Pereiti į pagrindinį turinį

Neįkandama prabanga: Kanų parodoje Kauno nebus

2013-01-11 14:30
Neįkandama prabanga: Kanų parodoje Kauno nebus
Neįkandama prabanga: Kanų parodoje Kauno nebus / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Šiemet Kaunas neprisistatys Prancūzijoje, Kanuose, kovą vyksiančioje didžiausioje pasaulyje nekilnojamojo turto ir investicijų parodoje MIPIM. Miesto valdžia nutarė, kad Kanų paroda Kaunui – per brangi.

Sprendimas – nevykti

Kaunui dalyvavimas parodoje Kanuose kainuotų 159 tūkst. litų. Be šių pinigų, papildomai reikėtų susimokėti už pasirengimą, kelionę ir projektų pristatymą.

„Jau anksčiau tiek Kauno tarybos kolegijoje, tiek Verslo taryboje buvo apsispręsta, kad miestui šių metų biudžete numatyti tokią sumą parodai yra netikslinga. Priimtas sprendimas siūlymui nepritarti“, – motyvus aiškino savivaldybės Investicijų ir strateginio planavimo skyriaus vedėjas Vygintas Grinis.

Prieš porą dienų vykusiame miesto tarybos kolegijos posėdyje informacija apie Kanų parodą buvo pristatyta antrą kartą, mat gautas laiškas iš parodos organizatorių, kurie dalyvauti parodoje pakvietė asmeniškai Kauno merą Andrių Kupčinską.

Meras pareiškė, kad nežada dalyvauti parodoje, mat abejoja tokio dalyvavimo pagrįstumu ir nauda. A. Kupčinsko teigimu, Kaunas nelabai ir turėtų ką pristatyti šioje parodoje, mat pagrindiniai nekilnojamojo turto objektai, tokie, kaip „Žalgirio“ arena, jau baigti statyti.

Ketverius metus – aktyviai

Kanų nelilnojamojo turto ir investicijų parodoje dažniausiai pristatomi greitai atsiperkantys nekilnojamojo turto objektai.

2004–2008 m. Kaunas MIPIM parodose dalyvaudavo su atskiru stendu. Tuomet būdavo tikima, kad 150–190 tūkst. litų, išleistų miesto investicinių projektų reklamai, investuotojų paieškai, kontaktams, nenueis veltui.

2010 m. Kaunas pristatė šešis investicinius projektus: Laisvės alėjos rekonstrukcijos, Nemuno salos parko, požeminės automobilių saugyklos Vienybės aikštėje, „Girstučio“ pramogų ir sporto rūmų (sporto paskirties pastatą), Kėdainių tilto per Nemuną Kaune, Oro parko Laisvojoje ekonominėje zonoje projektus.

Deja, Kaunui sudominti šiais savo projektais užsienio investuotojų Kanuose nepavyko.

Derlius – kuklus

„2004–2008 m., kai Kaunas aktyviai dalyvavo Kanų parodoje, vienoje iš MIPIM parodų miesto vadovai užmezgė kontaktus su Prancūzijos firma “Bougues Batiment„. Ji norėjo Kaune statyti sporto areną. Antrasis ir, ko gero, naudingiausias kontaktas – susipažinta ir pradėta kalbėtis su Airijos pigių skrydžių bendrove “Ryanair", – tik du faktus, kai parodoje buvo sulaukta susidomėjimo Kaunu, įvardijo V.Grinis.

Vis dėlto investuotojas iš Prancūzijos rūmų Nemuno saloje nepastatė. Už projektą reikalavo milžiniškos 468 mln. litų sumos.

Derybos su prancūzais buvo ilgos ir sunkios, kol 2007 m., sukilus miesto architektams ir visuomenei, jie iš konkurso buvo pašalinti.

Pagrindine miesto arena tapusi „Žalgirio“ arena kainavo apie 168 mln. litų.

Su „Ryanair“ taip pat sunkiai sekasi susitarti – airių kompanija pateikė akibrokštą, itin smarkiai sumažinusi skrydžių iš Kauno.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų