Italijos Kampanijos regione, kurio sostinė – garsusis Neapolis, buvo pirmą kartą iškepta pica. Lietuviai netruko ją pamėgti. Tačiau iš to paties regiono kildinamus vynus dar reikia atrasti.
"Kampanijos regiono vynai nelabai žinomi Lietuvoje, nors lietuvių pamėgtas šio regiono patiekalas – pica – beveik garbinamas. Vynai šiame krašte buvo gaminami dar prieš 2500 metų, arba kitaip tariant, kol nebuvo išsiveržęs plačiai pagarsėjęs Vezuvijaus ugnikalnis ir nebuvo sunaikintas Pompėjos miestas", – pasakojo vyno namų "Vintana" vadybininkas Albertas Koncijalovas.
Kampanijos regiono dirvožemis yra vulkaninės kilmės, labai tinkamas vynmedžiams augti, o šiltame klimate puikiai prisirpsta uogos.
Aglianico vynuogės auginamos tik Kampanijos regione. Pirmas šio vynmedžio pavadinimas buvo Vitis Hellenica. Manoma, kad Aglianico vynmedžio pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio "aglianos" – skaidrus, šviečiantis. "Taip galima apibūdinti vyno spalvą, lyginant jį su tokiais šio regiono vynais kaip Lacrima ar Mangiaguera (nors jų niekur Lietuvoje neteko matyti). Galima bandyti Aglianico uogų vyną lyginti su graikiškais, tik neužmirškime, kad vyno gamybos tradicijos bei pateikimas yra skirtingi", – perspėjo A.Koncijalovas.
"Ragaujant raudonos mėsos, žvėrienos patiekalus, grybus ar brandintus sūrius puikiai tiks juodųjų uogų bei žibuoklių aromato, rubino spalvos su lengvais violetiniais tonais vynas, kurio subalansuotas skonis puikiai papildys jūsų ragaujamus patiekalus", – tikino vyno žinovas.
Siūlome paragauti:
"Paterno Irpinia Aglianico DOC 2006"
Italija, Kampanijos regionas
Vynuogės: Aglianico 100 proc.
Raudonasis sausas rūšinis vynas
Kaina: 33 litai.
Alkoholio tūris: 12,5 proc.
Galima įsigyti: vyno namuose "Vintana", Tilto g. 6-8, Vilnius, arba parduotuvėje "Vintana gourmet", Polocko g. 32, Vilnius.
Naujausi komentarai