Pereiti į pagrindinį turinį

Renovuotinus namus lanko agitatoriai?

2013-04-08 08:11
Renovuotinus namus lanko    agitatoriai?
Renovuotinus namus lanko agitatoriai? / Tomo Raginos nuotr.

Gyventojai piktinasi, kad renovuotinų daugiabučių susirikimuose aktyviai agituojami burtis į bendrijas, nes neva tik tada renovacija vyks sklandžiai.

Sulaukė svečių

Aplinkos ministerijai paskelbus renovuotinų daugiabučių sąrašą žmonės jau kviečiami į susirinkimus. Kai kurių namų gyventojai nustebo sulaukę susirinkimuose žmonių, prisistatančių ekspertais, geranoriškais patarėjais iš Kauno savivaldybės. Jie siūlo steigti butų savininkų bendrijas – neva tokiu būdu renovacijai nekils kliūčių, skirtingai nei namams, kurių ūkį prižiūri būsto administratoriai. Apie tokius vizitus pasakojo K.Baršausko gatvės 80-ojo namo gyventojai.

„Keistai atrodo, kai gyventojai, susirinkę spręsti savo problemų, privalo klausytis įsibrovėlių “specialistų„ kalbų apie renovaciją. Lyg to dar būtų maža, pasikviečia iš gretimų namų kitus “ekspertus„, bendrijų pirmininkus, kuriems labai aktualu prisivilioti šalia esantį dar vieną namą savo žinion“, – pasakojo minėto namo gyventoja Angelė (pavardė redakcijai žinoma).

Ji tvirtino, kad apsilankę savivaldybės atstovai tvirtino, esą renovacijos procesą prižiūrės Kauno valdžios įsteigta organizacija.

Neigia agitacijas

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygaudas Molis kategoriškai neigė, kad miesto valdžia davusi nurodymą agituoti žmones burtis į bendrijas dėl renovacijos. „Kai kurie mūsų Energetikos ir Gyvenamojo fondo administravimo skyrių specialistai lankosi susirinkimuose ir galbūt tik išsakė savo nuomonę, kad bendrijas steigti naudingiau. Tačiau tai negali turėti jokios įtakos renovacijos procesams“, – tikino jis.

Pasak V.Molio, savivaldybė turi apskritai mažai galimybių daryti įtaką renovacijos eigai. „Neketiname steigti jokių organizacijų ar patikėti šį darbą kokiai nors įmonei. Aplinkos ministerija žada regionams paskirti konsultantus. Daugiausia iniciatyvos palikta patiems gyventojams: jie gali rinktis, kokias medžiagas pirkti – pigias, vidutines ar brangias“, – kalbėjo V.Molis.

Jo teigimu, renovacijos pagal Aplinkos ministerijos sukurtą naują programą pageidavo per 100 daugiabučių, bet parama numatyta tik 35. Vilniuje bus atnaujinta dar mažiau – 25 namai.

Kauno savivaldybės duomenimis, iš 5 tūkst. daugiabučių labiausiai apleisti yra 1,5 tūkst.

Gali būti ramūs

Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidentas Juozas Antanaitis mano, kad siūlymai gyventojams keisti valdymo formą ir steigti bendrijas gali atnešti žalos. „Kartais išrinktas nekvalifikuotas, neišmanantis statybos reikalų bendrijos pirmininkas gali pridaryti didelių rūpesčių gyventojams. Mūsų įstatymai neleidžia kontroliuoti blogai dirbančių pirmininkų, o administruojančias įmones kontroliuoti yra nemažai priemonių“, – mano J.Antanaitis.

Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros Kauno skyriaus Projektų priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jolita Maženienė tvirtino, kad renovacijos programai visiškai nesvarbi daugiabučio administravimo forma. „Sąrašai sudaromi pagal kitus principus. Visiškai neturi reikšmės, ar daugiabutis įsteigęs bendriją, ar valdomas būsto administratoriaus, ar tvarkosi pagal jungtinės veiklos sutartį“, – teigė specialistė.

J.Maženienė tvirtino, kad renovacijos procesas jau prasidėjęs ir gyventojai gali būti ramūs – be jų žinios sąlygų niekas negali keisti. „Šiuo metu prasidėjo viešieji konkursai investicinių planų rengėjams. Jie turės sudaryti sąmatas, teikti pasiūlymus, kaip atnaujinti reikia konkretų pastatą“, – aiškino J.Maženienė.

Pagal Aplinkos ministerijos reikalavimus renovuoti atrinkta daugiau nei 10 butų turintys daugiabučiai, kurių statybos leidimai buvo išduoti iki 1993 m., o šiluminės energijos sąnaudos viršija 150 kWh/kv m per metus ir pastatams atnaujinti netaikomi kokie nors apribojimai. Taip pat renovacijai turi pritarti daugiau nei pusė gyventojų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų