Pereiti į pagrindinį turinį

Oro uosto vadovai: šuolis nustebino

2010-04-15 15:50
Susisiekimas: metų pradžioje per Kauno oro uostą keliavo trečdaliu daugiau žmonių nei pernai.
Susisiekimas: metų pradžioje per Kauno oro uostą keliavo trečdaliu daugiau žmonių nei pernai. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Į tarptautinį Kauno oro uostą šių metų pirmąjį ketvirtį atskrido trečdaliu daugiau keleivių negu pernai per tą patį laikotarpį. Kukliau, bet augo keleivių srautas ir Vilniaus bei Palangos oro uostuose.

Tokio augimo nesitikėjo

Tarptautinis Kauno oro uostas per šių metų pirmąjį ketvirtį aptarnavo daugiau kaip 124 tūkst. keleivių, tai yra 35,2 proc. daugiau negu pernai per tą patį laikotarpį.

"Atvirai pasakius, augimas buvo šiek tiek netikėtas. Statistika maloniai nustebino", – sakė Kauno oro uosto Plėtros ir eksploatacijos direktorius Jonas Gurskas.

Jis atkreipia dėmesį, kad trečdaliu padaugėjo ir skrydžių, iki 1,5 tūkst. Kauno oro uostas per šių metų pirmus tris mėnesius aptarnavo daugiau kaip 740 tonų pašto ir krovinių, tai yra 72,4 proc. daugiau negu praėjusiais metais.

"Atsigauna ekonomika, – daro išvadą J.Gurskas. – Skrydžių populiarumą lemia ekonominė situacija, o ji, atrodo, gerėja. Be to, stengiamės teikti kuo geresnę paslaugą, o ir oro uostas yra vis labiau žinomas."

Jis prognozuoja, kad iki metų pabaigos Kauno oro uosto paslaugomis pasinaudos 600–700 tūkst. keleivių, tai yra maždaug trečdaliu daugiau negu 2009 m.

Pusė skrido į Londoną

Tradiciškai populiariausia skrydžių kryptis iš Kauno yra Londonas. Šių metų sausį-kovą šia kryptimi išvyko 47 proc. visų keleivių.

Oro uosto atstovai konstatuoja: Didžiosios Britanijos rinkos populiarumas tarp Lietuvos keliautojų akivaizdus – "Ryanair" skraidina į du Londono oro uostus – Stanstedą ir Lutoną, o nuo gegužės mėnesio ši pigių skrydžių bendrovė pradeda skrydžius ir į Londono Getviko oro uostą.

Populiarėja ir naujoji Briuselio Šarlerua kryptis, vis dažniau į Šiaurės Vokietiją keliaujantys asmenys renkasi Brėmeno kryptį.

Gegužę "Ryanair" tiesiogiai skraidys iš Kauno į Barseloną, Berlyną, Diuseldorfą, Edinburgą, Londoną (Getvikas), Milaną, Oslą, Paryžių ir Tamperę. Iš Kauno oro uosto nuo gegužės skrydžiai bus vykdomi į 19 Europos oro uostų. Vasaros sezonu "airBaltic" du kartus per dieną keleivius skraidins tarp Kauno ir Rygos.

"Šiuo metu svarbiausia aktyviai dirbti populiarinant mūsų šalį užsienyje nacionaliniu lygiu, kad išlaikytume pastovius keleivių srautus ir suaktyvintume atvykstamąjį turizmą", – sakė Kauno oro uosto vadovas Arijandas Šliupas.

Rūpestis – nauji turistai

Susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas atkreipia dėmesį, kad keleivių srautas didėja visuose šalies oro uostuose: per pirmąjį ketvirtį Vilniaus oro uosto paslaugomis pasinaudojo 10 proc. daugiau, per Palangą keliavo 19 proc. daugiau keleivių negu 2009 m. per tą patį laikotarpį.

"Didesnis keleivių srautas – planuotas dalykas. Dėjome pastangų: mažinome įkainius, skatinome avialinijas atidaryti naujas kryptis, darėme viską, kad skrydžių rinka atsigautų", – sakė R.Vaštakas. – Mums kelia nerimą tai, kad daugėjant tiesioginių krypčių ir skrydžių, lėtuvų užpildymas mažėja."

Pasak viceministro, reikėtų turizmą skatinančioms institucijoms, verslo asociacijoms kartu ieškoti būdų didesniam srautui keleivių, ypač atvykstančių iš užsienio turistų, pritraukti.


Keleivių srautas 2010 m. I ketv., tūkst.; prieaugis, palyginti su 2009 m. I ketv.

Kauno oro uostas 124 +35 proc.

Vilniaus oro uostas 285,9 +10 proc.

Palangos oro uostas 20,8 +19 proc.

Šaltinis: Susisiekimo ministerija

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų