Pereiti į pagrindinį turinį

Iš partijos išmestas Š.Skučas Vilniaus merą įduos STT

2010-09-28 09:57
Kaltinimai: Š.Skučas įsitikinęs, kad dėl mero spaudimo miesto pinigai atsidūrė netinkamose rankose.
Kaltinimai: Š.Skučas įsitikinęs, kad dėl mero spaudimo miesto pinigai atsidūrė netinkamose rankose. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Vilniaus savivaldybės kontrolierius Šarūnas Skučas dar nebaigė aiškintis santykių su meru Viliumi Navicku. Kontrolierius merą įtaria dalyvavus pinigų grobstyme.

Pinigai saviems?

Anot savivaldybės kontrolieriaus, pagrindą įduoti merą Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) suteikia šiuo metu atliekami Vilniaus savivaldybės administracijos bei savivaldybės bendrovės "Vilniaus vystymo kompanija" vykdytų viešųjų pirkimų auditą. Esą pakankamai akivaizdu, jog V.Navickas mažiausiai vieną kartą darė spaudimą, kad savivaldybės pinigai nukeliautų į konkrečias rankas.

"Medžiaga bus, manau, reikšminga. Yra tam tikrų sričių, kuriose jau dabar matau šiurkščių nusižengimų", – apie vykdomą auditą kalbėjo Š.Skučas. Esą matyti, kad miesto pinigai į tam tikrų žmonių rankas pateko neteisėtai, ir gali būti, kad audito medžiaga bus perduota ne tik STT, bet ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai.

Š.Skučas atsisakė nurodyti, kokie viešieji pirkimai sukėlė įtarimų dėl mero veiklos. Pasak jo, tai bus galima įvardyti tuomet, kai auditas bus baigtas ir patvirtintas.

Įrašas reikalauja tyrimo

Savivaldybės kontrolieriaus žodžiais, STT mero veiksmais turėjo susidomėti ir anksčiau – tuomet, kai buvo paviešintas V.Navicko ir Š.Skučo pokalbis, kuriame miesto "galva" koneveikia pavaldinį. Esą mero pamokymai elgtis taip, kaip naudinga konservatorių partijai, – pakankamas pagrindas pradėti tyrimą dėl V.Navicko veiklos.

"Manau, kad tos institucijos turėtų padaryti savo darbą", – sakė Š.Skučas.

Be to, meras esą reikalavo, kad Vilniaus šilumos tinklų nuomos auditas būtų derinamas su šilumos tinklų vadovybe. Š.Skučo teigimu, toks spaudimas buvo neteisėtas. "Šilumos tinklų nuomos sutartį reikia peržiūrėti. Neabejotinai", – pridūrė savivaldybės kontrolierius.

Partijos neišsižada

Š.Skučas viliasi, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Priežiūros komitetas pakeis savo sprendimą dėl jo ir V.Navicko. Savivaldybės kontrolierius tikisi būti sugrąžintas į partijos gretas, o meras, anot jo, iš partijos turėtų būti pašalintas.

"Manau, tai buvo žaidimas į vienus vartus. Aš buvau spardomas, o mero veiksmai ir jų galimi padariniai nebuvo liečiami, – prisimindamas Priežiūros komiteto posėdį kalbėjo Š.Skučas. – Komitetas, mano manymu, turi atsižvelgti į visos partijos nuomonę. Partija aiškiai pasakė, kad mero veiksmai turi būti įvertinti. Aišku, nereikia drąsos spardyti eilinį partijos narį, koks buvau aš, bet norint paliesti tokį aukštą asmenį kaip Vilniaus meras – reikia. Komitetui reikia ištraukti galvas iš smėlio ir priimti drąsesnius sprendimus."

Pašnekovo žodžiais, kontroversiškus sprendimus partijoje "stumia" maža grupelė žmonių, kuri nesivadovauja bendrais TS-LKD principais.

TS-LKD Priežiūros komitetas dar neapsisprendė, ar iš naujo svarstys V.Navicko ir Š.Skučo elgesį. "Jeigu papildys medžiagą naujais faktais, svarstysime, jeigu nebus naujų faktų, nebus pagrindo svarstyti sprendimą iš naujo", – BNS sakė Priežiūros komiteto pirmininkas Alfonsas Andriuškevičius.

Su sostinės meru "Vilniaus dienai" nepavyko susisiekti.

STT tyli

STT direktorius Žimantas Pacevičius "Vilniaus dienai" teigė negalįs atskleisti, ar jo vadovaujama tarnyba tiria mero V.Navicko veiklą. "Esame operatyvinė institucija. Net jeigu tyrimas ir atliekamas, negaliu to pasakyti", – aiškino Ž.Pacevičius.

Priekaištauja ir Seimo kontrolierius

Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius pagrįstu pripažino buvusio Sapiegos ligoninės direktoriaus Gedimino Rimdeikos skundą dėl dirbtinai formuojamos nuomonės, kad šią gydymo įstaigą reikia uždaryti.

Balandžio pabaigoje R.Valentukevičių pasiekusiame skunde minimas sostinės meras Vilius Navickas, kuris nėra ligoninės steigėjas, bet esą ėmėsi aktyvių veiksmų, kad stabdytų ES lėšų skyrimą Sapiegos ligoninei.

Pasak Seimo kontrolieriaus pranešimo, Ūkio ministerija 2009 m. lapkričio 30 d. gavo Vilniaus miesto mero raštą, kuriame teigiama, kad "viešoji įstaiga Sapiegos ligoninė kaip gydymo įstaiga perspektyvos neturi".

R.Valentukevičius pagrįstu pripažino ir liepą gautą Seimo narės Dangutės Mikutienės kreipimąsi, kuriuo buvo prašoma įvertinti tuomečio laikinojo Vilniaus apskrities viršininko Gintaro Sodeikos veiksmus.

Birželį G.Sodeika pasirašė tris vienas kitam prieštaraujančius įsakymus dėl Sapiegos ligoninės direktoriaus atleidimo ir naujo vadovo skyrimo. Po šių veiksmų į Sapiegos ligoninės teritoriją atvyko privačios apsaugos bendrovės darbuotojai, kurie pareiškė, kad juos pasikvietė naujai paskirta laikinoji direktorė Palma Aidukonienė.

Pasak R.Valentukevičiaus, vėliau išplatintas Vilniaus savivaldybės pranešimas rodo, jog sostinės meras buvo gerai informuotas, kad ligoninė užimta, ir derino veiksmus su Vilniaus apskrities viršininko administracija, gal net juos inicijavo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų