Quantcast

Laisvalaikis – papildomoms pajamoms

Norėdami užsidirbti papildomoms išlaidoms vilniečiai nestokoja išradingumo. Vieni išnaudoja savo meninius talentus, kiti darbo dieną pratęsia namie arba įsidarbina konsultantais.

Populiariausia – siūlyti kosmetiką

Žodis "konsultantas", jei kalbame apie prekybą, daugeliui kelia neigiamas asociacijas. Dirbtinė šypsena ir primygtinai brukama visiškai nereikalinga prekė – taip dažniausiai įsivaizduojamas neva konsultuojantis žmogus. Visai kas kita, kai kalbama apie kosmetiką. Žinomų firmų katalogus moterys nekantriai čiumpa į rankas, plepėdamos su draugėmis aptaria naujienas, o ką nors įsigijusios padeda kelis papildomus litus užsidirbti ir konsultantei, kuri dažniausiai yra iš to paties draugių būrio. Jos gauna prekių, o draugė papildomai užsidirba, taigi naudos gauna visi.

"Esu konsultantė maždaug pusantrų metų. Labai smagi veikla, o papildomi pinigai, savaime suprantama, irgi praverčia. Tuo labiau kad nereikia dėti ypatingų pastangų ar skirti daug laiko. Svarbiausia – turėti noro tuo užsiimti. O kai gyveni ilgą laiką Vilniuje, pažinčių ir draugų, kuriems gali pasiūlyti gerą produktą, netrūksta", – sakė "Avon" konsultantė Vitalija Vaitunskienė.

Už kiekvieną parduotą prekę konsultantai gauna skirtingus komisinius – kartais jie gali siekti iki 30 proc. prekės kainos. Per mėnesį platintojos vidutiniškai užsidirba apie 100 litų, prieš šventes ši suma gali ūgtelti iki 200. "Yra tokių moterų, kurios tik iš to gyvena. Bet jos tuomet šiam darbui skiria visą savo laiką ir dirba ne vienus metus. Aš į šią veiklą žiūriu tik kaip į papildomą uždarbį, dirbti tik konsultante man atsibostų", – prisipažino kosmetikos konsultantė studentė Aistė.

Užsiima rankdarbiais

Mėgstate vakarais po darbo užsiimti rankdarbiais? Pomėgis gali tapti papildomų pajamų šaltiniu. "Mano išsilavinimas – fizikė, tačiau visada mėgdavau megzti, nerti ar siūti. Kartą nuėjau į skiautinių parodą ir man labai patiko. Dabar jau šešti ar septinti metai tuo užsiimu", – pasakojo vilnietė Daiva Čerškienė.

Kelerius metus skiautinius dariusi po dienos darbų, prieš metus moteris buvo priversta palikti savo darbo vietą, todėl dabar rankdarbiai – jos pagrindinė veikla. "Juk reikia kažkaip pateisinti buvimą namie", – šyptelėjo ji. Tiesa, pragyventi vien iš to neįmanoma, tačiau vis tiek pinigai ateina į šeimos biudžetą, o ne iš jo.

Iš medžiagos skiaučių D.Čerškienė siuva lovos užtiesalus, servetėles, puodkėles, įvairius kitus daiktus. "Tačiau mano principas toks, kad niekada skiautiniams nenaudoju senų drabužių – noriu, kad perkantis žmogus gautų kokybišką daiktą. Atraižas perku arba paprašau jų kokioje nors įmonėje, prekiaujančioje audiniais. Jei turi atliekamų, būna, kartais atiduoda jas man, kartais parduoda", – sakė D.Čerškienė.

Darbo valandos nesibaigia

Geriausiai papildomai užsidirbti pavyksta tiems, kurie turi specifinių įgūdžių. Vilnietis Gediminas Jonaitis grįžęs po dienos darbų skuba į automobilius montuoti įvairių elektroninių sistemų: signalizacijos, sekimo įrangos ir pan. Tokius gebėjimus jis išsiugdė senoje darbovietėje.

"Dabar dirbu visai kitokį darbą, tačiau nesu abejingas pinigams, todėl nevengiu papildomai užsidirbti, tam net laisvalaikio negaila", – juokėsi G.Jonaitis. Kai kurie klientai atsekė paskui jį iš senos darbovietės, rekomendavo draugams, todėl užsakymų vyrui netrūksta.

"Šiek tiek prisiduriu ir prekiaudamas. Lietuvoje vis dar nėra daug daiktų, kurių galima įsigyti užsienyje. Tuo pasinaudojus ir pardavus užsienyje pirktą prekę Lietuvoje irgi galima kiek užsidirbti", – teigė G.Jonaitis.


O kaip Jūs stengiatės taupyti? Papasakokite tel. (8 5) 212 2022 arba e. paštu tavo@diena.lt ir laimėkite specialius "Vilniaus dienos" prizus.


Nuomonės


Aktorių atrankos vadovė Laura

Neturiu jokio papildomo uždarbio šaltinio. Abejoju, ar galėčiau ką nors tokio daryti. Rankdarbių nedarau, esu prasta prekybos agentė, man geriau sekasi pirkti. Pati iš kosmetikos konsultančių irgi neperku. Manau, kad jų parduodama produkcija yra prastos kokybės.


Reklamos vadybininkė Alina

Turiu vieną pagrindinį darbą. Be to, studijuoju magistrantūroje, todėl neturiu laiko papildomiems darbams. Jei turėčiau, žinoma, neatsisakyčiau. Net pasiūlymų jau turiu asistuoti kažkur pagal savo specialybę už papildomus pinigus.


Virėjas Donatas

Turiu tik vieną darbą. Tačiau kartais užsidirbu papildomai tiesiog pasilikdamas po darbo valandų. Dirbu aptarnavimo srityje, kai būna didesni banketai, einu padėti ir taip papildomai užsidirbu.


Geras patarimas


Apmąstykite, kokių turite gebėjimų ir ką galite daryti. Gal irgi galite papildomai užsidirbti?

Prižiūrėdami vaikus;

Vertėjaudami;

Dirbdami korepetitoriumi;

Tvarkydami namus;

Kurdami interneto puslapius;

Dalydami lankstinukus...


Šiame straipsnyje: išmokti taupytikrizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

artas

artas portretas
mano pinigine, kad ir smulkiom monetom, papildo tat, daznai mane sekme lydi tenai,o ypac geros emocijos ir numalsintas azartas.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių