Pereiti į pagrindinį turinį

Pasisaugokite: masiškai dūžta automobilių stiklai – priežastis nustebins

Socialiniuose tinkluose pasipylė įrašai, kad varnos į automobilius mėto akmenis ir net iškulia jų langus. Gamtininkai dėl tokio paukščių elgesio vieningo atsakymo neturi, anot jų, varnos tiesiog pramogauja. Draudikai teigia, kad į metus gauna kelias dešimtis pranešimų, kai paukščiai ar smulkūs gyvūnai apgadina automobilius.

LNK stop kadras

Beveik niekas netiki, jog paukščiai daužytų automobilių langus.

Vilnietė Julija rodė suniokoto automobilio nuotraukas. Moteris pasakojo, kad vieną vakarą atėjusi prie savo automobilio rado išmuštą langą.

„Kaimynų teigimu, 2–3 automobiliai toje pačioje eilėje – sudužusiais stiklais. Tarkime, du varnų, o vienas mano, kuris skilo dėl karščio. Labai kažkokie dideli sutapimai“, – šnekėjo nukentėjusioji Julija.

LNK stop kadras.

Pašnekovė varnas paminėjo ne be reikalo. Socialiniame tinkle „Facebook“, įvairiose grupėse žmonės pasidalijo, kad būtent pastarieji paukščiai apgadina stovinčius automobilius.

Pavyzdžiui, vaizdo įraše užfiksuota, kaip skrendanti varna į stovintį automobilį metą akmenį.

„Kad varna pataikytų iš šono, sudaužytų visą stiklą...Ir akmenuko viduje nebuvo. Man keistoka“, – teigė Julija.

LNK stop kadras.

Keista situacija atrodo ir daugiabučių gyventojams.

„Kad varnos išdaužtų automobilio stiklą, kaip aš mačiau, netikiu tuo, tikrai netikiu“, – tikino gyventoja.

„Nuo kokio aukščio ir dydžio reikia mesti akmenį, kad suskaldyti tą dalyką. Čia elementari fizika“, – sakė gyventojas.

Į policiją dėl automobilio išdaužtų ar įskeltų stiklų birželį kreipėsi keturi žmonės.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Automobilių stiklus remontuojanti įmonė sako, kad langai galėjo įskilti dėl karščio.

„Atlikus specialius bandymus, buvo nustatyta, kad esant karštai temperatūrai stiklas įkaista, tampa minkštesnis. Stiklo pažeidimo tikimybė išauga penkis kartus“, – aiškino „Carglass“ klientų aptarnavimo centro vadovas Augustas Ivanauskas.

Pasikeisti automobilio stiklą kainuoja nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų.

Draudimo bendrovė į metus užfiksuoja kelias dešimtis atvejų, kai paukščiai ar kiti smulkūs gyvūnai apgadina automobilius.

„Būna, kad žiurkės užsiropščia po automobilio variklio gaubtu ir, sakykime, nugriaužia laidus, tokiu būdu padarydamos žalą. Varnos mėto kažkokius smulkius objektus, akmenukus, riešutus, mėgindamos persikelti ant automobilių“, – šnekėjo „Gjensidige“ žalų departamento vadovė Baltijos šalims Viktorija Katilienė.

Ornitologas neslepia, kad varnos pasižymi aukštu intelektu, kodėl būtent jos mėto akmenukus į automobilius – pasakyti sunku.

Joms tiesiog linksma, todėl jos mėto tuos akmenukus.

„Gali būti, kad varnų jaunikliai yra netoli. Gali būti, kad žmogus, kuris vairavo tą automobilį, baidė paukščius ir jos atsimena, jos turi gerą atmintį“, – tikino ornitologas Gediminas Petkus.

Tikėtina dar viena priežastis.

„Pramogauja. Joms tiesiog linksma, todėl jos mėto tuos akmenukus“, – pabrėžė ornitologas.

Aplinkosaugininkai įsitikinę – vietos po saule užteks visiems, tačiau ir pats žmogus neturėtų trikdyti paukščių.

„Nereikia jų nervinti, artintis, ypač tuo metu, kai turi mažylius arba yra paukščių dėtys“, – sakė Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos skyriaus vedėjas Sigitas Mikėnas.

Aplinkosaugininko teigimu, žmonės neretai patys gyveną prisišiukšlinę, jeigu paukščiui yra pakankamai maisto – jis niekur neskrenda.

Kaip reikėtų kovoti su varnomis, ornitologas konkretaus atsakymo neturi.

„Žinote, reikia protingai pagalvoti, strategiją pasirinkti. Kaip ir varnos renkasi strategiją, taip ir žmogus turi rinktis“, – tvirtino G. Petkus.

Pavyzdžiui, Kaune ne vienerius metus buvo kovojama su Laisvės alėjoje esančiomis varnomis, tačiau išardžius jų lizdus, pastarieji persikėlė į šalia esančius rajonus.

Tuo metu Vilniuje dėl varnų keliamų problemų bent jau kol kas neplanuojama imtis jokių veiksmų.