Pereiti į pagrindinį turinį

Pareigūnai nespėjo sušalti kojų

2009-04-03 09:00
Pareigūnai nespėjo sušalti kojų
Pareigūnai nespėjo sušalti kojų / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Ryžtas: dėl mažinamo finansavimo vakar prie Kauno apskrities viršininko administracijos pareigūnai protestavo basi.

Apie 60 policijos, muitinės, pasienio ir ugniagesių pareigūnų iš Kauno apskrities protestavo prieš Vyriausybės taupymo politiką.

[email protected]

Reikalavo daugiau lėšų

Dalis pareigūnų vakar prieš Kauno apskrities viršininko administracijos pastatą stovėjo basi, taip atkreipdami dėmesį, kad, sumažinus finansavimą teisėsaugai, jie negalės apginti žmonių ir jų turto.

"Išsemtos visos galimybės. Neradome kompromiso derybose su Vyriausybe. 200 mln. litų sumažinus teisėsaugos biudžetą, visuomenė nebus saugi. Mes negalėsime normaliai atlikti savo funkcijų", – teigė Kėdainių policijos komisariato profsąjungos atstovas Saulius Sinickis.

Protestuotojų pagrindinis tikslas ir reikalavimas – sugrąžinti praėjusių metų lygio teisėsaugininkų biudžetą. Jie tikisi, kad Vyriausybė grįš prie derybų stalo.

Gesintuvas ir bananas

Kaip protesto ženklą Kauno apskrities viršininkei Onai Balžekienei teisėsaugos pareigūnai įteikė bananą ir gesintuvą, simbolizuojančius protestuotojų profesinius įrankius.

"Dovanos buvo įteiktos su potekste, kad žmonėms netolimoje ateityje gali tekti patiems gintis nuo užpuolikų ar gesinti gaisrus namuose", – perspėjo S.Sinickis.

O.Balžekienė tikino suprantanti pareigūnus, tačiau sunkmetį gyvena visi.

"Tikiuosi, kad nepulsite į krūmus, o šiomis sunkiomis sąlygomis apginsite Lietuvos žmones. Jaudinuosi, kad esate basi, nes valstybei gali tekti apmokėti nedarbingumo lapelius, greit apsiaukite batus", – juokais bandė auklėti O.Balžekienė.

Į Kauno apskrities viršininkės raginimus apsiauti batus pareigūnai atkirto replika, kad, trūkstant lėšų, jie vis tiek nesugebės apginti piliečių. Iš protestuotojų gavusi gesintuvą ir bananą, O.Balžekienė vaisių žadėjo suvalgyti vėliau.

Negali užtikrinti saugumo

Į protesto akciją atvykęs ugniagesys iš Kauno rajono Saulius Bulotas teigė, kad dabartinėmis sąlygomis neįmanoma garantuoti žmonių saugumo, o vėliau tai padaryti bus dar sunkiau.

"Neseniai buvo atvejis, kai, susirgus darbuotojams, į gaisravietę vyko vienas ugniagesys. Koks gali būti saugumas, kai į gaisravietę važiuoji vienas? Paskutiniais duomenimis, komandoje, kurioje dirbu, bus naikinamas vienas ugniagesių etatas. Nenoriu gąsdinti visuomenės, nes stengsimės, kiek galėsime, bet vienas ugniagesys negali atlikti tiek darbų, kiek gali du", – tikino Kulautuvos ugniagesys gelbėtojas Saulius Bulotas.

Basų pareigūnų akcija Kaune truko vos 10 minučių. Vėliau protestuotojai apsiavė batus ir ėmė skirstytis. Teisėsaugininkų profsąjungų atstovai teigia, kad svarbiausias tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį. Profsąjungų atstovai patvirtino, kad protestą padėjo surengti viešųjų ryšių agentūros.

"Akcija trumpa, nes daugelis pareigūnų atvyko iš visos Kauno apskrities. Pasinaudoję pietų pertrauka, jie išėjo protestuoti. Norėdami surengti ilgesnę akciją, jie turėtų nedirbti. Nebuvo tikslo basiems išstovėti valandą. Jei būtų vasara, galbūt protestas vyktų ilgiau. Protestą surengėme padedant viešųjų ryšių bendrovėms. Akcijai surengti nepakanka vien į gatves išeiti. Reikėjo juk sukurti lozungus ir atlikti panašius darbus", – pasakojo Kauno apskrities Ikiteisminio tyrimo profesinių sąjungų atstovė Roma Katinienė.

Pareigūnų protestai, vykę prie visų Lietuvos apskričių centrų, buvo įspėjamieji. Didesnį mitingą teisėsaugininkų profsąjungos ketina surengti balandžio 25 d. Vilniuje.


Prie Vyriausybės protestavo taikiai

Vilniuje prie Vyriausybės pastato vakar surengtoje akcijoje "Basas pareigūnas – nesaugūs žmonės" dalyvavo kelios dešimtys policijos, gaisrinės, muitinės ir pasienio tarnybų darbuotojų.

Prie paminklo Vincui Kudirkai išsirikiavę pareigūnai, kai kurie – basi, laikė plakatus su užrašais "Mano batai buvo du, ačiū – atėmė abu", "Pareigūnams – saulėlydis, mafijai – saulėtekis".

Akcijos dalyviams kalbėjęs Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas ir kiti profsąjungų vadovai teigė, jog Lietuva yra viena iš nedaugelio Europos Sąjungos šalių, drastiškai sumažinusių vidaus reikalų sistemos tarnybų finansavimą.

Buvo vardijami esą apverktiną šių tarnybų padėtį rodantys faktai: teigta, kad Alytuje naktį patruliuoja tik vienas policijos ekipažas, o gaisrininkai keturiese priversti dalytis viena batų pora.

Kiekvienas tokių teiginių buvo palydimas šūksnių "Gėda!"

Vėliau po vieną policijos, gaisrininkų, muitinės ir pasienio tarnybos pareigūną, nešinų gesintuvais ir bananais, basomis nuėjo į Vyriausybės pastatą. Kadangi niekas nepasitiko, jie gesintuvą ir bananą paliko Vyriausybės pastato prieangyje prie dokumentų priėmimo langelio ir grįžo prie kitų akcijos dalyvių, kurie juos pasitiko plojimais.

Šaltinis: BNS

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų