Pereiti į pagrindinį turinį

Plungietis bandė apmulkinti "Regitrą"

2009-07-09 09:04
Skaičius: statistika byloja, kad Kaune vairavimo egzaminą išlaiko mažiau nei pusė jį laikančiųjų.
Skaičius: statistika byloja, kad Kaune vairavimo egzaminą išlaiko mažiau nei pusė jį laikančiųjų. / Tomo Raginos nuotr.

Kaune įkliuvo plungietis, bandęs už savo pusbrolį laikyti vairavimo praktikos egzaminą. "Regitros" atstovai pastebi, kad tokie atvejai nėra dažni, tačiau kuriozinių situacijų netrūksta.

Vairavo pernelyg gerai

Iš Plungės rajono kilusiems dviem studentams beveik pavyko apmulkinti valstybinę įmonę "Regitra".

"Jie gana nekvaili ir pasiruošė neblogai", – pasakojo "Regitros" Kauno filialo viršininkas Danielius Raišys.

Praktinį vairavimo egzaminą atėjęs laikyti 24 metų jaunuolis tai ketino daryti už savo pusbrolį. Sutapo ne tik jų abiejų pavardės ir pirmosios vardų raidės, bet ir jų veidų bruožai buvo labai panašūs. Prie vairo apgavikas sėdo vienas paskutiniųjų, prieš pat darbo pabaigą. Jis tikėjosi, kad tądien dokumentų įforminti nebebus kada, todėl kitą rytą nusifotografuoti ir susitvarkyti paskutinių dokumentų galės ateiti jo pusbrolis. Be to, darbo pabaigoje egzaminuotojai būna išvargę, nebe tokie dėmesingi.

Tačiau sukčiui praslysti nepavyko. Kelis kartus į nuotrauką dokumente ir į vairuotoją žvilgsnį metęs egzaminuotojas suabejojo, bet egzaminą laikyti leido. Vaikinui koją pakišo pradedančiajam per geras vairavimas. Po egzamino dar didesnių abejonių apimtas "Regitros" darbuotojas nusivedė vairuotoją fotografuotis. Sulyginęs nuotrauką su esančia ant kitų dokumentų, įsitikino, kad prie vairo per egzaminą sėdėjo sukčius.

Iškviesta policija, kurios pareigūnai Santakos policijos komisariate pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo. Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas nurodo, kad pusbroliams gresia viešieji darbai arba bauda, arba areštas. Ankstesnių pastaraisiais metais Lietuvoje tirtų panašių bylų praktika rodo, kad įtariamiesiems gali grėsti baudos iki 2 tūkst. litų.

Pasimetę ir norvegai

Ką daryti su pažeidėjais, spręs policija, o "Regitra" jų nubausti neturi jokių svertų. Egzamino rezultatai bus anuliuoti, tačiau vėliau atėjęs apgavikas viską galės pradėti iš naujo.

"Regitros" generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas teigė, kad panašių įvykių pasitaikydavo ir anksčiau. Neseniai lietuviai gavo laišką iš kolegų Norvegijoje. Jie klausė patarimų, kaip elgtis tokiais sukčiavimo atvejais. S.Šuminas mano, kad Norvegijoje ši problema iškilo dėl imigrantų iš Rytų Europos šalių pagausėjimo. Patiems skandinavams toks sukčiavimo būdas anksčiau nebuvo žinomas.

Atbaido vaizdo kameros

D.Raišys pasakojo, kad nuo 2003 m., kai egzaminus pradėjo rengti "Regitra", tai trečias atvejis Kaune. Prieš tai dukart sučiupti piliečiai, kurie už kažką kitą bandė laikyti teorijos egzaminą. D.Raišys mano, kad įstaigos darbuotojai pričiumpa visus gudraujančius, tačiau neatmeta galimybės, kad kituose miestuose sukčiavimo atvejai kur kas dažnesni. Neatsitiktinai ne vienas kaunietis, užuot laikęs teorijos egzaminą gimtajame mieste, tai daro kituose "Regitros" skyriuose.

"Norintieji sukčiauti egzaminus laiko kituose miestuose, nes žino, kad Kaune egzaminų klasėse yra vaizdo stebėjimo kameros, o vaizdo įrašai saugomi mėnesį", – aiškino D.Raišys.

S.Šumino nuomone, apgaule egzamino išlaikyti beveik neįmanoma.

"Kiekviename žingsnyje tikrinama asmens tapatybė. Netikiu, kad kažkas iki galo galėjo nueiti tokį kelią", – sakė S.Šuminas.

Visgi bandančiųjų sukčiauti pasitaiko, o juos sučiupti padeda ir kuriozinės aplinkybės.

"Prieš dešimt metų, kai pats dar buvau egzaminuotojas, egzaminą laikęs žmogus man padavė pasą žmogaus, kurį pats pažinojau. Nepasisekė jam", – nusijuokė S.Šuminas.

Išgirsta skambių epitetų

S.Šuminas pasakojo, kad sukčiaujančiųjų statistika nevedama, nes jų skaičiai labai maži. Jo žiniomis, apgavikų per visą šalį pagaunama maždaug po vieną per metus. Panašios tendencijos vyravo visais laikais, tačiau anksčiau egzaminai būdavo kur kas paprastesni.

"Sovietmečiu pavažiuodavo 100 m ir keisdavosi, o dabar jau reikia sugebėti vairuoti", – palygino D.Raišys.

Kaune teorinę egzamino dalį išlaiko 65–70 proc. būsimų vairuotojų, o praktinę – tik 40–45 proc. Praėjusią savaitę pagautas studentas praktinio vairavimo egzamino savo jėgomis net nebandė laikyti, o iškart pasikliovė pusbrolio sugebėjimais.

D.Raišys pasakojo, kad egzaminų centre gana dažnai kyla nemalonios ir kuriozinės situacijos. Egzamino rezultatais nepatenkinti žmonės neretai paleidžia gerklę ir egzaminuotojus išvadina ne pačiais maloniausiais žodžiais. Būta atvejų, kai praktinį vairavimo egzaminą atėjo laikyti neblaivūs būsimieji vairuotojai. "Regitra" jokių teisinių priemonių tokiais atvejais netaiko ir savo klientams pasiūlo išsiblaivyti bei ateiti kitą dieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų