Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos turgaus sostinė - Gariūnai taps antru "Akropoliu"?

2010-10-07 06:05
Lietuvos turgaus sostinė - Gariūnai taps antru "Akropoliu"?
Lietuvos turgaus sostinė - Gariūnai taps antru "Akropoliu"? / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Didžiausio Lietuvos turgaus prekiautojai įsiutę. Gariūnų valdytojai juos iš metalinių kioskių veja į naujai suręstą paviljoną. 

Šio persikraustymo kaina – 10 tūkst. litų. Bet turgaus šeimininkai nesantaikos ugnies kurstymu kaltina konkurentus.

Puolė skųstis ministerijai

"Kai buvo rengiamas naujo paviljono projektas, niekur nebuvo parašyta, kad mūsų darbo vietos bus naikinamos. O dabar gavome įspėjimus, kuriuose liepiama iki lapkričio 1 d. išsikelti", – piktinosi Gariūnų prekiautojų atstovė Irina Antulienė.

Tokiems įsakymams nesutinkantys paklusti Vilniaus pakraštyje veikiančios turgavietės prekybininkai puolė skųstis Ūkio ministerijai. Tiksliau, tai padarė grupė smulkiųjų verslininkų, pasivadinusi Gariūnų turgavietės prekybininkų iniciatyvine grupe.

Šios grupės nariai piktinasi, kad turgų valdančios bendrovės "Jurgena", "Posūkis" ir "Geruda" užsimojo nugriauti jų metalinius kioskus, o už persikėlimą į paviljoną reikalauja 10 tūkst. litų vienkartinio mokesčio.

"Bet jie patys nežino, kaip tą mokestį pavadinti. Visiškai neaišku, už ką tuos pinigus mokėti", – kalbėjo I.Antulienė.

Dirbs lauke ir šals

Jos teigimu, naujajame paviljone kur kas daugiau tektų mokėti ir už prekybos vietos nuomą. Už 10 kv. m, kuriuos užima metalinis kioskas, dabar kas mėnesį tenka mokėti 450 litų.

Moteris sakė girdėjusi, kad už vietą paviljone tektų pakloti daugiau kaip 1 tūkst. litų. "Mus tiesiog verčia eiti į tą paviljoną, nes kai bus nugriauti kioskai, niekur kitur nepasidėsim. Arba liks Gariūnų turgų apleisti. Bet mes nenorime eiti į paviljoną ir mokėti milžiniškų sumų neaišku už ką. Geriau dirbsime lauke, šalsime, bet ką nors uždirbsime", – piktinosi I.Antulienė.

Anot jos, kai kurie prekiautojai net svarsto imti paskolas iš bankų, kad galėtų susimokėti už vietą naujame paviljone.

Paviljonas – kaip "Akropolis"

Gariūnų verslo parkas yra valstybinės svarbos ekonominis projektas. 2005 m. patvirtintame projekte numatyta Gariūnų verslo parke įkurti keturių paviljonų ūkininkų turgų, verslo informacijos centrą, netinkamų eksploatuoti transporto priemonių perdirbimo liniją, įrengti nemokamas automobilių aikšteles, transporto grūstis naikinančias apylankas, vaikų laisvalaikio patalpas ir žaidimų aikšteles.

Gariūnų turgavietės prekybininkų iniciatyvinės grupės nariai tvirtina, kad vietoj viso to turgavietėje išdygo tik vienas milžiniškas pastatas. "Vietoj keturių paviljonų, kurių kiekvieno plotas turėjo būti po 3 tūkst. kv. m, iškilo 86 tūkst. kv. m ploto pastatas. Beveik "Akropolis", – ironizavo prekiautojų atstovė I.Antulienė.

Moters teigimu, pradėjus statyti antrą šio pastato korpusą, imta kėsintis į teritoriją, kurioje stovi metaliniai prekybininkų kioskai.

Valdininkų neįsileido

Prekiautojų skundams pradėjus plūsti į Ūkio ministeriją, ministras Dainius Kreivys pavedė ministerijos atstovams perimti visus su šiuo projektu susijusius dokumentus ir per savaitę išnagrinėti, kaip vykdomos valstybinės svarbos ekonominio projekto "Paslaugų smulkiam ir vidutiniam verslui parkas "Gariūnai" įgyvendinimo sąlygos ir inventorizuoti nuveiktus projekte numatytus konkrečius darbus.

"Jau penketą metų Gariūnai turi valstybinės svarbos projekto statusą, todėl ten dirbantiems žmonėms turi būti sudarytos tokios verslo sąlygos, dėl kokių buvo susitarta Vyriausybės nutarime", – vakar Ūkio ministerijos išplatintame pranešime spaudai teigė D.Kreivys.

Ministerijos atstovai apsilankė Gariūnų turgavietėje, tačiau į naująjį paviljoną įleisti nebuvo. "Mus labai nemaloniai pasitiko bendrovės "Jurgina" vadovas", – pasakojo Ūkio ministerijos Viešųjų ryšių ir protokolo skyriaus vedėja Laura Šebeikienė.

D.Kreivio atstovė spaudai Vita Grigienė dienraščiui sakė, kad ministerijos specialistų manymu, 10 tūkst. litų mokestis iš prekiautojų reikalaujamas nepagrįstai, todėl bus ieškoma būdų, kaip šį reikalavimą panaikinti.

"Tik bėda, kad mums niekaip neišeina su turgavietės valdytojais susišnekėti, jie neateina į susitikimus, o mūsų neįsileidžia", – teigė V.Grigienė.

Ne mokestis, o užstatas

Dienraščio kalbintas bendrovės "Posūkis" generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas tikino, kad didžioji dalis prekiautojų permainomis turgavietėje yra patenkinti, o vėją kelia tik nedidelė dalis Gariūnuose dirbančių smulkiųjų verslininkų. Jis įtaria, kad šie yra užsiundyti konkurentų.

"Daugumai tikrai yra gerai. Mes viską aiškiname, prekiautojams rodome naujas vietas. Supraskite, mes juk geriau darome. Bus įrengtos normalios darbo vietos po stogu, prekiautojams bus šilta. O tokių, kurie priešinasi bet kokioms naujovėms, visada būna, ta nedidelė grupelė ir triukšmauja. Manau, kad jie dirba konkuruojančioms jėgoms, kito paaiškinimo nerandu", – teigė A.Dirvinskas.

"Posūkio" vadovo teigimu, iš prekybininkų reikalaujami 10 tūkst. litų yra ne mokestis, o užstatas. "Jokiu būdu to negalima vadinti mokesčiu. Tai užstatas. Tokie užstatai turgavietėse renkami visoje Europoje. 

Jeigu prekiautojas, pavyzdžiui, kelis mėnesius nemokėtų už nuomą, pinigus galėtume išskaičiuoti iš šios sumos", – aiškino pašnekovas.Anot A.Dirvinsko, Gariūnų turgavietėje apsilankę Ūkio ministerijos atstovai į paviljoną nebuvo įleisti, nes apie planuojamą apsilankymą pranešė pernelyg vėlai.

"Net nebuvo jokio oficialaus pranešimo, kad jie ketina atvykti. Pusę šešių vakare parašė žinutę elektroniniu paštu, kad pusę devynių ryto būsime. O mes juk čia darbus dirbame, savo laiką iš anksto planuojame. Ir statybos vyksta, reikia pasiruošti, pasirūpinti saugumu. Be to, niekas mums nepranešė, nei kas tokie atvyks, nei ko jie nori. Dabar apsireiškė su kažkokiomis pretenzijomis, o iš kur mums žinoti, kas jie tokie", – kalbėjo A.Dirvinskas.

Pasak jo, šiuo metu paviljone jau galėtų dirbti 1180 prekiautojų. Baigus visas planuojamas statybas, paviljone bus įkurta dar triskart tiek darbo vietų.

Veši nelegali prekyba

Teisėsaugos pareigūnams šiomis dienomis įkliuvo du neteisėtai Gariūnuose prekiaujantys asmenys. Jie pardavinėjo lietpalčius, striukes, paltus, moteriškas rankines, pažymėtas žinomų gamintojų ženklais "Kenzo", "Burberry", "Max Mara", "Gucci", "Louis Vuitton", "Prada".

Siekiant nustatyti nusikaltimą, atlikti du kontroliniai pirkimai – už 260 litų buvo nupirktas "Cop. Copine" puspaltis ir 75 litus kainuojanti moteriška rankinė "Prada". Tikrinami prekyviečių savininkai nepateikė dokumentų, patvirtinančių teisėtą realizuotų prekių įsigijimą.Sulaikytų falsifikuotų prekių vertė – maždaug 100 tūkst. litų. Suklastotais gaminiais prekiavusiems asmenims gresia baudos nuo 19,5 tūkst. litų.

Anot Muitinės departamento, tokios kryptingos prevencinės priemonės ir reidai, organizuoti pasitelkus kitas institucijas, rengiami ne pirmą kartą. Panaši operacija vasaros pabaigoje surengta Kalvarijų turgavietėje Vilniuje. Tuomet pareigūnai sulaikė du maišus falsifikuotų marškinėlių su "Umbro", "Adidas", "Puma" ir kitų žymių firmų prekių ženklais už maždaug 6 tūkst. litų.
BNS inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų