Pereiti į pagrindinį turinį

Pavojaus signalai dėl Pažaislio ministerijai kelia žiovulį

2012-03-08 13:50
Pavojaus signalai dėl Pažaislio ministerijai kelia žiovulį
Pavojaus signalai dėl Pažaislio ministerijai kelia žiovulį / Tomo Raginos nuotr.

Ugniagesių pavojaus signalai dėl nerimą keliančios Pažaislio komplekso priešgaisrinės būklės Kultūros ministerijai kelia žiovulį. „Viskas ten yra kuo puikiausiai“, – tėškė už paveldą atsakingi valdininkai.

Iš nelaimės nepasimokė

Dūmais paleistos Tytuvėnų baroko ansamblio vertybės Kultūros ministerijos valdininkų nepaskatino tapti budresnių ir įžvalgesnių. Tokia išvada peršasi po Kultūros ministerijos pareiškimų apie kito baroko ansamblio – Pažaislio vienuolyno – priešgaisrinę būklę.

Kauno apskrities priešgaisrinio gelbėjimo valdybos specialistų išvadose konstatuota, kad, Pažaislyje kilus gaisrui, ugniagesių technikai kelią privažiuoti prie bažnyčios užtvertų tvoros, todėl raginama įrengti tinkamą privažiavimą.

Ugniagesių išvadose taip pat pabrėžiama, kad būtina kuo skubiau sutvarkyti vandens rezervuarą, atnaujinti hidrantus ir vandentiekio tinklą.

Po „Kauno dienos“ publikacijos „Ugniagesiai Pažaislyje skelbia ypatingą pavojų“ Kultūros ministerija ėmė tvirtinti, kad gaisro gesinimo technikai būtinas privažiavimas prie Pažaislio komplekso egzistuoja ir jokių problemų dėl to nėra.

Kaip tokio teiginio patvirtinimas buvo atsiųstos kelios nuotraukos, kuriose matosi išgriauta tvoros dalis ir pro ją prie bažnyčios privažiavusi gaisrininkų mašina su iki kupolų iškeltomis kopėčiomis. Šios nuotraukos, anot Kultūros ministro atstovės spaudai Vaivos Gogelienės, turėtų pademonstruoti, kad ugniagesių judėjimas šventoriaus teritorijoje nėra suvaržytas.

Nemato realybės

Paaiškėjo, kad tokie tvirtinimai – tikrovės matymas pro rožinius akinius. Pasak Kauno miesto civilinės saugos tarnybos (CST) vedėjo Gedimino Jankaus, Kultūros ministerija bando atsiriboti nuo atsakomybės.

„Ministerijos platinamos nuotraukos buvo padarytos per šių metų vasario 10 d. vykusias pratybas. Per šias pratybas ir paaiškėjo, kad gesinimo technikos panaudojimą varžo tvoros. Mašina su kopėčiomis pro tvoroje esantį tarpą šiaip taip pravažiuoja, tačiau sunkiajai technikai, kuri gabena gesinimo žarnas ir įvairius keltuvus, toks plyšis netinka. Būtent dėl to ugniagesiai ir reikalauja, kad kurioje nors tvoros vietoje būtų įrengta tinkama įvaža“, – paaiškino G.Jankus.

Dėl blogos priešgaisrinės Pažaislio komplekso būklės šaukiamas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kur bus sprendžiama, kaip pašalinti ugniagesių nurodytus trūkumus ir užtikrinti barokinio ansamblio saugumą.

Nugriauta be leidimo

Kultūros ministerijos tikinimus, kad Pažaislio ansamblio priešgaisrinė būklė yra gera, specialistai vertina kaip bandymus raminti visuomenę ir atsiriboti nuo problemų.

„Iš išgirstų priekaištų susidarė įspūdis, tarsi mums rūpi ne Pažaislio komplekso saugumas, bet kaip išlupti iš ministerijos pinigų“, – stebėjosi Kauno CST vedėjas.

Kiek reikės investicijų, siekiant įvykdyti ugniagesių reikalavimus, gali paaiškėti šiandien vyksiančiame Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje.

Rengiantis posėdžiui, praėjusį trečiadienį Pažaislio kompleksą apžiūrėjo miesto paveldosaugininkai ir CST specialistai. Jų laukė dar vienas netikėtumas: paaiškėjo, kad tvoroje esantis plyšys, apie kurį kaip išeitį kalba Kultūros ministerija, išgriautas be miesto paveldosaugininkų leidimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų