Pereiti į pagrindinį turinį

Prokuratūra atsisakė ginti Vilniaus valdžią

2009-05-26 07:55
V.Navickas
V.Navickas / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Generalinė prokuratūra nusprendė neginti viešojo intereso ir nesikreipti į teismą dėl ankstesnės Vilniaus valdžios sudarytos nenaudingos patalpų nuomos sutarties nutraukimo.

2 mln. litų paleisti pavėjui

"Vilniaus diena" rašė, kad prieš pusantrų metų tuometis savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas pasirašė sutartį su bendrove "Nekilnojamojo turto gama" dėl greta dangoraižio esančių patalpų nuomos. Esą dalis savivaldybės darbuotojų neišsitenka 20 aukštų dangoraižyje. Bendrovė sutiko išnuomoti 2,2 tūkst. kv. m patalpų Lvovo gatvėje 25 numeriu pažymėtame "Vilniaus verslo uosto" biurų pastate už neįtikimai didelę kainą – 65 litus už kv. metrą. Iš viso per metus susidaro solidi 1,7 mln. litų suma, atriekiama iš miesto biudžeto.

Be nuomos, savivaldybė kiekvieną mėnesį papildomai privalo mokėti už sunaudojamą elektros energiją, vandenį, komunalines ir kitas paslaugas. Sutartis sudaryta 10-iai metų be teisės ją nutraukti, tačiau pažymėta, kad sutarties pratęsimo skaičius neribojamas.

Iškart, kai buvo pasirašyta sutartis, į nuomojamas patalpas persikėlė "Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009" darbuotojai, Savivaldybės kontrolierės ir audito tarnyba bei Vaiko teisių apsaugos skyriaus tarnautojai. Iš viso – apie 100 savivaldybės darbuotojų.

Prokurorai siūlo gintis patiems

Dabartinis Vilniaus meras Vilius Navickas sudarytą sutartį pavadino neteisėta ir kovą kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas apginti viešąjį interesą. Jo nuomone, mokesčių mokėtojų pinigai švaistomi neteisėtai, siekiant užtikrinti pelną buvusios valdžios proteguotai bendrovei "Vėtrūna", kuriai ir priklauso biurų pastatas.

Generalinė prokuratūra mero kreipimąsi nukreipė į Vilniaus apygardos prokuratūrą. Pastaroji praėjusį penktadienį atmetė mero prašymą ir nusprendė, kad kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo nėra pagrindo.

"Vilniaus miesto savivaldybė turi pakankamai struktūrinių padalinių, galinčių tinkamai jai atstovauti ginčuose su kitais subjektais. Todėl prokurorui nėra tikslinga ginti tokios institucijos numanomai pažeistas teises ir interesus, tokiu būdu sudarant sąlygas tiems padaliniams nevykdyti savo tiesioginių funkcijų ", – rašoma prokuratūros išvadoje.

Nuostolių išvengti nepavyks

Vilniaus miesto valdžia tikisi, kad nenaudingą sutartį pavyks nutraukti šalių susitarimu. Gegužės viduryje savivaldybės administracijos direktoriaus Vytauto Milėno įsakymu buvo sudaryta derybų grupė sutarties sąlygoms peržiūrėti.

Grupės narys, Teisės departamento direktorius Egidijus Vilkickas tikino, kad palankiausias miestui sprendimas būtų nutraukti sutartį abiejų šalių sutarimu. Jeigu "Nekilnojamojo turto gama" nesutiks, tuomet sutartį miesto valdžia pasiryžusi nutraukti vienašališkai, tačiau tokiu atveju finansiniai nuostoliai neišvengiami.

"Mes bendrovę informuosime, kad patalpos laisvos ir kad jas pasiimtų. Ta pusė gali su tuo nesutikti ir kreiptis į teismą. Jeigu teismas įrodytų, kad vienašališkas nutraukimas nepagrįstas, turėtume sumokėti nuomos mokestį už laikotarpį, kol vyko teismo procesas. Aišku viena, kad nutraukiant sutartį vienašališkai, galimi skaudūs padariniai finansine prasme", – tikino E.Vilkickas.

Jau trečias mėnuo valdžia nepajėgia atsiskaityti už prabangių patalpų nuomą ir sumokėti komunalinių mokesčių. Bendra skola su delspinigiais siekia beveik 600 tūkst. litų.

Baigia atlaisvinti patalpas

Kol darbo grupė ieško būdų, kaip nutraukti 2 mln. litų vertės sutartį, savivaldybės administracija baigia iškeldinti visus darbuotojus iš greta esančių patalpų.

"Savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos darbuotojai jau iškelti į Algirdo gatvėje esančias atsilaisvinusias savivaldybės patalpas. Turizmo skyrių įkurdinome pačiame savivaldybės pastate. Per šią savaitę turėtume iškelti likusius. A.Juozapavičiaus gatvėje baigiamos įrengti patalpos, į ten bus keliamas Vaiko teisų apsaugos skyrius ir Sveiko miesto biuras. Papildomų patalpų nenuomojame, nes nėra pinigų ir nenorime jų mokėti", – sakė V.Milėnas.

Kitą savaitę prabangiame 2,2 tūkst. kv. m biure liks dirbti 22 "Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009" darbuotojai. Jiems savivaldybė kol kas dar ieško patalpų. Tikimasi įstaigą iškeldinti iki birželio pradžios.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų