Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkiška kiauliena didžkukuliams

2009-02-18 09:00
Lenkiška kiauliena didžkukuliams
Lenkiška kiauliena didžkukuliams / Tomo Raginos nuotr. Nutyli: Šilainių turguje gausu parduotuvių, besiskelbiančių, kad prekiaujama lietuviška mėsa, tačiau dalis prekybininkų nuslepia, kad produkcija atvežta iš užsienio.

Į turgų einate nusipirkti lietuviškos kiaulienos ar jautienos? "Kauno dienos" žurnalistų pasivaikščiojimas po Šilainių turgų atskleidė, kad kai kurie pardavėjai nuslepia iš Lenkijos atvežtos mėsos kilmę.

Ieško lietuviškų produktų

Šilainių turgus – viena mėgstamiausių vietų apsipirkti šio rajono gyventojams. Įsikūręs prie prekybos centro "Maxima", turgus taupesniems pirkėjams tapęs alternatyva apsipirkti pigiau. Į prekyvietę ateinantys pirkėjai ieško pigesnės lietuviškos produkcijos.

"Man svarbu, kad prekės būtų lietuviškos. Esu girdėjusi, kad lenkiškos kiaulės yra užauginamos per tris mėnesius. Perku pas pažįstamas pardavėjas ir jos manęs neapgauna", – pasakojo turguje sutikta kaunietė Stasė.

"Turiu pasirinkusi vieną kioskelį. Jame perku lietuvišką mėsą. Iš kitų pardavėjų neperku, nes jais nepasitikiu. Lenkiškų produktų neperku ir nesu jų ragavusi. Esu patriotė", – pritarė Aušra Kupčinskienė.

Atėję pirkti lietuviškos produkcijos pasakojo ir kiti turguje sutikti pirkėjai. Tik nedidelė dalis teigė, kad jiems nesvarbu, iš kokios valstybės atvežtos prekės.

Nenori prarasti klientų

Turguje mėsa prekiaujantys smulkieji verslininkai tvirtino, kad kiaulieną ar jautieną atsiveža iš Lietuvos mėsos perdirbėjų, o užsienietiškos produkcijos vengia, nes bijo prarasti savo klientus.

"Mūsų produkcija atvežama iš Šilutės rajono, Grabupėlių. Žmonės dažnai klausia, ar prekiaujame lietuviška mėsa. Juos išgąsdino žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie prekybą lenkiška kiauliena ir jautiena. Nežinau, ar turguje kas nors prekiauja nelietuviška mėsa. Galbūt tai vyksta, bet niekas neišduoda", – spėliojo kiauliena prekiavusi Lina.

"Nežinau, kas turguje prekiauja lenkiška mėsa, bet girdėjau, kad kažkas jos atsiveža. Lenkiška – žymiai pigesnė. Lietuviškos skerdienos kilogramas svyruoja apie 8 litus, o lenkiška – litu pigesnė. Prekiauju lietuviška kiauliena, nes turiu nuolatinių klientų. Jie perka tik lietuvišką mėsą", – pasakojo Vitas Dilius.

Verslininkas teigė, kad prasidėjusi ekonominė krizė turguje, kaip ir daugelyje parduotuvių, sumažino pirkėjų perkamąją galią. Populiariausiomis prekėmis tampa ne vertingos kiaulienos dalys, o subproduktai ir kaulai, iš kurių verdama sriuba.

Lenkiškos mėsos metamorfozė

Kaip iš užsienio atkeliavusi mėsa virsta lietuviška? Vienintelė pardavėja, prakalbusi apie tai, kad turguje vyksta nesąžininga konkurencija tarp lietuviškos ir lenkiškos mėsos pardavėjų, panoro likti neįvardyta. Moteris teigė, kad jaučiasi apgaudinėjama. Konkurentai, nusipirkę lenkiškos mėsos pigiau, parduoda ją kaip lietuvišką, susižerdami didesnę pelno dalį.

"Bijau, jei konkurentai sužinotų mano vardą, išdaužytų langus. Vyksta baisūs dalykai, kai kurie prekiautojai perka lenkišką mėsą, ją parduoda kaip lietuvišką. Lenkiška kiauliena vidutiniškai dviem litais pigesnė, todėl esame priversti konkuruoti nesąžiningomis sąlygomis. Be to, dalis prekybininkų dirba be sanitarinių knygelių, be patentų. Vos pasirodo, kuri nors turgaus veiklą kontroliuojanti tarnyba, šios parduotuvėlės užsidaro. Tikrinami tik dirbantieji sąžiningai", – guodėsi moteris.

Apsilankę vienoje iš moters įvardytų parduotuvių sulaukėme pardavėjų tikinimų, kad čia parduodama tik lietuviška produkcija. Ant prekystalių prie mėsos užrašyta informacija skelbė, kad kiauliena atvežta iš bendrovės "Utenos mėsa".

"Pas mus prekiaujama tik lietuviška produkcija. Mėsą gauname iš "Magnuvos" bendrovės, o ši atsiveža iš "Utenos mėsos"", – pasakojo pardavėja Jolanta.

Skerdieną veža iš užsienio

Patikrinus pardavėjos pateiktą informaciją apie prekybininkams mėsą parduodančią bendrovę, paaiškėjo, kad įmonė turgaus pardavėjams perparduoda mėsą, kuri dažniausiai atvežama iš užsienio.

"Mėsą perkame iš įvairių Lietuvos bendrovių, ir iš "Utenos mėsos". Bendrovės produkciją atsiveža iš įvairių šalių, būna ir lenkiškos, ir vokiškos mėsos, tačiau būna ir lietuviškos. Negaliu tiksliai pasakyti, kokia dalis mėsos yra lietuviška. Daugiausia mūsų pirkėjų – turgaus prekeiviai", – pasakojo bendrovės "Magnuva" vyriausioji buhalterė Žaneta Gylienė.

Ž.Gylienės duomenimis, lenkiška mėsa yra šiek tiek pigesnė nei lietuviška. Kainų skirtumas susidaro, kai skerdiena supjaustoma dalimis. Moteris teigė, kad prekiautojai pagal reikalavimus, prieš parduodami produkciją, turėtų pranešti apie jos kilmės šalį.

Nenurodo kilmės šalies

Pardavėjai ar gamintojai privalo nurodyti mėsos kilmės šalį. Tai patvirtino ir Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos skyriaus vedėjas Marius Kaziliūnas. Tačiau pardavėjai dažniausiai yra linkę nutylėti, jei ji atvežta iš užsienio.

"Priimta, kad jeigu kilmės šalis Lietuva, tai prekybininkai to neužrašo, tačiau visi mėgsta reklamuotis, kad produktas pagamintas Lietuvoje. Jeigu kilmės šalis ne Lietuva, prekybininkai tai turi nurodyti", – pasakojo M.Kaziliūnas.

Veterinarijos skyriaus vedėjas tvirtino, kad lenkiška mėsa, parduodant ją pirkėjams kaip lietuvišką, masiškai Kauno turguose pardavinėta maždaug prieš pusmetį. Prekybos mastai sumažėjo, kai buvo atkreiptas visuomenės dėmesys ir pradėti rengti patikrinimai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų