Pereiti į pagrindinį turinį

Policija pripažįsta: LGBT atstovų mitinge suklydo

2023-10-03 10:50 diena.lt inf.

Į ketvirtadienį Gėjų lygos rengtą mitingą susirinko daugiau ne palaikančiųjų, bet priešingą nuomonę turinčių. Pastarieji neleido pasireikšti, provokavo ir kitaip trukdė, tačiau į policiją pagalbos kreipęsi mitinguotojai, jos nesulaukė. Policija atsiprašo, tačiau konservatorių lyderiai smerkti policijos neskuba. Apie tai plačiau – LNK reportaže.

Ketvirtadienį Gėjų lyga prie Seimo rengė mitingą. Ragino keisti nepilnamečių apsaugos įstatymą.

„Ten siūloma išbraukti sakinį, kuriame, kai yra menkinama, niekinama šeimos vertybės, nėra kalbama apie vyrą ir moterį, tėvą ir mamą, berniuką ir mergaitę, tarsi apeinama“, – aiškino mitingo priežastis Seimo narys Paulius Saudargas.

„Aš nenorėčiau, kad panašus įstatymas, pasiskolintas iš Rusijos, galiotų ir Lietuvoje“, – sakė Gėjų lygos lyderis Vladimiras Simonko.

Tačiau negausus, maždaug dešimties dalyvių, mitingas nepavyko. Į mitingą atėjo gausesnis būrys skandalingu elgesiu pagarsėjusių veikėjų. Mitingo organizatoriai kreipėsi į pareigūnus provokatorius išprašyti, bet pareigūnai nereagavo. Mitingą teko nutrauti.

„Sukuria precedentą. Jie baugina mūsų bendruomenę. Aš esu pažemintas“, – priekaištus reiškė V. Simonko.

Gėjų lyga kreipėsi į policiją ir Generalinę prokuratūrą. Prašo tirti dėl trukdymo reikšti įsitikinimus, grasinimų susidoroti.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Policijos vadas pripažįsta, kad policija suklydo. „Sureagavau kalbėdamas su Vilniaus apskrities policijos vadovu. Išsakau irgi tam tikrus pastebėjimus. Tikrai įsivertinome šitą situaciją, ir jeigu manęs klausite, ar mes viską padarėme idealiai, mano atsakymas – ne, žinoma, kad galėjome geriau padaryti“, – pasisakė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Anot R. Požėlos, įstatymai įpareigoja policininkus užtikrinti, kad leidimus gavę mitinguotojai galėtų išsakyti įsitikinimus.

Vidaus reikalų ministrė policijos kaltinti neskuba. „Girdėjau, kad buvo toks atvejis, kuris yra, na, vertinamas įvairiai. Todėl man, kaip ministrei, svarbu išsiaiškinti visas aplinkybes“, – sakė Agnė Bilotaitė.

Mokomės iš savo klaidų ir turime ateityje išmokti šitas pamokas.

Gėjų lyga kreipėsi į pareigūnus dėl sužlugdyto mitingo, bet kritikai sako, kad efektas bus priešingas. Bus rodoma, kad homoseksualai Lietuvoje persekiojami, didės tarptautinių organizacijų parama kitoms akcijoms.

Policija žada panašių incidentų nebeleisti.

„Bus pateiktas vertinimas, išanalizuota situacija, nes aš, kaip politikė, negaliu vertinti taktinių dalykų“, – aiškino A. Bilotaitė.

„Mokomės iš savo klaidų ir turime ateityje išmokti šitas pamokas“, – atsakomybę prisiėmė R. Požėla.

Tačiau opozicija sako, kad policijos vadas pernelyg dažnai žada mokytis iš klaidų.

„Visų tų masinių renginių ir viešų protestų valdymas policijai yra didžiulė bėda. Riaušės prie Seimo parodė, kad yra visiškas neįgalumas“, – žodžių į vatą nevyniojo Saulius Skvernelis.

Anot jo, kartais panašu, kad policija pajėgumus skirsto pagal tai, ar renginys yra palankus dabartiniai valdžiai, ar ne: „Vasario 16-ąją, kai prof. V. Landsbergiui reikėjo tylos kalbant iš balkono, tai policija sugebėjo cenzūruoti ne tik dalyvius, bet ir plakatus, ir suvaryta policija buvo iš visos Lietuvos.“

Pernai Vasario 16-ąją dalis žmonių planavo nušvilpti Vytautą Landsbergį jam sakant tradicinę kalbą prie Signatarų namų. Tačiau policija pasitelkė šaulius, tikrintos kuprinės ir net dokumentai, kritikams neleista prieiti artyn.

Policijos vadas ir pernai kritikuotas, kad yra pernelyg susisaistęs su konservatorių Vyriausybe, aiškinantis, kodėl per riaušes prie Seimo atleistas Viešojo saugumo tarnybos vadas, nors jo darbą pati ministrė įvertino nepriekaištingai. Opozicija tada kvietė tik ministrę A. Bilotaitę, bet atlaikyti kritiką padėjo ir policijos vadas.

„Galbūt reikėtų ne reformas daryti, o tiesiog imti ir susitvarkyti pirmiausia pas save, pasakyti, galbūt, kad ne kitai giminingai tarnybai intelekto trūksta, bet gal pačiai ministrei pirmiausia trūksta intelekto valdyti visą šitą sistemą“, – rėžė S. Skvernelis.

Dabar visą Viešojo saugumo tarnybą siūloma perleisti policijai, kuri skundžiasi išteklių trūkumu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų