Pereiti į pagrindinį turinį

Privilegijuotųjų klubas: tvarka saviems bus!

2012-07-12 10:10
Privilegijuotųjų klubas: tvarka saviems bus!
Privilegijuotųjų klubas: tvarka saviems bus! / V.Molis. Artūro Morozovo nuotr.

Kauno savivadybės tradiciją – į visus įmanomus kabinetus sodinti savus žmones – entuziastingai tęsia partija Tvarka ir tesingumas. Tiesa, įdarbintų šios partijos narių dar nepalyginamai mažiau nei konservatorių, bet procesas vyksta.

Kuluaruose kalbama garsiai

„Kauno dienos“ šaltinių teigimu, savivadybėje įtakingą postą užėmus partijos Tvarka ir teisingumas nariui Vygaudui Moliui, tarnautojų kabinetuose padaugėjo šios partijos narių. Partijos Tvarka ir tesingumas eiliniai, be galimybės būti įdarbinti, sulaukia ir kitokių privilegijų.

Savivaldybės kuluaruose juokaujama, kad veiklus vyras V.Molis, vertinamas partijos viršūnėse (kalbama apie paties partijos vado Rolando Pakso palankumą), Kauno savivaldybės administracijoje užėmęs atsakingą postą, regis, nutarė pateisinti partijos bičiulių pasitikėjimą ir aprūpinti bent jau laikinu valdišku darbu partijos koleges.

V.Molis insinuacijas, neva jis prisidėjo įdarbinant partijos koleges, be abejo, kategoriškai neigia. Jis patikino, kad Kauno savivaldybės tarnautojais tampama tokiu principu: „Kas ateina, atitinka kriterijus, tas ir dirba.“

Apie kompetenciją – nežino

Savivaldybės Socialinės paramos skyriuje buvo laikinai įdarbinta Živilė Bunevičienė. Be konkurso į darbą priimta specialistė yra partijos Tvarka ir teisingumas aktyvistė – V.Molio vadovaujamo Aleksoto-Vilijampolės skyriaus Sporto komiteto vadovo pavaduotoja ir V.Molio Aleksoto-Vilijampolės rinkimų štabo vadovo pavaduotoja.

Tame pačiame Socialinės paramos skyriuje vyresniosios specialistės pareigas neseniai užėmė ir Jūratė Jurkonienė. Dabar ji konsultuoja socialinės paramos, išmokų vaikams skyrimo klausimais Šilainių seniūnijos gyventojus. Šaltinių teigimu, jos įdarbinimu aktyviai rūpinosi V.Molis.

Spėliojama, ar J.Jurkonienė jau tapo partijos Tvarka ir teisingumas nare, ar dar tik agituojama. Socialinės paramos skyriaus, kuruojamo V.Molio, darbuotojos užsiminė sulaukiančios nedviprasmiškų pasiūlymų stoti į partiją Tvarka ir tesingumas.

V.Molis „Kauno dienai“ pareiškė J.Jurkonienės pavardės apskritai negirdėjęs.

Apie dvi naujas darbuotojas Socialinės paramos skyriaus vedėja Ana Sudžiuvienė pirmą kartą išgirdo iš žurnalistų. Paklausta, ką mano apie naujųjų specialisčių kompetenciją, A.Sudžiuvienė nieko negalėjo pasakyti. Jos pavaldinės buvo priimtos į darbą viršininkei atostogaujant.

Viešos pslaptys

Savivaldybės Personalo skyrius „Kauno dienai“ patvirtino, kad dvi specialistės – Ž.Bunevičienė ir J.Jurkonienė tikrai buvo priimtos į darbą savivaldybėje dirbti pagal darbo sutartis, kol pasveiks du specialistai. Viešo konkurso tam nereikia.

Personalo skyriaus darbuotojai tikino, kad kandidatūros atrinktos iš duomenų bazės, kurią turi savivaldybė. Kauno savivaldybėje vieša paslaptis, kad tokia duomenų bazė sukurta tik dėl akių.

Atsitiktiniam žmogui įsidarbinti Kauno savivaldybėje – itin mažai šansų. Beveik visi specialistai įdarbinami su juos globojančių politikų palaiminimu.

Neseniai savivaldybės Teisės skyriuje pradėjo dirbti ir V.Molio vadovaujamo partijos Tvarka ir teisingumas Vilijampolės–Aleksoto skyriaus sekretoriato vadovė Erika Vidmantienė. Jai pasisekė labiau – E.Vidmantienė priimta į valstybės tarnybą, tad gaus beveik dvigubai didesnį atlyginimą nei pagal darbo sutartis įdarbintos J.Jurkonienė ir Ž.Bunevičienė.

E.Vidmantienė specialiste Teisės skyriuje esą dirbs tol, kol iš motinystės atostogų grįš prieš tai čia dirbusi kita specialistė.

Nepatogūs klausimai

Paklaustas apie savivaldybėje įdarbintas partijos bičiules, V.Molis kiek sutriko.

„Su mano protekcija jos įsidarbino savivaldybėje? – perklausė administracijos direktoriaus pavaduotojas. – Gal mano kuruojamoje srityje dirba? Bet E.Vidmantienė tikrai ne mano srityje – ji Teisės skyriuje, o Ž.Bunevičienė dirba laikinai, bet gal jau ir nedirba."

„Aš Kaune pažįstu gal kas antrą gyventoją, – galimus sutapimus ėmė aiškinti V.Molis. – Ir jei aš atėjau ir radau tuos žmones dirbančius, tai kur čia mano protekcija?“

 

"Kas ateina, atitinka kriterijus, tas ir dirba“, – šiek tiek nervindamasis kalbėjo V.Molis.

Neseniai „Kauno diena“ rašė, kaip partijos Tvarka ir tesingumas atstovai savivaldybėje sau parūpino šiltą lizdelį miesto senamiestyje. Iš prestižinio namo į miesto pakraštį buvo iškelta daug metų čia veikusi Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokykla. Tada partijos Tvarka ir teisingumas atstovai irgi aiškino, kad jokių protekcijų ir Kauno tarybos valdančiajai daugumai priklausančios partijos įtakos nėra nė kvapo.

Savo žmogaus privilegija

„Kažkur tą pavardę esu girdėjęs, bet jų čia tokių šimtai vaikšto", – kalbėjo V.Molis, paklaustas, kas jį sieja su Deividu Šimkumi.

Paprašytas patikslinti, ar tikrai nepažįsta D.Šimkaus, V.Molis sakė, kad apie jį „girdėjęs ir matęs – vaikšto čia toks vaikinas su skundais“.

O tiesa yra ta, kad „vaikiną su skundais“ D.Šimkų ir V.Molį sieja narystė partijoje Tvarka ir teisingumas. Kalbama, kad būtent ši aplinkybė lėmė, jog D.Šimkus, už nugaros palikęs šimtus būsto laukiančių asmenų, be eilės gavo savivaldybės socialinį butą.

Miesto tarybai buvo pateiktas savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo V.Molio globojamas sprendimo projektas, kuriuo buvo siekiama be eilės išnuomoti socialinį būstą D.Šimkui. Taryba nubalsavo „už“, nors sprendimo projekte pats V.Molis buvo pažymėjęs, kad turi pastabą. Ta pastaba – tai Teisės skyriaus specialistų išvada, kad pažeidžiamas įstatymas, numatantis, kad socialinis būstas nuomojamas laikantis eiliškumo sąraše.

D.Šimkaus būsto klausimą miesto taryboje aktyviai keldavo buvęs tarybos narys, partijos Tvarka ir teisingumas atstovas Algimantas Mileika. D.Šimkus – taip pat aktyvus dalyvis šios partijos veikloje.

Sąraše gauti socialinį būstą kaip buvęs našlaitis ar be tėvų globos likęs asmuo D.Šimkus buvo 179-as. Miesto tarybai priėmus teigiamą sprendimą, būstą jis gavo be eilės.

Rūpinosi partijos nariai

Po sprendimo projektu pasirašęs savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Domas Juozas Žiogas teigė, kad šio sprendimo tikslas – ištaisyti seną valdininkų klaidą.

Dar 2010 m. D.Šimkus neteko savo teisių į gyvenamąjį plotą Aukštaičių gatvėje. Kalti esą buvo neatidūs savivaldybės įmonės „Santakos butų ūkis“ darbuotojai, laiku nesuteikę D.Šimkui paramos ir informacijos apie jo teises, tad pastarasis prarado savo teises į anksčiau turėtą savivaldybės butą.

Dėl to į savivaldybę kreipėsi Lietuvos patriotinio judėjimo pirmininkas Povilas Reklaitis. Šis judėjimas – antrinės partijos Tvarka ir teisingumas atšaka, P.Reklaitis – taip pat šios partijos narys.

D.Šimkui, pažeisdama įstatymą ir kitų eilėje socialinio būsto laukiančių asmenų teises, savivaldybė suteikė būstą Raudondvario plente. Šis butas yra beveik tris kartus didesnis, nei leidžia savivaldybės socialinio būsto normatyva, kuri yra ne didesnė kaip 14 kv. m vienam šeimos nariui.

D.Šimkui suteikto buto plotas – 36,28 kv. m. Tiesa, įstatymas numato ir išimtį, kad vieno kambario butas, išnuomojamas vienam asmeniui, gali būti ir didesnis, nei numato normatyvai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų