Pereiti į pagrindinį turinį

Po tragedijos Kauno klinikinę ligoninę prislėgė baimė

2012-04-24 09:50
Po tragedijos Kauno klinikinę ligoninę prislėgė baimė
Po tragedijos Kauno klinikinę ligoninę prislėgė baimė / Tomo Raginos nuotr.

Įtarimai dėl kūdikio mirties pareikšti 30 metų darbo stažą turinčiai Kauno klinikinės ligoninės slaugytojai. Po tragedijos ligoninę prislėgė baimė.

Kolegos nebuvo informuoti

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų gastroenterologijos skyrius, kuriame įvyko nelaimė, – mirė 11 mėnesių berniukas Domas – pustuštis. Mums netikėtai pasirodžius, baugščiai sužiuro kelios budėtojų poste sėdėjusios slaugytojos.

„Suimta?“ – ligoninės darbuotoja susiėmė už krūtinės ir ėmė giliai kvėpuoti. Žinia, kad lemtingą injekciją kūdikiui sušvirkštusią kolegę išsivedė pareigūnai, ją išmušė iš vėžių. Moteris negalėjo pratarti nė žodžio.

„Apie tai mes sužinojome iš žurnalistų. Administracija mūsų neinformavo“, – stebėjosi kita slaugytoja.

Darbuotojos neslėpė, kad po tragiško įvykio ligoninėje tvyro didžiulė įtampa. Dabar ji dar labiau prislėgė.

Kauno apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo skyriaus prokurorai penkiolikai dienų suėmė 11 mėnesių kūdikio mirties byloje įtariamą Kauno klinikinės ligoninės 55-erių slaugytoją V.B.

Lemtingas dūris?

Į ligoninę 11 mėnesių Domas pateko prieš pat Velykas. Gydytojai įtarė rotavirusą. Kadangi mažylis vėmė ir viduriavo, buvo nutarta kelioms valandoms prijungti lašelinę ir dar tą pačią dieną išleisti berniuką su mama namo. Kūdikio būklė nebuvo kuo nors išskirtinė.

Berniukas ramiai miegojo, kai į palatą atėjo seselė. Atsineštu injekcijai paruoštu švirkštu ji suleido mažyliui vaistų. Po kelių sekundžių berniukas pravirko, staiga jo veidelis persikreipė, kūnelis pamėlo ir mažylis sutingo.

Mama pakvietė slaugytoją. Nieko nesakiusi seselė čiupo berniuką ir išsinešė. Gydytojai ėmė skubiai reanimuoti mažylį. Darė dirbtinį kvėpavimą, širdies masažą, leido medikamentus. Taip medikai plušėjo daugiau nei tris valandas. Mažylio atgaivinti nepavyko.

Pacientai išsilakstė

Ligoninės padalinio, kuriame nutiko nelaimė, darbuotojos neslepia, kad po tragedijos skyrius buvo visiškai ištuštėjęs.

„Tris dienas nebuvo nė vieno paciento. Manėme, kad visai skyrių uždarys. Baiminomės, kur mus perkels“, – pusbalsiu pasakojo skyriaus darbuotoja.

Net ir praėjus dviem savaitėms po mįslingos Domo mirties, skyriuje užimta vos pusė vietų. Ilgametės darbuotojos neabejoja, kad tai – šio baisaus incidento padarinys.

Ligoninės slaugytojos neslėpė, kad nėra dienos, kad jos nepagalvotų apie įvykusią tragediją. „Pabandykite įsivaizduoti, ką dabar reikia išgyventi kiekvieną kartą, kai ruošiesi pacientui leisti vaistus“, – smulkutės slaugytojos akyse sublizgo ašaros.

Tiksliai nenurodyta

Pagal nustovėjusią tvarką slaugytojos procedūroms skirtame kabinete pasiruošia švirkštą. „Aš visada paruošiu vaistus vienam pacientui ir dar užsirašau vardą“, – savo darbo principus dėstė viena slaugytoja.

Ar įmanoma sumaišyti vaistus? Moterys trūkčiojo pečiais, purtė galvas ir vis dėlto pripažino, kad kas nedirba, tas neklysta. Šį kartą gali būti, kad klaidos kaina ypač didelė – 11 mėnesių berniuko gyvybė. Domo artimųjų neapleidžia įtarimai, kad kalio kiekis berniuko organizme padidėjo dėl sušvirkštų ne jam skirtų vaistų.

„Instrukcijose nėra aiškiai nurodyta, kur mes turime pasiruošti švirkštą“, – svarstydamos, kad gal reikia tėvams rodyti, kokius vaistus leidi vaikui, svarstė slaugytojos. Domo atveju joms sunkiai įtikima sumaišytų vaistų versija, nes, aiškino slaugytojos, vienas butelis – plastikinis ir didelis, kitas – stiklinis ir mažiukas.

Abejonių neišsklaido

Mirusio berniuko tėvų pasakojimu, oficialioje ligos istorijoje net neužsimenama apie vaistus, kurių sušvirkštus į veną kūdikio širdis sustojo per keliolika sekundžių. Paaiškėjo, kad Domo organizme kalio norma staiga padidėjo du kartus ir pasiekė mirtiną ribą.

Artimiesiems kelia abejonių ir pačių medikų pildomi dokumentai. Buvo pastebėta, esą Kauno klinikinės ligoninės personalas savo įstaigos žurnale ranka taisė valandas, kurios buvo žymimos stebint vaiko būklę.

Kauno teismo medicinos ekspertai nurodė, kad kūdikio gyvybė užgeso sutrikus širdies veiklai, tačiau nenustatė, kas sukėlė šiuos negalavimus. Vaiko organizmo mėginiai papildomai ištirti buvo nuvežti į Vilnių.

Klausimų daugėja

Kauno klinikinės ligoninės vadovas Raimondas Kunickas paaiškino, kad negali komentuoti ligoninėje atlikto tyrimo dėl berniuko mirties. „Vidaus medicinos audito grupės išvadas praėjusį penktadienį perdavėme prokurorams, kaip ir buvo nurodyta. Prokurorai nepasakė, kiek mes galime atskleisti šių išvadų. Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, ką nors pasakoti galime tik nurodžius pareigūnams“, – paaiškino R.Kunickas.

Praėjusį penktadienį įtariamąja tapusi slaugytoja nuvyko į apklausą. Jau anksčiau buvo apklausti ir kai kurie kiti ligoninės darbuotojai. Kolegės po vidurdienio pasigedo Domui vaistus švirkštusios kolegės. Nepasirodė ji ir gerokai po pietų.

„Jau po 16 val. penktadienį ji paskambino man apsiverkusi. Nesitikėjo, tikrai nesitikėjo“, – atsiduso Kauno klinikinės ligoninės slaugytoja, nueidama dalyti pietų pacientams.

Tragiška kūdikio mirtis sukrėtė ne tik Kauno klinikinės ligoninės personalą. Viena poliklinikoje dirbanti pediatrė atvirai pasakojo, kad tokie atvejai kelia didžiulę įtampą visame medikų pasaulyje.


Skaudi pamoka Klinikose

Daugiau nei prieš dešimtmetį Kauno klinikos išgyveno mirtimi pasibaigusią vaiko operaciją. Gydytojas anesteziologas Arlandas Juodeška tąsyk buvo kaltinamas dėl nė penkerių neturėjusio berniuko iš Alytaus mirties.

A.Juodeška 2000 m. birželio 12 d. per Kauno medicinos universiteto klinikose vykusią operaciją neužtikrino saugios paciento – Girmanto Anušausko – būklės. Iš Alytaus atvežtas vaikas buvo operuojamas dėl sudėtingo žastikaulio lūžio.

A.Juodeška per operaciją išėjo iš operacinės į kitą skyrių, pacientas buvo paliktas be kvalifikuotos anesteziologo priežiūros. Dėl deguonies trūkumo buvo pažeistos berniuko smegenys. Girmantas mirė taip ir neatsigavęs po savaitę trukusios komos.

Teismas gydytojui skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau jos vykdymą atidėjo trejiems metams. A.Juodeška taip pat privalėjo sumokėti klinikoms 8 425 litus ir atlikti 400 valandų viešųjų darbų. Be to, jam buvo atimta teisė penkerius metus verstis gydytojo praktika.


Garsioji Zdanių byla

Prieš 10 metų visa Lietuva nekantriai laukė žinių apie Marijampolės ligoninėje nudegintų dvynukų sveikatos būklę. Ilgai buvo diskutuota, kodėl Vilma Zdanienė gimdė Marijampolės ligoninėje – esą iš karto buvo aišku, kad ji turėjo gimdyti Kaune.

Kauno klinikų medikai kovojo už 2001-ųjų gruodžio 30 d. Marijampolės ligoninėje gimusių dvynių Martyno ir Lauryno Zdanių gyvybę. Marijampolėje vos gimę neišnešioti naujagimiai dėl medikių aplaidumo stipriai nudegė nugarytes ir sėdmenis.

Iš Klinikų broliukai buvo išlydėti tik po beveik trijų mėnesių, atlaikę po tris odos persodinimo operacijas. Aplaidumu buvo apkaltintos dvi Marijampolės ligoninės gydytojos. Zdaniams buvo priteista 500 tūkst. litų kompensacija, tačiau šeimai teko tik pusė sumos. Papuolę į advokato pinkles, Zdaniai kitos dalies neteko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų