Pereiti į pagrindinį turinį

Lėks "Kauno energijos" vadovų galvos?

2010-04-12 08:53
Antausis: energetikai kaltinami skleidę klaidingą informaciją.
Antausis: energetikai kaltinami skleidę klaidingą informaciją. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos teisininkai ketina skirti baudą "Kauno energijai" dėl neskaidrios veiklos. Miesto valdžia neatmeta galimybės keisti įmonės vadovus.

Rado aibę pažeidimų

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos Teisės skyrius pasigedo skaidrumo centralizuotos šilumos tiekimo bendrovėje "Kauno energija" – atsakingam asmeniui surašytas administracinis teisės pažeidimo protokolas. Kitą savaitę komisija svarstys, kokio dydžio baudą skirti bendrovės vadovams.

"Pirmą kartą komisija skirs baudą dėl netinkamo vartotojų informavimo. To dar nėra buvę", – sakė komisijos Bendrųjų reikalų skyriaus vedėja Loreta Kimutytė.

Paklausta, kodėl nuspręsta tirti "Kauno energijos" platinamą informaciją, ji atsakė, kad specialaus sprendimo nebuvo. Esą komisijos darbuotojai yra tokie patys vartotojai ir viešosios erdvės dalyviai, todėl energetikų informacija juos pasiekė taip pat, kaip ir kitus gyventojus.

Komisijos teisininkai įvertino "Kauno energijos" publikuotą informaciją žiniasklaidoje ir pranešimus įmonės interneto svetainėje. Išvada – vartotojams pateikta tendencinga, neišsami ir nevisapusiška informacija. Vartotojams nesudarytos sąlygos priimti sprendimą dėl karšto vandens tiekėjo.

Klaidino kauniečius

Teisės aktai įpareigoja šilumos ir karšto vandens tiekėjus pranešti vartotojams apie nustatytas karšto vandens kainas ir atsiskaitomųjų karšto vandens apskaitos prietaisų mokestį. Be to, palyginimui turi būti pateikta karšto vandens kaina, kai jis būtų perkamas iš "Kauno energijos" ir kai bendrovė tiektų šilumą, o geriamąjį vandenį – "Kauno vandenys".

Atlikę tyrimą specialistai nustatė, kad "Kauno energija" nepateikė esminės informacijos, kuria remdamasis vartotojas galėtų priimti racionalų sprendimą. Bendrovė paskelbė, kokio dydžio skaitiklio mokestį teks mokėti, nors jo dar nebuvo nustačiusi savivaldybė, ir nepaminėjo, kad šį mokestį savivaldybė gali keisti.

Energetikai neinformavo kauniečių, kad apskaitos prietaisų mokestis bus taikomas tik įrengus ar pakeitus skaitiklius, ir sudarė prielaidas interpretacijai, kad atsiskaitomųjų prietaisų mokestis bus mokamas priklausomai nuo suvartotų kubinių metrų karšto vandens.

Įstatymus pažeidinėjo nuolat

Be to, "Kauno energija" nutylėjo, kad, mokant konkrečią karšto vandens kainą ir atsiskaitomųjų prietaisų mokestį, mokesčiai už karšto vandens cirkuliaciją (gyvatuką) bus palyginti pastovūs. Energetikai viešai nepaskelbė ir nepateikė gyventojams siūlomos pasirašyti karšto vandens vartojimo pirkimo-pardavimo sutarties projekto.

Įmonė nenurodė, kad, pasirinkus apsirūpinimo karštu vandeniu būdą, atskirai perkant šilumą ir geriamąjį vandenį, gyventojai vis tiek turės paskirti atsakingą asmenį, kuris pasirašys sutartį šilumą ir geriamąjį vandenį pirkti pagal skaitiklius, įrengtus prieš karšto vandens ruošimo įrenginius, ir bus atsakingas už apskaitos prietaisus.

Komisijos specialistai konstatuoja, kad "Kauno energija" sistemingai pažeidinėjo teisės aktų reikalavimus, numatytus Civiliniame kodekse, Energetikos įstatyme, Vartotojų teisių gynimo įstatyme, Šilumos ūkio įstatyme, Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklėse.

"Pažeidė skaidrumo energetikos veikloje reikalavimą, – sakė L.Kimutytė. – Vartotojų ekonominis elgesys galbūt būtų buvęs kitoks, jeigu jie būtų žinoję visą sąmoningai nutylėtą, neaiškiai atskleistą informaciją apie prekę ar paslaugą."

Mokestis iš kosmoso

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas ketina kreiptis į "Kauno energijos" valdybą prašydamas paaiškinti susidariusią situaciją.

"Valdyba yra atsakinga už įmonės veiklą. Čia jau Mikailai (Kauno energijos valdybos pirmininkas Vytautas Mikaila – red.) teks atsakyti, kas ten yra įvykę", – sakė V.Gudėnas.

Paklaustas, ar bus keičiami įmonės vadovai, jis atsakė, kad "imsis priemonių, kad šis reikalas būtų sutvarkytas".

Miesto meras Andrius Kupčinskas taip pat neatmetė galimybės keisti "Kauno energijos" vadovybę. "Situacija nepriimtina: "Kauno energija" yra respublika respublikoje Kaune – nebandysiu jų nei teisinti, nei ginti. Nors įmonės savininkas yra savivaldybė, bet jie užsiima partizanine veikla", – rėžė meras.

Jis neslėpė, kad kyla abejonių dėl "Kauno energijos" veiklos ir vadovavimo įmonėje. Esą, pasikonsultavus su energetikos ministru, paaiškėjo, kad miesto šilumos tiekėjas platina vienpusišką informaciją.

"Pradeda lįsti kažkieno interesai. Skaitiklio mokestis – iš kosmoso ar nuo lubų nurašytas. Nereikia laikyti kitų kvailesniais, o patiems būti gudresniais. Visi mato, kas vyksta", – kalbėjo A.Kupčinskas.

Jam keista, kad įmonės vadovai nepripažįsta klydę, nes "jeigu komisija ketina skirti baudą, tai, matyt, įmonė jos nusipelnė".

Valstybinės kainų ir energetikos ministerijos Teisės skyriui užfiksavus pažeidimų, kyla klausimas, ar vartotojų sprendimai dėl karšto vandens tiekėjo liks galioti, nes jie apsisprendė vadovaudamiesi klaidinga informacija?

"Daugiabučių namų gyventojai apsirūpinimo karštu vandeniu būdą galės keisti kada panorėję ir po gegužės 1 d.", – sakė energetikos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis. Jis pabrėžė, kad nuo gegužės 1 d. šilumos tiekėjas taps karšto vandens tiekėju. Tai yra įpareigojimas šilumos tiekėjams ir dėl to gyventojams nereikia papildomai priimti kokio nors sprendimo.


Energetikai: klaidų nebuvo

"Kauno energijos" generalinis direktorius Rimantas Bakas nepripažįsta komisijos kaltinimų ir teigia, kad visuomenė apie apsirūpinimo karštu vandeniu būdus buvo informuojama tinkamai.

"Komisija turėjo ne visą informaciją apie mūsų skelbimus", – gynėsi R.Bakas ir pridūrė, kad visuomenė buvo informuojama laiku ir gal net per plačiai.

Jam nesuprantama, kodėl kaltinami "Kauno energijos" specialistai, nes bendrovė dar net nėra tapusi karšto vandens tiekėja. Jis pabrėžė, kad apskritai įstatymai, kurie reglamentuoja karšto vandens tiekimą, yra painūs ir prieštarauja vieni kitiems.

"Informavimo etapuose rėmėmės įstatymais, kurie tuo metu galiojo. Citavome įstatymus, jų neinterpretavome", – tikino R.Bakas.

Paklaustas, kas bendrovėje atsakingas už visuomenės informavimą, direktorius atsakė, kad tai – atstovas spaudai. Per pastaruosius metus įmonėje toks darbuotojas keitėsi kelis kartus.

Administracinės teisės pažeidimo protokolą gavęs "Kauno energijos" Pardavimų ir vartotojų aptarnavimo departamento direktorius Rimas Perevičius atsakomybės dėl klaidų prisiimti neketina: "Parašiau jiems, kad nurodyti pažeidimai neteisingi ir su jais nesutinku. Be to, pridūriau, kad informuodami gyventojus vadovaujamės įstatymo raide", – sakė R.Perevičius.

A.Kupčinskas stebisi įmonės vadovų bandymu užkrauti atsakomybę eiliniams darbuotojams: "Visi žino, kad toną duoda vadovai, todėl nereikia susidoroti su iešmininku."

Administracinės teisės pažeidimo protokolai surašyti ir "Vilniaus energijai", "Litesko", "Klaipėdos energija" dėl skaidrumo reikalavimo energetikos veikloje nesilaikymo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų