Pereiti į pagrindinį turinį

Mokesčių inspektoriai šukavo atrakcionų parką

2009-04-11 09:00
Mokesčių inspektoriai šukavo atrakcionų parką
Mokesčių inspektoriai šukavo atrakcionų parką / Tomo Raginos nuotr. Atrakcionų parką „Urme“ antrą kartą kratė Mokesčių inspekcijos darbuotojai.

Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistai pakartotinai patikrino prie "Urmo" veikiantį atrakcionų parką.

Atrakcionai – galvos skausmas

"Urmo" teritorijoje esantį atrakcionų parką mokesčių inspektoriai kratė antrą kartą. Prieš dvi savaites nustatyta aibė pažeidimų. Ne visa už parduotus bilietus surinkta pinigų suma užfiksuota kasos žurnaluose. Užtruko laiko, kol buvo išsiaiškinti tikrieji atrakcionų savininkai. Patikrinimo vietoje nebuvo visų būtinų dokumentų.

"Nežinau, iš ko gaunu bilietus ryte, ir nežinau, kam atiduodu uždirbtus pinigus vakare", – aiškino bilietų pardavėjai.

Administracinės teisės pažeidimų protokolai išrašyti abiem atrakcionus atvežusioms bendrovėms: ir olandų, ir vilniečių.

Atrakcionai – mokesčių inspekcijos operatyvininkų galvos skausmas. Patikrinimui vadovavusio Kauno apskrities VMI Operatyvios kontrolės I poskyrio vedėjo Eugenijaus S. (pavardė redakcijai žinoma) teigimu, atrakcionuose aibė pažeidimų randama kiekvienais metais.

"Tiesa, pastaraisiais metais padėtis vis gerėja. Anksčiau atrakcionų parkuose net kasos aparatų nebūdavo", – pasakojo dėl operatyvinės veiklos savo pavardės negalintis atskleisti mokesčių inspektorius.

Išsivežė rastą alkoholį

Ketvirtadienį mokesčių inspektoriai susirengė pakartotinai patikrinti atrakcionus, o didžiausią dėmesį skirti tarp jų įsispraudusioms maitinimo įstaigoms.

VMI specialistams nepavyko įsitikinti, ar toliau nebenusižengia šiurkščiausius pažeidimus per praėjusį patikrinimą darę atrakcionai. Kai kurie jų neveikė dėl remonto, kiti buvo uždaryti dėl blogo oro. Ne visi prie veikusių atrakcionų dirbantys žmonės norėjo bendradarbiauti su inspektoriais, tačiau po išsamaus dokumentų patikrinimo užfiksuotas vienas pažeidimas.

Inspektoriams patikrinus maitinimo įstaigas, pažeidimų rasta visose keturiose. Kai kuriose – smulkių, tačiau užfiksuota ir nelegaliai prekiaujant alkoholiniais gėrimais. Prekybos vietoje nebuvo licencijos, o atvykęs savininkas negalėjo pateikti ir prekių įsigijimo dokumentų.

"Nežinojau, kad nusižengiu, įstatymų neskaičiau", – bandė teisintis pažeidėjas.

Iš vienos prekyvietės paimta alkoholinių gėrimų už 106 litus. Inspektoriai aiškina, kad tikrieji pažeidimų mastai paaiškės, kai bus patikrinti ir apibendrinti visi dokumentai.

Mokesčių inspektoriai neslėpė, kad kol peržiūrima visa medžiaga, užtrunka nemažai laiko. Jei visi dokumentai tvarkingi, protokolų surašymas gali užtrukti mažiausiai pusvalandį. Vėliau dar ilgai tenka pildyti dokumentus grįžus į darbo vietą. Alkoholinių gėrimų paėmimo atveju dar teks rašyti raštus ir teismui, kuriame VMI specialistui gali tekti apsilankyti ne vieną kartą.

Dar ilgiau užtruks, kol speciali komisija nustatys baudos dydį pažeidėjams. Pasak Eugenijaus S., skiriant baudą komisija įsigilina į visas aplinkybes. Baudos dydis priklauso ne tik nuo nusižengimo masto, bet ir pažeidėjo socialinės padėties.

Vėl gegužio žiedai

VMI specialistai neslepia, kad į atrakcionų parką dar grįš, tačiau tikslios datos neskelbia. Kad netyčia nenutekėtų informacija, apie planuojamų patikrinimų datą nepranešama ir eiliniams inspekcijos specialistams.

Į vietas, kuriose dirba daug prekybininkų, paprastai jie eina nemažu būriu. Atrakcioną tikrino tuzinas darbuotojų. Mažesnėmis pajėgomis ieškoti pažeidėjų neverta, nes prekybininkai apie nelauktus svečius netrukus praneša vieni kitiems.

"Vos tik mums pradėjus tikrinti "Urmo" miestelį, iškart per garsiakalbius pasigirsta daina "Vėl gegužio žiedai". Tai ženklas, kad mes jau čia", – juokėsi vienas darbuotojų.

Pasak Eugenijaus S., šiais metais nusižengimų pastebimai padaugėjo. Žymiai daugiau anoniminių pranešimų apie algas vokeliuose. Patyręs specialistas mano, kad viso to priežastis – finansinė krizė.


Kasos aparatų taisyklių pažeidimai

809 – tiek patikrinimų šiais metais atliko Kauno apskrities VMI.

352 – tiek surašyta Administracinių teisės pažeidimų protokolų.

93 – kasos aparatų eksploatavimo ar kasos operacijų tvarkos pažeidimai.

25 – į apskaitą neįtrauktų pinigų laikymas kasos aparate.

21 – neišduota kasos kvitų už parduotas prekes ar suteiktas paslaugas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų