Pereiti į pagrindinį turinį

Nenaudojamų automobilių savininkų negąsdina ir baudos

2012-05-16 05:00
Nenaudojamų automobilių savininkų negąsdina ir baudos
Nenaudojamų automobilių savininkų negąsdina ir baudos / Gedimino Bartuškos nuotr.

Kiemai pergrūsti automobilių, o jų vietos vis dažniau tampa kaimynų konfliktų priežastimi. Tačiau kai kieme riogso metų metus nebenaudojamo automobilio griaučiai – dar pikčiau. O tokių griuvenų savininkai sugalvoja pačių netikėčiausių pasiteisinimų.

Kelia pavojų

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai nuo balandžio 3 iki 24 d. rinko informaciją apie bendrojo naudojimo teritorijose paliktas nenaudojamas transporto priemones.

Nuo 2009 m. pavasarį ir rudenį vykdoma akcija „Daugiau erdvės kiemuose“ siekiama paskatinti nebenaudojamų automobilių savininkus aplinkai kenkiančias ir kitiems gyventojams trukdančias transporto priemones išgabenti iš kiemų. Apie kiemuose stovinčias netvarkingas transporto priemones raginami pranešti ir gyventojai.

Akcijos iniciatorių teigimu, nebenaudojamos transporto priemonės užima vietą kiemuose, trukdo įvažiuoti specialiųjų tarnybų transportui – greitosios pagalbos, ugniagesių ir kitiems automobiliams, gadina kiemo estetinį vaizdą. Tokios mašinos kelia pavojų aplinkai: iš stovinčio automobilio į dirvožemį gali tekėti kenksmingi skysčiai, o žaisdami vaikai gali į juos susižeisti.

„Šiemet buvo užfiksuota apie 250 paliktų nenaudojamų automobilių. Tai gerokai mažiau nei per vieną akciją pernai. Mažėjimas buvo pastebimas ir anksčiau, tik ne toks ryškus. Labai tikėtina, jog tokių automobilių skaičius mažėja būtent dėl šių akcijų, kad pavyksta daug jų rasti ir sutvarkyti“, – rezultatais džiaugėsi Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Švaikauskas.

Išradinga signalizacija

Beveik visi nebenaudojami palikti automobiliai, M.Švaikausko teigimu, rasti ir užfiksuoti pranešus gyventojams. „Pagrindinė priežastis, kodėl gyventojai praneša apie automobilius vaiduoklius, yra vietos jiems statyti trūkumas. Ant šių transporto priemonių palikome raštelius. Kai kurių savininkai jau susisiekė, žadėjo susitvarkyti“, – sakė M.Švaikauskas.

Nebenaudojamu pripažįstamas tas automobilis, kurio privalomoji techninė apžiūra negalioja. Jei apžiūra galioja, vadinasi, automobilis gali būti eksploatuojamas. Tuomet reikia žiūrėti, ar galioja civilinis draudimas. Būna, kad draudimas yra, bet priemonė ilgą laiką stovi neeksploatuojama.

„Pavyzdžiui, automobilis stovi be ratų, tad akivaizdu, kad jis nenaudojamas. Praktikoje buvo vienas atvejis, kai be ratų stovinčio automobilio savininkė pareiškė, kad tokia yra jos signalizacija. Esą kai ji nori važiuoti, prisimontuoja ratus, o kai nenaudoja automobilio – nuima ir taip apsisaugo nuo mašinos vagystės, – apie neįtikimą pasiteisinti norinčių automobilių vaiduoklių savininkų vaizduotę pasakojo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus viršininkas Vladimiras Jankoitas. – Žinoma, tokie atvejai nedažni ir jie pareigūnų tikrai neįtikina.“

Mokės iki 1000 litų

Per akciją surinkta informacija artimiausiomis dienomis bus perduota Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriui.

„Kai iš savivaldybės gausime surinktą informaciją, tada prasidės mūsų pareigūnų juodas darbas. Nutempiamos tik tos transporto priemonės, kurios trukdo eismui. Pirmiausia bus nustatomi automobilių savininkai, jiems bus siunčiami raštiški įspėjimai ir, jeigu jie per dešimt dienų nepasirūpins transporto priemonės eksploatavimu arba išgabenimu į utilizavimo vietą, tuomet bus skiriamos baudos“, – būsimus veiksmus aiškino V.Jankoitas.

Netvarkingų automobilių savininkams laiku nesiėmus priemonių, taikomos administracinės nuobaudos: bauda nuo 250 iki 500 litų, už pakartotinį pažeidimą – bauda nuo 500 iki 1000 litų ir transporto priemonės konfiskavimas ar ne. Sumokėję baudą neatsakingi savininkai negalės išmesti problemos iš galvos iki kitos akcijos: įpareigojimas pasirūpinti transporto priemonės išvežimu išlieka jų rūpestis – asmuo privalo nutraukti daromą pažeidimą. Automobilis konfiskuojamas, jeigu savininkas nereaguoja gavęs pakartotinį įspėjimą.

Geriausia – neturėti?

Anksčiau toli gražu ne kiekvienas namų ūkis turėdavo transporto priemonę. O dabar dažna šeima turi ir ne po vieną automobilį. Dabar statant daugiabučius kiekvienam butui paskiriama ir automobilio statymo vieta, tačiau senuose namuose gyvenantys žmonės neturi kaip išspręsti gerokai išaugusio transporto priemonių skaičiaus keliamų problemų.

„Geriausia yra neturėti automobilio. Nėra automobilio – nėra problemos. Neturintys kur statyti automobilio gyventojai į mus kreipiasi retai. Alternatyva yra statyti automobilius požeminėse aikštelėse“, – atsainiai į problemą pažiūrėjo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Vilniaus senamiesčio seniūnas Romasis Petrauskas.

Nežinodami, kaip spręsti problemą ar tiesiog nesivarginami ieškoti kitų išeičių, kaimynai neretai vieni su kitais dėl vietos aikštelėje kovoja ant automobilių stiklų paliekamais grasinamaisiais lapeliais arba net perdurdami padangas. Žinoma, dar pikčiau, kai kieme nebeišsitenkančių automobilių savininkai dėl vietos turi konkuruoti su nebenaudojamomis transporto priemonėmis.

„Per pirmus keturis šių metų mėnesius, paprastai kalbant, kaip šiukšlės Lietuvoje nurašytas 10 321 lengvasis automobilis“, – sakė valstybės įmonės „Regitra“ Registrų skyriaus vadovas Vytautas Jasiulevičius.

Tačiau nenaudojamų automobilių vaiduoklių patys gyventojai negali savavališkai išvežti.

„Jeigu transporto priemonė neturi savininko, turi būti taikoma bešeimininkio turto pripažinimo procedūra. Ji yra gana sudėtinga, bet niekas negali tiesiog paimti ir išvežti to turto“, – sakė V.Jankoitas.


Statistika

2012 m. sausio 1 d. „Regitros“ duomenimis, Vilniaus mieste buvo registruota 388 998 transporto priemonės (iš jų 320 994 keleiviniai automobiliai, 9103 mopedai ir motociklai), Vilniaus rajone – 61 285 transporto priemonės (iš jų 50 402 keleiviniai automobiliai, 1717 mopedų ir motociklų).

Akcija „Daugiau erdvės kiemuose“ pradėta vykdyti 2009 m.

Nuo 2009 m. rudens iki 2011 m. rudens imtinai per akcijas nustatytos 2702 nenaudojamos transporto priemonės, iš Vilniaus miesto bendrojo naudojimo vietų į antrinio perdirbimo įmones, remonto įmones ar privačias valdas išgabentos 1368 transporto priemonės.

Iš jų per 2011 m. pavasario ir rudens akcijas nustatytos 1123 nenaudojamos transporto priemonės, 578 nenaudojamos transporto priemonės išgabentos iš Vilniaus miesto bendrojo naudojimo vietų į antrinio perdirbimo įmones, remonto įmones ar privačias valdas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų