Pereiti į pagrindinį turinį

Naujovė be e.bilieto

2009-02-20 09:00
Naujovė be e.bilieto
Naujovė be e.bilieto / Tomo Raginos nuotr. Patogiau: pavasarį mieste atsiras trisdešimt naujų monetinių mokėjimo automatų.

Kauno gatvėse žadama pastatyti naujų automatų, kuriuose už automobilių stovėjimą bus galima atsiskaityti monetomis. Miesto merą Andrių Kupčinską papiktino, kad juose nebus e.bilieto nuskaitančio įrenginio.

Savo kaltės neįžvelgia

"Pernai mus barė, kad mieste už automobilių stovėjimą negalima atsiskaityti grynaisiais pinigais. Kai užsakėme automatus, likome kalti, kad jie nepritaikyti e.bilieto kortelėms nuskaityti. Nelogiška mus bausti už tai, kad norime surinkti daugiau rinkliavos", – stebėjosi bendrovės "Automobilių stovėjimo aikštelės" direktorius Algimantas Puidokas.

Dalis automatų pritaikyti atsiskaityti specialiomis "Automobilių stovėjimo aikštelių" išduotomis kortelėmis. Mieste pastačius automobilį už vieną valandą mokama nuo 1 iki 3 litų.

Kovo pradžioje į Kauną bus atvežta trisdešimt Vokietijoje pagamintų aparatų be e.kortelės nuskaitytuvo. A.Puidokas dėl to kaltina savivaldybę. Jo teigimu, Transporto skyrius laiku nepateikė reikiamų duomenų tokiems skaitytuvams įdiegti.

Pinigai drasko kišenes

Transporto skyriaus vedėjas Paulius Keras tikino, kad pirkimo dokumentuose automatų gamintojui nebuvo nurodytas reikalavimas įdiegti e-kortelių skaitytuvus.

"Dar pernai sakėte, kad grynieji pinigai plėšo žalialiemenių kišenes, todėl miesto taryba nurodė suderinti naujus automatus su e.bilieto sistema, kuri Kaune sėkmingai funkcionuoja. Žmonės galėtų su tokia kortele atsiskaityti ir už automobilių stovėjimą", – tarybos kolegijos posėdyje A.Puidokui priekaištavo miesto meras. Jis ragino sustabdyti naujų aparatų pirkimą. A.Puidokas proceso stabdyti nežada motyvuodamas, kad taip elgtis su vokiečių gamintojais neetiška.

Vienas monetinis "Hectronic GmbH" modelio automatas kainuoja apie 14 tūkst. litų. A.Puidoko teigimu, e.kortelės skaitytuvus į naujuosius automatus bus galima įdiegti ir vėliau, tačiau tam reikės papildomų lėšų. Vienas toks skaitytuvas kainuoja apie 1 tūkst. litų.

"Automobilių stovėjimo aikštelės" šią sumą turės padengti iš savo vidinių rezervų", – įsitikinęs A.Kupčinskas. Bendrovei vadovaujantis A.Puidokas sakė lauksiąs administracijos direktoriaus arba miesto tarybos nurodymo. Jo nuomone, skubėti diegti tokius skaitytuvus netikslinga, nes e.bilietas dar gerai nefunkcionuoja, o kortelės saugumas kelia abejonių.

Užmojai – itin dideli

Administracijos direktoriui Vygantui Gudėnui pavesta sukurti specialią darbo grupę, kuri iki kovo vidurio nagrinės papildomų paslaugų diegimą į e.kortelės sistemą. A.Kupčinskas mano, kad delsti negalima. "Tai turi tapti elektronine piliečio kortele. Su ja bus galima atsiskaityti už įvairias paslaugas", – įsitikinęs meras.

Šiuo metu su e.kortele galima važiuoti miesto viešuoju transportu. Keliose mokyklose įdiegta atsiskaitymo už mokinių maitinimą sistema. Nors buvo žadėta, elektroniniai leidimai į savivaldybę kol kas taip pat dar nesusieti su e.bilieto sistema.

Savivaldybė žada pasirašyti ketinimų protokolą su "Lietuvos geležinkeliais". Tuomet Susisiekimo ministerijai bus teikiama bendra paraiška dėl vieningos bilietų sistemos įdiegimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų