems konkurentams toks jo žingsnis atrodo priimtinas. "Rengti pristatymą? Juk visų darbai kartu pristatinėjami Vilniaus miesto savivaldybėje. Jei kažkas rengia papildomus supažindinimus, ar neišeina taip, kad muilas muiluotas? Nežinau, ar toks poelgis etiškas. Mums net nekilo mintis papildomai pristatyti projektą. Pateikimas po pateikimo. Tai dar kartą parodo, kad mums, lietuviams, dažnai stinga santūrumo", – sakė bendrovės "P.A.R.Y.Ž.I.U.S" direktorius Dalius Dainys.

Jam pritarė bendrovės "Dviejų grupė" vadovas Linas Tuleikis: "Jei būtų rengiamas koks nors bendras visų pristatymas, žinoma, dalyvautume, o dabar, vieni patys, kažkaip keista labai. Juk visi patobulinti darbai jau atiduoti, reikia tik laukti sprendimo."

Kaip konkurso favoritai dažnai minima bendrovės "Jungtinės architektų dirbtuvės" komanda prisipažino svarsčiusi galimybę apie platesnį darbo pristatymą, tačiau kol kas šį klausimą nukėlė į šalį dėl kitų darbų. Kiti konkurso dalyviai sakė klausimo dėl reklamos nesvarstę.

Kas bus po beveik dvejus metus trukusio konkurso nugalėtojas, paaiškės vasario pabaigoje. Jį paskelbs komisija po viešojo projektų svarstymo, planuojamo vasario 24–25 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų