Pereiti į pagrindinį turinį

Nuo centralizuoto šildymo atsijungęs kaunietis: bylinėsiuos Strasbūre

2012-07-25 11:57
Nuo centralizuoto šildymo atsijungęs kaunietis: bylinėsiuos Strasbūre
Nuo centralizuoto šildymo atsijungęs kaunietis: bylinėsiuos Strasbūre / Artūro Morozovo nuotr.

Savavališkai „Kauno energijos“ šilumą tiekiančius vamzdžius nurėžęs kaunietis pralaimėjo bylą Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT). Precedentas įvyko. Po šio teismo sprendimo „Kauno energija“ drąsiai imsis ir kitų maištininkų.

Kreipsis į Strasbūrą

Aukščiausiasis, o prieš tai – žemesnės instancijos teismas nusprendė, kad savavališkai nuo centralizuotai šilumą tiekiančios sistemos atsijungę gyventojai ir toliau lieka centralizuotai šilumą tiekiančios įmonės klientais. Todėl Taikos prospekto daugiabutyje gyvenančiam Ginučiui Venciui teks mokėti už šilumą, nors jo namuose „Kauno energija“ nei radiatorių, nei gyvatuko nešildė jau dvi žiemas.

„Visi teismai sprendė vieną klausimą: kaip patenkinti “Kauno energijos„ ieškinį. Jie vadovavosi ministro įsakymu, kuris prieštarauja Konstitucijai ir ne vienam kitam teisės aktui, todėl rimti teisininkai jau ruošia dokumentus Strasbūro teismui“, – kalbėjo kovą su „Kauno energiją“ tęsti pasiryžęs G.Vencius.

Teisėtas kelias – neįveikiamas

Ir teismai, ir „Kauno energijos“ atstovai teigia, kad kaunietis nebūtų susidūręs su problemomis, jei būtų centralizuotai tiekiamos šilumos atsisakęs teisėtu keliu.

Tokie pareiškimai G.Venciui kelia šypseną. Pasak jo, atsijungti teisėtai neįmanoma, nes energetikų reikalavimai – neįgyvendinami. Tam bandė prieštarauti „Kauno energijos“ atstovas Ūdrys Staselka, tikindamas, kad viską galima padaryti pagal taisykles, tačiau bent vieno teisėtai „Kauno energijos“ paslaugų atsikračiusio buto ar daugiabučio nurodyti negalėjo.

„Šilumos tiekimo atsisakiusių butų yra, tačiau tokiais atvejais visada yra kažkokių pažeidimų. Leidimus išduodanti savivaldybė kartais padaro išimtis, tačiau neįsivaizduoju, kokiu pagrindu“, – teigė Ū.Staselka.

„Kauno energijos“ atstovas teigė, kad kažkada legaliai pabėgę vartotojai tai padarė tik todėl, kad tai leido tuomečiai netobuli reikalavimai. Suprask, dabar reikalavimai jau sutvarkyti taip, kad atsijungti nuo centralizuotai šilumą tiekiančios sistemos legaliai beveik nebeįmanoma.

Neteisėtai Kaune „Kauno energijos“ paslaugų atsisakė ne vienas G.Vencius, tačiau daugelio jų įmonė po teismus netąsė, nes laukė palankaus LAT sprendimo.

Ū.Staselka neslėpė, kad po pastarosios nutarties panašių bylų teismuose padaugės.

Priekaištai juokina

Kauno savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas Algirdas Vaitiekūnas pasakojo, kad norinčiųjų pabėgti iš „Kauno energijos“ šilumos vartotojų tinklo yra, tačiau dažniausiai tai – nedidelių daugiabučių gyventojai.

Atsijungti nuo tinklų visam namui lengviau nei vienam butui. Atsijungimui turi pritarti absoliučiai visi bendraturčiai, t.y. visų butų savininkai. Be to, atsijungimas neturi pažeisti niekieno interesų. Neva nupjovus radiatorius išderinama visa sistema, o be radiatorių likęs šąlantis butas per sienas ima siurbti šilumą iš kaimyninių butų.

Technikos mokslų daktarą G.Vencių tokie pareiškimai juokina.

„Pas mane visą žiemą buvo apie 24 laipsnius šilumos. Tai kas ką šildė?“ – klausė G.Vencius.

Nenori vergauti

Neįgalus vyras į jo nedidelį butą šildančią ir ventiliuojančią sistemą bei šilumos ir garso izoliaciją sukišo tūkstančius litų ir dvejus metus gyveno esant sveikesniam orui, šildėsi kada norėjo, o šildymui žiemą skirdavo maždaug dukart mažiau nei anksčiau.

„Esmė – ne pinigai, o laisvė. Kai jums pavasarį karšta ir vėdinatės atsidarę langus, pas mane būna normali temperatūra su išvėdintu oru, o kai jums šalta, pas mane – šilta. Daug sumokėjau už įrangą, daug kainuoja ir bylinėjimasis, bet aš nesutinku būti vergu“, – karingai nusiteikęs G.Vencius.

Tiesa, jis teigia, kad dabar šildymo sistemą konstruotų kitaip, o patarimų kitiems maištininkams negailėtų, tačiau mano, kad bendraminčių daug neatsiras, nes teisės aktai kol kas tarnauja „Kauno energijai“.

„Išeitis viena – nemokėti ir eiti streikuoti. Tie, kurie nepaeina, turi šliaužti, nes su šiuo plėšikavimu taikstytis negalima. Atsijungti nuo centralizuoto šildymo neįmanoma, nes teismai – “Kauno energijos„ advokatai“, – revoliucingai kalbėjo kaunietis.


Komentaras


Algirdas Vaitiekūnas


Kauno savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas

Vienam daugiabučio butui atsijungti nuo centralizuotai tiekiamos šilumos tiekėjo nerekomenduotina, nes neįmanoma, kad nebūtų pažeistos kitų vartotojų teisės. Negerai draskyti sistemą. Ji apskaičiuota visam namui. Jeigu kažkurioje vietoje ji nutraukiama, be abejo, tai atsiliepia kitiems gyventojams. Šilumos kiekis į namą patenka praktiškai tas pats, kaip ir prieš atsijungimą, o apmoka likę vartotojai. Dažniausiai apie atsijungimą galvoja nedidelių namų gyventojai, gyvenantys 10–12 butų namuose. O šiaip visa teisė pavesta daugiabučio namo bendrijos pirmininkui arba administratoriui. Jie sprendžia, kaip elgtis, bet turi būti visų bendraturčių sutikimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų