Pereiti į pagrindinį turinį

Luošinantys šuoliai į vandenį

2013-06-23 09:16
Luošinantys šuoliai į                  vandenį
Luošinantys šuoliai į vandenį / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Vienas šuolis į vandenį – ir per akimirką aukštyn kojomis apsivertęs gyvenimas. Kauno klinikų tik prasidėjusios vasaros statistika – keturi kaklo slankstelių traumų atvejai. Neatsargios nardymo pramogos ne vieną prikaustė prie neįgaliojo vežimėlio.

Tragiška atomazga

Kauno klinikų koridoriumi 24 metų Dainius žingsniavo lėtai ir išdidžiai. Tokį įspūdį jo laikysenai suteikė toli gražu ne kokie nors pasiekti aukšti mokslo rezultatai, o po operacijos ant kaklo uždėtas didelis ir platus įtvaras.

Prieš keletą savaičių operuotas jaunas vyras papildė liūdną vasaros traumų statistiką. Per maudynių sezoną Klinikos sulaukia 18–20 nardymo traumas patyrusių pacientų. „Panaši statistika yra daugybę metų. Mūsų žmonės niekaip neįsisąmonina, kaip pavojinga nerti į vandenį žemyn galva“, – pastebėjo Klinikų Stuburo neurochirurgijos skyriaus vadovas dr. Bronius Špakauskas.

Vienas iš keturių šiemečių atvejų baigėsi mirtimi. 10 dienų išgyvenęs pacientas mirė. Vyro organizmas neatlaikė komplikacijų, kurios jį palaužė po šuolio į vandenį patirtos nugaros smegenų traumos.

Sujaukė visus planus

„Daugiau jokių ekstremalių vandens pramogų. Tiek planų buvo, o trauma viską sujaukė“, – praėjus kelioms dienoms po operacijos, „Kauno dienai“ sakė Dainius. Jis vis dar sunkiai valdė dešinę ranką. Laimei, vaikinas vaikšto ir tiki, kad viskas bus gerai. Jo traumos istorija beveik klasikinė – gimtadienio šventė sodyboje, pirtelė ir išsikaitinus šuolis į tvenkinį.

„Nelabai pamenu, ar trenkiausi galva į dugną. Kažkaip iškilau ir ėmiau skęsti, nes visas kūnas buvo nutirpęs“, – pasakojo Dainius, kurį draugai ištraukė iš vandens ir skubiai nuvežė į ligoninę.

Tylomis purtydamas galvą Dainius leido suprasti, kad puikiai žino, kokie tragiški galėjo būti padariniai. „Buvau ir alkoholio išgėręs. Draugai pasakojo, kad ištrauktas ant kranto dar juokavau“, – Dainius žvelgė į sunkiai judinamus savo dešinės rankos piršus.

Parplaukė pats

Tik pats patyręs kaklo traumą 21-ų Nerijus iš Druskininkų prisipažino niekada netikėjo, kad, neriant į vandenį, galima susiluošinti visam gyvenimui. „Porą metų tame tvenkinyje buvau nesimaudęs. Kelis kartus šuolis pavyko. Kai šokau trečią kartą, pajutau, kaip galva stuktelėjau į dugną“, – pasakojo Nerijus.

Priešingai nei Dainius, Nerijus pats parplaukė į krantą, išlipo, apsirengė ir grįžo namo. Plaukdamas lyg jautė, kad ėmė trūkti oro, tačiau šio fakto nesureikšmino. Namuose atsigulė pailsėti. Nuo lemtingojo nėrimo buvo praėję maždaug 20 min.

Versdamasis ant šono pajuto geliantį skausmą. Dar mėgino atsiversti atgal, tačiau pasikartojęs skausmas sukaustė judesius. Rentgeno nuotrauka parodė, kad sutrupėjęs kaklo slankstelis. „Reikia išmokti šokinėti ir pasitikrinti dugną“, – būsimus patarimus draugams minėjo Nerijus.

Dramatiška akimirka

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto klinikų neurochirurgų vertinimu, abu šie atvejai dar gana laimingai baigėsi. Tikėtina, kad abu jauni vyrai sėkmingai pasveiks. „Lūžę slanksteliai buvo suvirtinti specialiu fiksatoriumi iš titano plokštės ir sraigtų“, – po operacijos darytą rentgeno nuotrauką vartė vieną iš vyrų operavęs doc. Kazys Ambrozaitis

Gerokai liūdniau būna susižalojus nugaros smegenis. Labai dramatiška tai, kad sunkią nugaros smegenų traumą patyrę pacientai yra sąmoningi. Jie kalba, tačiau nieko negali padaryti, nejaučia savęs. „Tai labai dramatiškai, nes viskas įvyksta per sekundę. Neria jaunas, sveikas vyras, o išnyra arba būna ištrauktas jau kitoks. Gyvenimas pasikeičia kardinaliai“, – sakė B.Špakauskas, regėjęs ne vieną tragišką likimą.

B.Špakauskas neslėpė apmaudo, kad dažnas nesunkią traumą patyręs jaunuolis tai priima kaip juoką, lengvabūdiškai. „Tam, kuris nekvėpuoja, nejuokinga, o kuriems gerai baigėsi, vargu ar ir vėl neners žemyn galva“, – svarstė neurochirurgas.

Baisiausios traumos

Technologijos keičiasi ir tobulėja. Medikai gali sutvirtinti sulūžusį stuburą, sulūžusį kaulą gali pakeisti kita žmogaus kūno dalimi, specialiais polimerais ar metalinėmis konstrukcijomis. Vis tobuliau galima atkurti stuburo ašį, pakeisti lūžusį slankstelį. „Vis dėlto žemėje dar niekas nėra sujungęs pažeistų nugaros smegenų“, – liūdnai pagrindinę luošumo, patyrus kaklo traumą, priežastį įvardijo B.Špakauskas.

Sunki nugaros smegenų trauma nukerta mūsų pagrindinio kompiuterio – galvos smegenų ir kūno kontaktą. „Rezultatas liūdnas – žmogus nepakankamai kvėpuoja arba visai nekvėpuoja. Ne tik nejudina rankų ir kojų. Nekontroliuoja ir dubens organų, negali šlapintis. Žmogus žūsta nuo komplikacijų, kurias patiria dėl minėtų kvėpavimo, šlapinimosi sutrikimų“, – baigė neurochirurgas.

Dugnas keičiasi

Medikai aiškina, kad kiekvienais metais yra panašios nardymo traumų tendencijos. Gydytojai pastebi, kad ypač pavojingas ilgasis Joninių savaitgalis, kai daugelis švenčia prie vandens telkinių ir, išgėrę alkoholio, puola nardyti. Pats pikas pasiekiamas liepą–rugpjūtį.

„Aš liūnai prognozuoju, kad mes laukiame dar 14-os pacientų“, – apmaudžiai dėstė B.Špakauskas.

Gydytojas rėmėsi turima statistika, kad daugelis paskendusių žmonių ne užduso, o pirmiausia susilaužė stuburą, todėl prigėrė.

Medikai nuolat kartoja, kad vandens telkinio dugnas yra nuolat besikeičiantis, ten gali patekti šakų. „Aš šimtus istorijų atsimenu, kai nuolat nardė tame pačiame telkinyje ir vieną kartą viskas baigėsi nesėkmingai. Jeigu jau yra tas nenumaldomas noras šokti, verčiau šokti ant kojų, o ne žemyn galva“, – patarė B.Špakauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų