Pereiti į pagrindinį turinį

Parama globėjams pasiklydo valdžios stalčiuose

2012-02-15 05:09
Parama globėjams pasiklydo valdžios stalčiuose
Parama globėjams pasiklydo valdžios stalčiuose / Shutterstock nuotr.

Praėjusių metų rudenį sostinės savivaldybės vadovai prisižadėjo finansiškai remti globoti vaikus pasiryžusias šeimas. Paramą šeimos turėjo gauti nuo naujų metų, tačiau negavo.

Dar pernai savivaldybėje surengtoje spaudos konferencijoje savivaldybės vicemeras Jaroslavas Kaminskis ir miesto Socialinių reikalų departamento vadovai gyrėsi, kad nuo kitų metų miesto biudžete atsiras pinigų krepšelis, skirtas vaikus globojančioms šeimoms paremti.

Nuo šių metų pradžios sostinės savivaldybė žadėjo prisidėti remdama vaikus globoti nusprendusias šeimas: vieną vaiką globojančios šeimos kas mėnesį iš savivaldybės turėjo gauti po 260 litų, du vaikus globojančios – 390 litų, tris ir daugiau – 520 litų.

Deja, paramos jau praėjusį mėnesį laukusios sostinės šeimos liko be pinigų.

Už miesto socialinius reikalus atsakingas vicemeras J.Kaminskis dienraščiui „Vilniaus diena“ pripažino, kad parama šeimoms kol kas nemokoma. Tačiau projektas esą nenumarintas ir jau artimiausiame tarybos posėdyje bus teikiamas politikų teismui.

„Savivaldybė tikrai nėra užmiršusi savo pažado paremti vaikus globoti nusprendusias šeimas, visi dokumentai jau parengti, tereikia miesto tarybos patvirtinimo. Bet čia tik formalumas, nes neabejoju, kad tarybos nariai pritars šiai paramai“, – dienraščiui kalbėjo vienas miesto vadovų.

Jo teigimu, šiek tiek užtrukta dėl formalumų, bet jie artimiausiu metu bus sutvarkyti.

Vicemeras pabrėžė, kad savivaldybė parėmė pagalbą globėjams teikiančias organizacijas. Vilniaus savivaldybė skyrė 52 tūkst. litų dviem socialinėms organizacijoms, kurios rūpinasi tėvų paliktais vaikais ir užsiima potencialių jų globėjų švietimu.

Konkursus vykdyti švietėjišką veiklą laimėjo VšĮ Paramos vaikams centras ir VšĮ „Sotas“. Organizacijos įsipareigojo skatinti sostinės šeimas įsivaikinti vaikų globos namų auklėtinius.

Šiuo metu Vilniuje yra daugiau nei 1230 be tėvų globos likusių vaikų, iš jų 468-iems globa nustatyta socialinės globos įstaigoje. Kiekvienoje iš keturių Vilniaus savivaldybei priklausančių tokių įstaigų gyvena ne mažiau kaip 60 vaikų.

Apie paramą vaikus įsivaikinti sumaniusioms šeimoms savivaldybėje buvo kalbama jau praėjusių metų pradžioje. Tuomet už vieną globoti paimtą vaiką savivaldybė šeimai žadėjo išmokėti 130 litų, du – 260 litų, tris – 390 litų.

Deja, sumanymas taip ir liko savivaldybės dokumentuose ir nebuvo įgyvendintas.

Neseniai atlikto tyrimo duomenimis, 76 proc. vilniečių niekada nėra mąstę apie galimybę įsivaikinti ar globoti pamestinuką. Didžioji dalis apklaustųjų sakė negalvojantys apie įsivaikinimą ar globą dėl to, kad jau turi savo vaikų. Kiti kaip priežastį nurodė sau priklausančio nuolatinio būsto neturėjimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų