Pereiti į pagrindinį turinį

Lukiškių kaliniai bado akcijas rengia dėl pramogos

2012-06-14 05:00
Lukiškių kaliniai bado akcijas rengia dėl pramogos
Lukiškių kaliniai bado akcijas rengia dėl pramogos / Simono Švitros nuotr.

Tik kas – iškart bado akcija. Taip elgiasi kai kurie Lukiškių kaliniai. Šiais veiksmais jie ne tik veda iš kantrybės kalėjimo prižiūrėtojus, bet ir kankina nežinioje paliktus savo artimuosius.

Išsigando tuberkuliozės

Į „Vilniaus dienos“ redakciją kreipęsis klaipėdietis Aleksandras Jadovas pasakojo, kad Lukiškėse kalintis jo tėvas pirmadienį per trumpą pokalbį pranešė paskelbęs bado akciją dėl neva pažeistų jo teisių.

„Skambinti telefonu jis gali tik kartą per savaitę, kalbėti – 15 minučių. Nedaug sužinojau, nes greitai tas laikas praeina. Pasakė, kad badauja jau penktą dieną, o akciją pradėjo, nes buvo perkeltas į kitą kamerą. Joje prieš tai buvo tuberkulioze infekuotas asmuo ir mano tėvui kilo grėsmė užsikrėsti šia liga“, – teigė A.Jadovas.

Pasak A.Jadovo, tai pirmas atvejis, kai jo tėvui teko imtis protesto akcijų. Iki šiol šeštus metus kalintis vyriškis yra turėjęs nedidelių konfliktų su kalėjimo darbuotojais, tačiau įtampa esą nė karto nebuvo tiek paaštrėjusi, kad būtų tekę skelbti bado akciją.

Paprašė klausimų raštu

Sunerimęs A.Jadovas tuoj pat puolė ieškoti informacijos. Pirmiausia kreipėsi į Kalėjimų departamentą, tuomet skambino į įvairius Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo skyrius. Bet visur laukė tas pats atsakymas: „Remiantis asmenų duomenų apsaugos įstatymu, jokia informacija telefonu neteikiama. Atvažiuokite arba kreipkitės raštu.“

„Gyvenu Klaipėdoje, negaliu paimti ir nueiti į Vilnių. Jeigu gyvenčiau šalia, tai, žinoma, iškart nueičiau. Puoliau skambinti. Susisiekiau su Kalėjimų priežiūros departamentu. Tenai pavyko sužinoti tik tiek, kad iš tikrųjų šiuo metu kalėjimuose dėl įvairių priežasčių badauja trys keturi žmonės, bet ar tarp jų yra mano tėvas, man atsakyta nebuvo“, – piktinosi A.Jadovas.

Lukiškėse, anot pašnekovo, administracijos darbuotojai buvo dar mažiau šnekūs nei Kalėjimų departamento atstovai. Kalėjimo vadovui Aleksandras neprisiskambino, kitur pasiekė tas pats atsakymas – rašykite laišką.

„Antradienį buvau labai užimtas, tačiau šiandien būtinai parašysiu laišką. Atsakymą žadėjo pateikti tik per 20 darbo dienų, tačiau turiu ko nors griebtis“, – vakar tikino Aleksandras.

Visai kita versija

Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracijos atstovas, prašęs neminėti savo pavardės, „Vilniaus dienai“ teigė, kad pastaroji konfliktinė situacija su kalinčiu A.Jadovo tėvu sėkmingai išspręsta. Vyriškis nebebadauja nuo pirmadienio – tos pačios dienos, kai pasiskundė savo sūnui.

„Pirmiausia jis piktinosi, kad jį perkėlė į kamerą, kurioje prieš tai sėdėjo tuberkulioze sirgęs žmogus ir kad kamera nebuvo tinkamai paruošta, nedezinfekuota. Ir tuomet jis paskelbė bado akciją, atsisakė valgyti jam priklausantį maisto davinį, apie tai informavo savo giminaičius“, – pasakojo kalėjimo atstovas.

Nuteistajam išaiškinus, kad kamera yra sutvarkyta, o tikimybė užsikrėsti minimali, bado akcija esą buvo nutraukta, apie tai nuteistasis atitinkama tvarka yra pranešęs raštu.

„Su juo buvo bendraujama, buvo nuėjęs vienas iš vadovų. Informavome, kad tas anksčiau čia kalėjęs žmogus yra apgydytas ir nekelia pavojaus aplinkiniams, gali būti kartu su jais“, – teigė pašnekovas.

Bijo provokacijų

A.Jadovas vis tiek tikina, kad jo tėvui kalėjime gali grėsti įvairūs pavojai.

„Keista, tačiau, manau, jei žmogus badauja, tai yra viešas dalykas ir informacija apie tai turi būti prieinama. Ar jam buvo išaiškintos jo teisės? Ar su juo susitiko kalėjimo vadovas? Ar badavimo faktas buvo užfiksuotas?“ – klausė A.Jadovas.

Visus šiuos klausimus pašnekovas planuoja užduoti savo tėvui per artimiausią pokalbį, tačiau nuogąstauja, kad nuteistajam gali būti uždrausta skambinti. Tam administracijos darbuotojai neva gali rasti daugybę pretekstų – nuo mažiausios smulkmenos iki nepaklusimo prižiūrėtojui.

„Nenoriu būti blogu pranašu. Pokalbio jie uždrausti negalės, nes jeigu tai padarys, sulauks mano skundų. Kodėl pokalbis uždraustas? Kas yra su mano tėvu? Tačiau, žinoma, administracija gali sukurti kokį nors “lempinį„ raportą. Pavyzdžiui, pasakys, kad tėvas pasipriešino pareigūnui, turėjo mobilųjį telefoną ar narkotikų. Tačiau aš jį gerai pažįstu. Dėl telefonų ir narkotikų problemų jis tikrai neturi. O kad pasipriešintų prižiūrėtojui? Na, greičiau marsiečiai atskris ir sugriaus Lukiškes“, – piktinosi pašnekovas.

Badauja du žmonės

Kalėjimo atstovas taip pat patikino, kad, be bado akciją nutraukusio A.Jadovo tėvo, šiuo metu Lukiškėse badauja dar du žmonės.

„Tačiau tai smulkūs reikalavimai. Vienas badauja, nes jam buvo atjungta kabelinė televizija. Tačiau jis ja naudojosi neteisėtai. Kabelinė televizija šiuo metu priklauso tik nuteistiems iki gyvos galvos. Taip pat galiu informuoti, kad nuo spalio kabelinės televizijos paslauga galės naudotis visi nuteistieji. Šitaip planuojame išspręsti informacinio bado problemą“, – teigė kalėjimo atstovas.

Apie A.Jadovo tėvą pašnekovas atsiliepė ne itin palankiai. Pasak jo, A.Jadovo tėvas visuomet konfliktuoja, provokuoja kalėjimo darbuotojus, su jais elgiasi atsainiai.

„Pavyzdžiui, kalėjime yra gaujų vadeivų. Kai kurie iš jų daug kultūringesni, mandagesni. Jeigu ne rezonansinės bylos, dėl kurių jie atsidūrė už grotų, būtų galima tarpininkauti dėl kalinimo sąlygų palengvinimo. Tačiau Jadovas nėra toks. Jis visuomet bando demonstruoti savo nepasitenkinimą. Ir ši jo bado akcija taip pat buvo vienas tokių būdų. Tik spaudimui daryti dar ir laisvėje esančius gimines pasitelkė“, – pabrėžė pašnekovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų