Pereiti į pagrindinį turinį

Prie Aušros vartų turistams nosį riečia nemalonūs kvapai

2012-07-26 11:41
Prie Aušros vartų turistams nosį riečia nemalonūs kvapai
Prie Aušros vartų turistams nosį riečia nemalonūs kvapai / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Aušros vartai turistus dažnai pasitinka alkoholio ir šlapimo dvoku. Tiesa, pastaruoju metu situacija kiek geresnė nei anksčiau, bet karštą dieną kvapai šventovės prieigose vis tiek riečia nosį.

Situacija pagerėjo

Atrodytų, dar visai neseniai pro Aušros vartus buvo beveik neįmanoma vaikščioti. Dėl nepakeliamo dvoko norėdavosi užsikimšti nosį. Šiandien eidamas pro arką rankų iki nosies nekeli ir benamių ar elgetaujančių asmenų, bent jau dieną, sutinki tik vieną kitą.

Pagerėjusia situacija džiaugiasi ir šalia Aušros vartų įsikūrusių parduotuvėlių darbuotojai. Pasak „Briliante“ dirbančios Mildos, nemalonus kvapas jų nebetrikdo – jo nejusti. Mildai pritarė ir „Gintaro dirbiniuose“ dirbanti moteris.

„Palyginti su tuo, kokia situacija čia buvo prieš keletą metų, dabar ji labai pagerėjusi. Tas nemalonus kvapas gal kiek juntamas tik labai karštomis vasaros dienomis“, – sakė pardavėja.

Kaip teigė miesto savivaldybės atstovai, elgetaujančių asmenų prie Aušros vartų sumažėjo. Viena pagrindinių priežasčių – už elgetavimą skiriamos baudos.

„Su Socialinės tarnybos darbuotoju dirba policijos pareigūnas, kuris už elgetavimą miesto gatvėse išrašo baudas. To elgetaujantys asmenys vengia“, – teigė savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos departamento Socialinės paramos skyriaus vedėja Vilma Šilalienė.

Benamius išsiveža

„Gintaro dirbinių“ pardavėja taip pat užsiminė, kad čia surinkti elgetaujančių atvyksta miesto savivaldybės darbuotojai. Jos teigimu, šie juos ir išsiveža. „Kai ateinu į darbą, čia viskas būna gerai. Rytais atvažiuoja savivaldybės mašina ir juos susirenka“, – pasakojo pardavėja.

Savivaldybės tvirtinimu, Socialinės tarnybos darbuotojai prie Aušros vartų atvyksta net 3–5 kartus per dieną. Radę benamių ar elgetaujančių asmenų, juos išsiveža.

„Elgetaujantys asmenys, apsvaigę nuo alkoholio, vežami į Nakvynės namų filialą “Sala„, ten jie saugiai išsimiega. Kiti asmenys, neturintys gyvenamosios vietos, vežami į Nakvynės namų filialą, esantį A.Kojelavičiaus g. 50“, – aiškino Socialinės paramos skyriaus vedėja V.Šilalienė.

Vykdo socialinį darbą

Pasak moters, Vilniaus miesto socialinės paramos centro darbuotojai nuo 2011 m. lapkričio pradėjo vykdyti socialinį darbą gatvėje su benamiais ir elgetaujančiais (toliau – socialinės rizikos asmenimis).

Šio darbo tikslas, V.Šilalienės teigimu, – reguliariai lankytis miesto reprezentacinėse ar kitose vietose, kuriose pastebėta socialinės rizikos asmenų, ir informuoti, konsultuoti juos apie teikiamas socialines paslaugas.

„Taip pat nukreipti apsigyventi Nakvynės namuose, padėti susitvarkyti asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus, raginti registruotis darbo biržoje, kreiptis dėl socialinės pašalpos, neįgalumo nustatymo ir kt.“, – vardijo pašnekovė.

Socialinės paramos skyriaus vedėja teigė, kad skundų dėl elgetaujančių asmenų iš bendruomenės sulaukia nedaug. Esą dažniau informuojama, kur yra asmenys ir kad jiems reikalinga pagalba.

„Tačiau ir tokie pranešimai nedažni. Taip pat būna iškviečiamas socialinės tarnybos ekipažas tiesiogiai ar per policijos patrulius“, – sakė V.Šilalienė.


Socialinės veiklos rezultatai

Nuo 2011 m. lapkričio Vilniuje dirbta su 248 socialinės rizikos asmenimis. Įvyko 246 susitikimai gatvėje, 391 susitikimas socialinių darbuotojų darbo vietoje. Suteikta 460 informavimo paslaugų, 405 konsultavimo paslaugos, 186 tarpininkavimo paslaugos, 91 asmeniui suteiktos maitinimo organizavimo paslaugos, 61 asmeniui – asmeninės higienos ir priežiūros paslaugos. 28 asmenims skirtos vienkartinės pašalpos, 19 asmenų apsigyveno Nakvynės namuose, 25 susirado kitą gyvenamąją vietą, 35 asmenys užsiregistravo darbo biržoje ir kt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų