Pereiti į pagrindinį turinį

Parkų tvarkdariams pinigų nebeliko

2012-03-22 05:00
Parkų tvarkdariams pinigų nebeliko
Parkų tvarkdariams pinigų nebeliko / Artūro Morozovo nuotr.

Ąžuolynas, kiti miesto parkai ir viešosios erdvės šiemet tvarkdarių gali ir nesulaukti. Valdininkai žada, kad taip esą nenutiks, tačiau tvarkymo darbams šiemet biudžete skirti pinigai jau išleisti.

Sumokėjo skolas

Balandis mieste skelbiamas švaros mėnesiu, tačiau praėjusią savaitę baigėsi lėšos, šiemet numatytos miestui valyti ir tvarkyti.

Savivaldybės atstovai neslepia, kad „Kauno švara“ jau dirba į skolą. Šiemet biudžete tvarkymui buvo skirta beveik 1,5 mln. litų. Šios sumos užteko padengti pernykštei skolai, o likusieji 327 tūkst. litų išleisti dar praėjusią savaitę.

Pernai miesto biudžete viešosioms erdvėms tvarkyti ir valyti buvo skirta keturis kartus didesnė suma – 6,5 mln. litų, tačiau ir jos nepakako.

„Ir ankstesniais metais pirminiame biudžete mums būdavo skirtos mažesnės sumos. Vėliau, atsižvelgus į realią situaciją, būdavo skiriama papildomų lėšų. Tikimės, kad ir šiemet tai bus padaryta“, – vylėsi Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Jeigu daugiau lėšų nebūtų skirta, skyriaus vedėjas tikino, kad kalnų šiukšlių mieste esą neatsiras, bet padidės skola „Kauno švarai“.

Savivaldybės atstovai negalėjo prižadėti, kad visi miesto parkais bus nuolat prižiūrimi. Didžiausią dėmesį žadama skirti tik pagrindinėms miesto viešosioms erdvės, tarp jų – ir Ąžuolynui.

Slogus vaizdas

Kauniečiai mėgsta didžiuotis unikaliu Ąžuolyno parku. Čia kasdien netrūksta lankytojų, tačiau pastarosiomis dienomis miestiečius pribloškė parke išvystas vaizdelis – apstu šiukšlių, nuvirtusių medžių, nebaigtų remontuoti takų.

„Kauno dienos“ žurnalistai įsitikino, kad, nutirpus sniegui, Ąžuolynas nėra panašus į prestižinį miesto parką.

Parke sutikti praeiviai piktinosi, kad miesto tvarkdariai neskuba darbuotis Ąžuolyne.

„Šiukšlių dėžės – perpildytos. Aplink mėtosi įvairūs popiergaliai, maišeliai. Akį rėžia ir nuvirtę medžiai. Galbūt juos žiemą vėjas nulaužė? Bet kur žiemą galėjo dingti asfaltas nuo kelių takelių, jeigu, kaip pernai gyrėsi savivaldybė, takai rudenį buvo sutvarkyti?“ – niršo mėgstanti Ąžuolyne pasivaiksčioti kaunietė Sofija Beinartienė.

Moterį stebina, kur dingsta Ąžuolynui tvarkyti skiriami pinigai, nes parkas ir po atliktų darbų atrodo apleistas.

Darbai dar nebaigti

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis aiškino, kad pernai Ąžuolyne buvo tiesiamas aukštos įtampos kabelis, o kartu tvarkomi ir pagrindiniai parko takai. Šiuos darbus, taip pat šviestuvų keitimą, finansavo ne savivaldybė, o bendrovė „Litgrid“. Darbus pagal jos užsakymą vykdė įmonė „A.Žilinskis ir Ko.“.

Savivaldybė savo lėšomis asfaltavo pagrindinį taką nuo paminklo beveik iki Stumbro skulptūros ir šalutinius takus. A.Pakalniškio duomenimis, tam išleista apie 150 tūkst. litų. „Litgridas“ visam projektui, kurio dalis buvo darbai Ąžuolyne, skyrė apie 10 mln. litų.

„Šiai dienai objektas dar nėra priduotas valstybinei komisijai. Jie turi ir suoliukus naujus pastatyti, ir šiukšliadėžes, o tada viską perduoti savivaldybei. Tikimės, kad darbai bus baigti artimiausiu metu“, – tikino skyriaus vedėjas, nors visi darbai pagal sutartį turėjų būti baigti dar praėjusiais metais.

Užsiminus, kad dalis takų iki šiol nesutvarkyti, vedėjas nukirto, kad apie tai nieko nežinąs. „Kiek projekte buvo numatyta darbų, visi jie atlikti“, – sakė valdininkas.

Rūpinasi vabalais

Kauniečius piktina ir Ąžuolyne palikti nuvirtę medžiai, tačiau A.Pakalniškis teigė, kad kai kuriose vietose išvartas palikti yra būtina.

„Ažuolynas turi miško statusą, todėl ne visus medžius galima tvarkyti. Čia gyvena garsusis niūriaspalvis auksavabalis ir dalį krituolių reikia jam palikti“, – aiškino skyriaus vedėjas. Niūriaspalvis auksavabalis yra įtrauktas į Lietuvos raudonąją knygą.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento atstovai skyriui nurodė, kuriuos medžius pašalinti, o kuriuos palikti saugotiniems minėtos rūšies vabalams veistis ir gyventi.

Sulauks savo eilės

Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Indrė Bušininkaitė tikino, kad Ąžuolyno šiukšliadėžės tuštinamos 1–2 kartus per savaitę. Tai daro „Kauno švara“.

Valdininkai žada, kai nebeliks sniego ir pradžius, šiukšlės Ąžuolyne esą bus renkamos kartą per savaitę, kaip ir kituose miesto žaliuosiuose plotuose.

Praėjusią savaitę žalieji miesto plotai nuo šiukšlių buvo vaduojami Centro seniūnijoje. „Netrukus ateis ir Ąžuolyno eilė“, – žadėjo I.Bušininkaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų