Pereiti į pagrindinį turinį

Miestiečiai nepasitiki „Kauno švara“

2009-05-25 11:37
Nespėja: "Kauno švara" šakas iš miesto veža, bet procesas juda labai lėtai.
Nespėja: "Kauno švara" šakas iš miesto veža, bet procesas juda labai lėtai. / Tomo Raginos nuotr.

„Kauno švara“ siūlo sudaryti sutartis dėl daugiabučių namų teritorijų priežiūros, tačiau ne visi kauniečiai pasitiki savivaldybės bendrove.

Parengė specialias sutartis

Nuo kovo mėnesio kiemsargius išvaikiusi savivaldybė likimo valiai paliko daugiabučių namų teritorijų priežiūrą. Padėtį taisyti įpareigota „Kauno švara“, kuri kviečia gyventojus sudaryti naujas teritorijų tvarkymo sutartis.

„Kauno švaros“ generalinio direktoriaus padėjėjas miesto valymo reikalams Darius Visockis pasakojo, kad bendrovė ilgai užtruko, kol parengė teisiškai tvarkingas sutartis. Jos pasirašomos su miestiečiais, tačiau šis procesas užtrunka gana ilgai.

Sutartį reikia pasirašyti su visų ar bent daugumos namo butų savininkais.

„Jeigu trečdalis gyventojų nesutinka, mes sutarčių nepasirašome. Gyventojus reikia ne tik įtikinti, bet ir surasti. Daug butų išnuomoti, kai kurie savininkai yra išvykę į užsienį“, - aiškino D.Visockis.

Teritorijos priežiūros kaina priklauso nuo įvairių niuansų. Dažniausiai už teritorijos vieno kv. m priežiūrą gyventojams reikia mokėti 13-17 centų per mėnesį. „Mes siūlome visą kompleksą paslaugų. Už tą pačią kainą ne tik rinksime šiukšles, bet ir žiemą valysime sniegą, smėliu barstysime takelius. Pas mus dirba profesionalūs butų ūkio tarnybose dirbę tvarkdariai“, - paslaugas reklamavo D.Visockis.

D.Visockio teigimu, mažiausiai sutarčių sudaroma su gyventojais, kurių namuose įkurtos bendrijos. Dažniausiai jos siekia tvarkytis pačios, tačiau neretai taupo ir teritorijų netvarko.

Nusivylė bendrovės darbu

Su „Kauno švara“ pasirašyti teritorijos priežiūros sutarčių kauniečiai neskuba dėl įvairių priežasčių.

„Tiek metų mokėjome didelius pinigus savivaldybei, bet teritorijos niekas netvarkė. Kas garantuos, kad dabar „Kauno švara“ dirbs gerai? Geriau pabandysime kiemsargį susirasti patys“, - sakė V.Krėvės prospekte gyvenantis Antanas Balčiūnas.

Prieš porą mėnesių įsisteigusios Pramonės prospekto 57 daugiabučio namo savininkų bendrijos pirmininkė Janina Stasiukaitytė aiškino, kad kol kas teritorijos priežiūra rūpinasi patys gyventojai. Svarstoma galimybė samdyti kiemsargį, o apie sutartį su „Kauno švara“ negalvojama. Namo gyventojai įsitikinę, kad susiras, kas teritoriją tvarkys už mažesnius įkainius. Be to, bendrovės veikla jie nusivylė.

„Pusantro mėnesio kasdien skambinome ir reikalavome, kad „Kauno švara“ išvežtų sausų šakų krūvą, kurią vaikėzai kelis kartus buvo padegę. Nuo praėjusių metų ji neišvežė senų lapų krūvos. Galima spėti, kaip bendrovė tvarkytų teritoriją“, - teigė J.Stasiukaitytė.

Išveš per dvi savaites

Suverstos apgenėtų medžių šakų krūvos akis bado visame mieste. Savaitės pradžioje D.Visockis sakė, kad „Kauno švara“ dėl jų kasdien sulaukia pasipiktinusių gyventojų skambučių, tačiau bendrovės atstovas dėl netvarkos atsakomybės prisiimti neskubėjo. Pasak D.Visockio, šakų išvežimas nėra pagrindinis „Kauno švaros“ darbas, o jas savavališkai sunešė gyventojai.

„Šakų krūvos legaliai atsirasti negalėjo. Genėti reikia leidimų, numatyti sąlygas, kaip po to šakos bus išvežtos. Gyventojai neteisėtai pjauna šakas, krauna jas į krūvas, o paskui skambina ir šaukia, kad neišvežame“, - piktinosi D.Visockis.

„Kauno švara“ pirmiausia šakas veža iš daugiabučių namų teritorijų, kurių priežiūra turi rūpintis pagal naujai sudarytas sutartis. D.Visockis teigia, kad šakos po truputį gabenamos ir iš kitų vietų, tačiau trūksta technikos ir lėšų.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius pastebėjo, kad bendrovė vis dar nesusitvarkė su per visuotinę švarinimosi akciją „Darom 09“ surinktomis stambiomis atliekomis ir suneštomis šakomis. Šakos nėra sunkios, bet užima labai daug vietos. Joms išvežti tikimasi gauti lėšų iš sąvartynų likvidavimui numatytų pinigų.

Per šią savaitę vykusį „Kauno švaros“ valdybos posėdį kovai su šakomis nutarta mesti didesnes pajėgas. Bendrovei jas išvežti padeda „Kelių remonto grupės“ sunkvežimiai. Visas užsigulėjusias šakų krūvas tikimasi išvežti per porą savaičių, tačiau Z.Abramavičius pastebėjo, kad šakų ir kitų stambių atliekų krūvos vis didėja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų