Pereiti į pagrindinį turinį

Lazdynų baseinas: uždaryti ar privatizuoti?

2009-05-26 09:57
Išskirtinumas: Lazdynų laisvalaikio centre esantis baseinas vienintelis Vilniuje atitinka olimpinius reikalavimus.
Išskirtinumas: Lazdynų laisvalaikio centre esantis baseinas vienintelis Vilniuje atitinka olimpinius reikalavimus. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Nuo birželio 1-osios duris atostogoms užveria merdintis Lazdynų laisvalaikio centras. Jei Vilniaus valdžia ir toliau dels sumokėti skolas savo bendrovei, baseinas rudenį nebebus atidarytas, o garsiausiems Lietuvos sportininkams teks treniruotis Neryje.

"Vilniaus diena" teiravosi Lazdynų laisvalaikio centro direktoriaus Romualdo Grigo, kiek pastarieji gąsdinimai yra pagrįsti.

– Kiek iš viso Lazdynų laisvalaikio centras dabar skolingas?

– Turime apie 150 tūkst. litų skolų įvairių paslaugų tiekėjams. Du tris mėnesius nemokėta už vandenį, šildymą, valymo darbus. Nors Rytų skirstomiesiems tinklams skolingi tik už vieną mėnesį, jie mums jau atsiuntė raštą, kad jeigu nesumokėsime iki 26 d., jie mums be įspėjimo išjungs elektrą. Terminas sueina kitą savaitę, o savivaldybė neinformavo, ar iki tos datos perves trūkstamas lėšas.

Mes galėtume atsiskaityti už visas paslaugas, jeigu pagrindinė mūsų skolininkė, Vilniaus miesto savivaldybė, pervestų beveik 210 tūkst. litų. Skolos tempiasi nuo gruodžio. Už lapkritį pinigus savivaldybė pervedė tik praėjusią savaitę, pirmadienį. Tai iš tų lėšų sumokėjome "Sodrai", mokesčių inspekcijai ir dalį skolos už elektrą.

– Kokios Lazdynų laisvalaikio centro metinės sąnaudos? Kokią dalį jų padengia savivaldybės skiriamos metinės dotacijos?

– Jie mums nustatė dotacijas už sportininkų treniruotes mažesnes nei savikaina. Dar 2001 m. miesto tarybos sprendimu į centrą buvo atkelta Vilniaus vandens sporto mokykla ir šiuolaikinės penkiakovės sportininkai. Nustatyta kaina per metus siekė 200 tūkst. litų, o 2006 m. kainą pakėlė iki 400 tūkst. litų. Palyginti su rinkos kaina, tai juokinga suma. Rinkos kaina pernai siekė 3,3 mln. litų.

Iš sporto federacijų ir Olimpinio komiteto mes lėšų gauname tik už jų rengiamas varžybas. Su jų lėšomis ir mūsų uždarbiu per metus susidaro 900 tūkst. litų. Bendrai su savivaldybės dotacijomis susidaro 1,3 mln. litų. Sumos tik išgyventi pakanka. Vasarą dviem mėnesiams tenka baseiną uždaryti, nes apskritai neišgyventume.

– Galbūt yra galimybė pasispausti patiems: sumažinti darbuotojų skaičių, likusiems apkarpyti atlyginimus?

– Mes taip susispaudę, išlaidas susimažinę, kad nebėra kur daugiau taupyti. Dabar centre dirba 25 žmonės, jų atlyginimai juokingi. Mano, direktoriaus, alga popieriuje siekia 2,9 tūkst. litų, į rankas gaunu beveik 2,2 tūkst. litų.

– Praėjusią savaitę jūs dalyvavote savivaldybės kolegijos posėdyje, pristatėte politikams bendrovės veiklos atskaitą. Galbūt sulaukėte kokių nors pasiūlymų, pažadų dėl skolų grąžinimo?

– Visiškai jokių. Apie tai net kalbos nebuvo. Vienintelis mero klausimas buvo, kaip mes ruošiamės išsilaikyti. Pasakiau, kad savivaldybė mums skolinga ir, jei tas skolas sumokės, mes išsilaikysime.

Sprendimas kol kas toks: nuo birželio 1-osios centrą uždarome vasaros sezonui. Kada atidarysime – net nežinau. Negaliu atsakyti, ar apskritai jį atsidarysime. Šito reikia klausti mūsų akcininkų – savivaldybės.

– Akcininkai nuo 2001 m. kalba apie Lazdynų laisvalaikio centro renovaciją. Akivaizdu, kad ji būtina, nes centras statytas 1980 m., bet niekada nebuvo atliktas kapitalinis remontas. Pernai, kai Pekino olimpinėse varžybose sidabro medalį iškovojo penkiakovininkas Edvinas Krungolcas, o jo bendražygis Andrejus Zadneprovskis parvežė bronzą, projektas vėl buvo atgaivintas. Kaip į šį projektą reaguoja naujoji Vilniaus miesto valdžia?

– Pastarąjį kartą spalį ar lapkritį tuomečiam merui Juozui Imbrasui išdėsčiau centro viziją, bet darbų taip niekas ir nesiėmė. Dabar savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Algimantas Liubinskas siūlo centrą atiduoti koncesijos pagrindu valdyti kitiems – privatininkams. Jie sutvarkytų baseiną, jame sportininkai galėtų treniruotis. Baseinu pernai labai domėjosi "Impulso" valdytojai.

Mano nuomone, atėjęs privatininkas neleis sportininkams treniruotis už mažesnę nei rinkos kainą, kurią dabar moka savivaldybė. Girdėjau kalbų, kad privatininkai neva aiškina galį teikti savivaldybei paslaugų už 2 mln. litų, jei savivaldybė jiems per metus sumokėtų 1 mln. litų.

– Ar teisingai suprantu: dabar savivaldybė iš Lazdynų laisvalaikio centro gauna paslaugų už 3,3 mln. litų, bet per metus moka tik 400 tūkst. litų, o atėjus privačiam investuotojui paslaugų gautų už 2 mln. litų, tačiau mokėti tektų 1 mln. litų per metus?

– Panašiai. Kiek iš spaudos žinau, valdžiai atrodo patrauklus pasiūlymas, nes pritraukus privatų kapitalą centras būtų suremontuotas. O kaip toliau bus su sportininkais – nežinia. Gali būti ir taip, kad sportininkai centre visai nebesitreniruos.


Gintautas Babravičius, Vilniaus miesto vicemeras

Niekada neketinome uždaryti plaukimo baseino. Jis klesti ir funkcionuoja. Paprasčiausiai šįkart dėl lėšų trūkumo jis bus uždaromas ne dviem mėnesiams, bet ilgesniam laikui.

Turi savivaldybė tų skolų, bet mes jas sumokėsime "as soon as possible", (kiek įmanoma greičiau – liet.), kaip sako klasikai. Todėl stadiono privatizavimas – tik mitai ir legendos.

Nors, mano asmenine nuomone, privatizavimas būtų geriausia išeitis. Parduodi centrą už vieną litą ir pasakai: vykdykite funkcijas. O mes kiek galėsime, tiek to vandens nusipirksime. Aš už tai, kad reikėtų pirkti vandenį tik moksleiviams. O aukšto meistriškumo sportininkų rengimas yra federacijų, Kūno kultūros ir sporto departamento, Olimpinio komiteto reikalas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų