Pereiti į pagrindinį turinį

"Romuvą" gelbėja kavos patruliai

2010-05-14 18:15
Neabejingi: į kavos akcijas susirenkantys kauniečiai tiki, kad "Romuva" atgis.
Neabejingi: į kavos akcijas susirenkantys kauniečiai tiki, kad "Romuva" atgis. / Tomo Raginos nuotr.

"Romuvoje" negalime nerodyti kino", – tuo įsitikinę ir kiekvieną savaitę prie kino teatro besirenkantys "Žmonės kavingais veidais", miesto vadžia. Tačiau atrodo, kad artimiausiu metu 70-metį švenčiančios "Romuvos" vardas bus minimas ne afišose, o teismuose.

Šaltame kino teatro pastate dažniau lankosi situaciją vertinančios komisijos, o ne kultūrinio gyvenimo ir intelektualių diskusijų išsiilgę kauniečiai.

"Romuva" duris lankytojams užvėrė 2007-ųjų balandį. Po to kino teatre buvo surengti vos keli festivaliai. "Reikėjo išpirkti iš akcininko Ramūno Šalūgos tas akcijas, bet manęs niekas neklausė ir politinės valios nebuvo. Kiti siūlė laukti, kol baigsis sutartis su "Romuvos" nuomininku, bet tokiu atveju akcijos vis tiek lieka R.Šalūgai. O kinas nelaukia – jį reikia rodyti šiandien", – įsitikinęs Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius.

Inicijavęs, kad "Romuva" taptų saugomu paveldo objektu, vicemeras negalėjo pasakyti, kaip dabar atrodo kino teatras, ir sunkiai prisiminė, kada paskutinį kartą lankėsi "Romuvoje". "Berods pernai žiūrėjau V.V.Landsbergio filmą "Kai aš buvau partizanas", – svarstė vicemeras.

Neveikiantis kino teatras priklauso bendrovei "Romuva", kurios 79,63 proc. akcijų valdo savivaldybė, 20,37 proc. – verslininkas Ramūnas Šalūga. "Romuva" kino teatrą nuo 2002 m. iki 2012 m. yra išnuomojusi bendrovei "Rosh", kurios direktorius yra tas pats R.Šalūga.

Nuomos sutartyje numatyta, kad nuomininkas privalo tvarkingai ir tinkamai naudoti patalpas, rodyti kino filmus, tačiau reali situacija yra visiškai kitokia.

Pasak nuo 2009 m. rugpjūčio 17 d. kino teatro "Romuva" direktorės pareigas einančios I.Jurkonytės, šiuo metu bendrovė "Rosh" už patalpų nuomą yra sumokėjusi tik iki 2009 m. rugpjūčio. "Rosh" nemoka ir kitų mokesčių (nekilnojamojo turto, žemės nuomos mokesčių), kuriuos yra įsipareigojusi mokėti pagal 2002 m. nuomos sutartį.

"Problema ta, kad taip "Rosh" tarsi sąmoningai stumia "Romuvą" į antstolių rankas. Nors "Romuvai" skolinga "Rosh", vis tik antstoliai beldžiasi į kino teatro duris", – apgailestavo "Romuvos" direktorė.

"Romuva" – vienintelis kino teatras Kaune, vertingas ne tik dėl istorinio pastato. Kino teatro funkcija – rodyti kino filmus – kultūros paveldo specialistų pripažinta vertingąja "Romuvos" savybe, kurią būtina išsaugoti.

Savivaldybės Kultūros paveldo vadovaujantis Rimgaudas Miliukštis neabejoja, kad pastato viduje kaip paveldas saugomos interjero detalės jau nukentėjo. "Neseniai "Romuvoje" apsilankiusi komisija konstatavo, kad radiatoriai nuo šalčio sutrūkinėjo, dėl to nukentėjo ir tai, kas saugoma kaip paveldas", – pasakojo R.Miliukštis.

"Teisme aiškinsimės, kodėl bendrovė "Rosh" nevykdo sutartyje numatytos veiklos, kodėl buvo naudojamos patalpos, už kurias nuoma nemokėta. Kalba eina ir apie kenkimą patalpoms, ir apie netesybas bei kitus dalykus", – vardijo savivaldybės Teisės departamento direktorius Dainius Ratkelis. Jis spėja, kad kino teatro nuomininkas specialiai "Romuvą" stumia į skolas, kad paskui galėtų perimti dalį patalpų.

Pasak I.Jurkonytės, ne kartą bandyta taikiai susitarti su R.Šalūga, tačiau kiekvieną tokį bandymą verslininkas atremia perspėjimu, kad teks susitikti teisme.

Kavos patruliu save vadinantis architektas  Audrys Karalius neslepia, kad "kavingų" veidų akcijas paskatino į aklavietę įstūmę daugkartiniai bandymai rasti bendrą kalbą su R.Šalūga.

Plačiau skaitykite penktadienio „Kauno dienoje“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų