Pereiti į pagrindinį turinį

Partija išbarė vicemerą

2009-02-09 09:00
Partija išbarė vicemerą
Partija išbarė vicemerą / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Pergalė: Kauno socialdemokratų lydere išrinkta O.Leiputė šiai partijai priklauso trylika metų.

Socialdemokratų partijos Kauno miesto skyriaus pirmininką, vicemerą Steponą Vaičikauską šeštadienį pakeitė naujoji lyderė Orinta Leiputė.

Rinkosi iš dviejų

Šeštadienį vykusios LSDP Kauno miesto skyriaus ataskaitinės-rinkimų konferencijos svarbiausias įvykis – naujojo skyriaus pirmininko rinkimai. Juose didžiąją dalį partijos bičiulių balsų pelnė miesto tarybos narė Orinta Leiputė, už kurią balsavo 104 partiečiai. Šio posto taip pat siekęs Gintautas Labanauskas sulaukė 89 bendražygių palaikymo. Pirmininką rinko 194 partijos nariai, vieno jų balsavimo biuletenis pripažintas negaliojančiu.

Kauno socialdemokratai į skyriaus pirmininko postą buvo iškėlę devynis kandidatus: Romaldą Rabačių, Violetą Baltutienę, Kęstutį Kriščiūną, Algimantą Vilkevičių, Antaną Ivanauską, Valdemarą Šalauską, Steponą Vaičikauską, Gintautą Labanauską ir Orintą Leiputę. Rinkimuose dalyvavo tik pastarieji du politikai.

Linkėjo tapti ministre

Naujojo skyriaus pirmininko rinkimai praėjo be audringų ginčų, tačiau kiekvienas į tribūną stojęs socialdemokratas turėjo tvirtą nuomonę apie tai, kuris kandidatas geriau eitų atsakingas pareigas.

Partijos narė Antanina Medviedevienė gyrė G.Labanauską už darbštumą, politinį mąstymą ir gebėjimą strateguoti. Valiui Venclovai šis kandidatas atrodė autoritetingesnis Kaune: "Jis stiprus be politinio vedlio, geba eiti pats."

Viktoras Čeponis, kaip ir daugelis kitų partiečių, pabrėžė, kad šiuo metu partijai reikia ryškaus lyderio, nes jo laukia didžiulė atsakomybė. Balsuoti už O.Leiputę agitavo S.Vaičikauskas, Seimo narė Birutė Vėsaitė, Vasilijus Popovas ir kiti socialdemokratai.

"Kažkada atidaviau balsą už V.Popovą, vėliau – už S.Vaičikauską. Esu įsitikinęs, kad ir dabar pasirenku teisingai balsuodamas už O.Leiputę", – aiškino Romaldas Rabačius. Fiziškai į buvusią ministrę Viliją Blinkevičiūtę panaši O.Leiputė, anot jo, ateityje, ko gero, taip pat galėtų siekti ministrės portfelio.

Vicemerui negailėjo kritikos

Konferencijos pradžioje, kai dar nebuvo žinoma, kurie iš devynių potencialių kandidatų varžysis dėl pirmininko kėdės, buvo galima numanyti, kad S.Vaičikauskas poste neliks. Įpusėjęs skaityti pranešimą skyriaus pirmininkas buvo netekęs didesnės salės dalies dėmesio. Žmonės šnekučiavosi, retkarčiais paplodami – esą jau laikas baigti kalbas.

Vėliau kolegos atvirai kritikavo S.Vaičikauską ne tik už silpną pranešimą, bet ir už prastai atliktas pirmininko pareigas. Esą suderinti du postus – skyriaus vadovo ir vicemero – jam buvo per sunku.

"Bičiuliai teisūs, man sunku buvo tinkamai dirbti du darbus. Be to, pirmininku buvau išrinktas nė nepabuvęs vicepirmininku – man viskas buvo nauja, reikėjo mokytis", – teisinosi S.Vaičikauskas.

V.Popovas, kaip ir kai kurie kiti socialdemokratai, iš tribūnos pripažino klaidą, kad prieš dvejus metus balsavo už S.Vaičikauską.

Susitarimai ir intrigos

Bendrų politinių pažiūrų vienijami politikai prieš skyriaus pirmininko rinkimus susiskaidė. Kaip ir prieš kiekvienus rinkimus, pasipylė agitacinių žygių, bandymų paveikti neapsisprendusius partijos narius.

"Negražu skambinti iš vakaro ir agituoti balsuoti už vieną ar kitą kandidatą. Turėkite gėdos, bičiuliai", – iš tribūnos rėžė V.Čeponis.

Kai kurie kiti socialdemokratai antrino, kad balsuoti raginama buvo už O.Leiputę, tuo tarpu G.Labanauskas ir taip turėjo tvirtesnį rėmėjų ratą.

Konferencijoje dalyvavęs Zenonas Balčytis pageidavo glaudesnio Kauno skyriaus bendradarbiavimo su centrine būstine: "Esu įsitikinęs, kad su Orinta puikiai dirbsime." Z.Balčytis pridūrė, kad naujoji skyriaus vadovė su bendraminčiais turėtų pradėti rengtis 2011-ųjų savivaldos rinkimams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų