Quantcast

Pasirašyta trišalė sutartis dėl bandomojo priešgaisrinės saugos modelio Molėtuose

Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) antradienį pasirašyta trišalė sutartis dėl bandomojo priešgaisrinės saugos modelio Molėtuose, sujungiant nacionalines ir savivaldybės priešgaisrines pajėgas.

Dokumentą pasirašė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, Molėtų rajono meras Saulius Jauneika ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Saulius Greičius.

Siekdama sukurti vieningą sistemą, VRM yra pakvietusi šalies savivaldybes savanoriškai dalyvauti ją išbandant – prie bandomojo modelio yra prisijungusi Radviliškio ugniagesių gelbėtojų tarnyba.

Molėtai tapo antrąja šalies savivaldybe, kurios ugniagesių gelbėtojų tarnyba prijungta prie PAGD.

„Kokybiška pagalba gaisro ir kitų nelaimių metu žmones turi pasiekti laiku. Dabartinė dviejų lygių Priešgaisrinės saugos užtikrinimo sistema yra neefektyvi, ją sudėtingiau administruoti, ji brangesnė. Imamės pokyčių, nes neefektyvios sistemos kainą matuojame žmonių gyvybėmis, todėl inicijavome centralizuotą bandomąjį modelį, kurį sėkmingai jau taiko Radviliškio rajono savivaldybė“, – sakė A. Bilotaitė.

Anot ministerijos, šios sutarties tikslas – konsoliduoti valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir Molėtų rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos pajėgas, siekiant užtikrinti kokybišką priešgaisrinės saugos funkcijos vykdymą ir jos tęstinumą.

Vieninga sistema yra siekiama, jog savivaldybėse gerėtų priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų parengtis – pajėgos į įvykio vietą galėtų atvykti per trumpesnį laiką, jos būtų visiškai aprūpintos darbo bei apsisaugojimo priemonėmis ir gebėtų atlikti platesnį gelbėjimo darbų spektrą.

Meras: atlieps lūkesčius

Pasak S. Jauneikos, koordinuota ugniagesių veikla efektyviau ir tikslingiau atlieps rajono gyventojų lūkesčius nelaimės atveju bei prisidės prie gelbėjimo darbų vykdymo sklandumo.

„Bendras koordinavimas veiksmų ir bendras pasirengimo koordinavimas, ugniagesių aprūpinimas specialiąja įranga, technika, jis, matyt, duos visai kitokius rezultatus negu veikiant atskirai“, – po sutarties pasirašymo kalbėjo jis.

Mero teigimu, dėl vieningos sistemos nuogąstavimų nebuvo, nes buvo išklausyti ugniagesių pageidavimai bei norai, o rajono taryba prisijungimui prie modelio pritarė vienbalsiai.

„Kai sudėlioji visus taškus ir pasakai, kad darbo santykiai tęsiasi, kad pagerės darbo sąlygos, kad atsiras papildomas žmogus komandoje ir kad visada budėjimas bus po du komandoje (...), plius didėja darbo užmokestis ir visi kiti dalykai, atsiranda papildomi mokymai fiziniam pasirengimui. Tai ugniagesiai iš tikrųjų nė vienas nesipriešino“, – kalbėjo S. Jauneika.

Pateiks rezultatus

Bandomais projektas Radviliškio rajono savivaldybėje startavo 2023-ųjų sausį, pasak ministrės, jį įgyvendinant išlaikytos ugniagesių gelbėtojų socialinės garantijos, tarnybos tęstinumas.

„Ne, tikrai nestringa. Aišku, mes nesame nusimatę, kad pilote dalyvautų didelis kiekis savivaldybių, tai yra bandomojo projekto esmė, tai, kad dalyvauja keletas savivaldybių ir po kurio laiko mes galime įvertinti rezultatus ir pateikti atitinkamai sprendimus, su tuo susijusius“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Pasak jos, artimiausiu metu bus pristatytas Radviliškio rajono bandomojo projekto įvertinimas, tuo metu, S. Greičius nurodė, jog modelis – pasiteisino ir yra veiksmingas.

„Radviliškyje į visus įvykius reaguota šimtu procentų, po du darbuotojus, visais atvejais užtikrintas ir dviejų darbuotojų budėjimas (...). Pagrindinis dalykas yra gyventojų saugumas ir pačių ugniagesių saugumas. Akivaizdu, kad atvykus ugniagesiams jie gali ženkliai kokybiškiau atlikti gesinimo gelbėjimo darbus, ir jų pačių saugumas taip pat yra ženkliai didesnis“, – sakė jis.

Anot PAGD vadovo, taip pat pagal 11 mokymo programų buvo vedami mokymai, kaip dirbti su hidrauline gelbėjimo įranga, defibriliatoriais, organizuotos streso valdymo, savižudybių, atpažinimo ir prevencijos programos.

„Daugeliui ugniagesių buvo turbūt intensyviausias mokymo pusmetis jų gyvenime“, – teigė jis.

Anot vidaus reikalų ministrės, bandomasis modelis padės pagerinti Molėtų rajono savivaldybės ugniagesių gelbėtojų parengtį, aprūpinimą, kelti jų profesinę kvalifikaciją, padidinti darbo užmokestį, taip pat užtikrins operatyvesnį pajėgų reagavimą į nelaimes ir suteiks pagrindą tolimesniems pokyčiams, didinantiems visuomenės saugumą rajone.

„Tai pirmiausia buvo nuogąstavimas dėl pačių pareigūnų. Kad pareigūnai bus atleisti, tai turiu pažymėti, kaip rodo Radviliškio modelis, kad nė vienas pareigūnas nebuvo atleistas, jie visi toliau tęsia darbą, visi gavo papildomą aprūpinimą, apmokymus, taip pat kalbant apie finansinę išraišką, jų atlyginimai padidėjo iki 200 eurų“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Šiuo metu šalyje veikia dviejų lygių priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo sistema, kurią sudaro Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) ir savivaldybių priešgaisrinės tarnybos (SPT), tačiau VRM teigia, kad toks modelis yra nepakankamai efektyvus ir veiksmingas, ir siūlo jį keisti šia nauja iniciatyva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių